Zakaj nas boli koleno? 4. vzroki

Vzrokov zakaj nas boli koleno je veliko, opisali bomo 5 najpogostejših vzrokov za bolečine v kolenu, kako jih preprečiti in kaj storiti, ko pride do bolečin v kolenu. Kolena imajo veliko gibljivih delo, ki jih veliko uporabljamo, zato gre lahko veliko stvari narobe. Poleg tega koleno nosi veliko težo našega telesa in je zato med najbolj obremenjenimi sklepi nasploh.
Opisali bomo tudi, kako dolgo trajajo take bolečine in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.
Bolečine v kolenu so zelo pogost  vzrok za izostanek od dela in hkrati ena od bolečin, ki je prisotna tako pri starejših kot tudi pri mladih. Na povezavi preberite, kako se čutijo bolečine v kolenu, kaj lahko storite, da jih preprečite in kako si pomagati pri akutnih bolečinah.Vzrok za bolečine v kolenu je obraba

Vzrok za bolečine v kolenu je obraba

Obraba kolena je vsekakor najpogostejši vzrok za bolečine v kolenu. Strokovno temu pravijo degenerativne spremembe, ki so navadno letom primerne, vendar ni vedno temu tako. Obraba kolena ni vedno samo pri starejših, do prezgodnje obrabe pride tudi pri mlajših, ki zaradi življenjskega sloga ali športa trpijo zaradi obrabe.
Ko je težko upogniti ali iztegniti nogo in je vaše koleno trdo in boleče in lahko oteče, ko se premikate, gre verjetno za obrabe v kolenu. Verjetno gre za obrabljeni hrustanec, material, ki pomaga oblaziniti konce vaših kosti, da je gibanje enakomerno in gladko.

Za obrabo kolena obstajajo različni vzroki, v grobem jih delimo na:

 • PRIMARNI VZROKI: dedna zasnova, ko hrustanec ni tako odporen kot sicer, težko fizično delo, pretirano naprezanje pri športu, nepravilna drža.
 • SEKUNDARNI VZROKI so tisti, ko so za obrabo kriva, ali druge bolezni ali stanja, da je obraba nastala: poškodbe kolenskega sklepa( zlom ), različno dolge okončineprevelika telesna teža in s tem pretirana obremenitev sklepov, predvsem spodnjih okončin, artritis, sladkorna bolezen

 

KAJ SE OBRABI V KOLENSKEM SKLEPU?

Kadar govorimo o obrabi oziroma strokovno ARTROZA, gre za obrabo hrustanca v kolenskem sklepu. Če poznamo anatomijo sklepa, vemo, da je hrustanec v sklepu kot nekakšno mazivo oziroma plast, ki skrbi, da sklep pri premikanju lepo drsi. Kadar je sklep podvržen fizičnemu naporu, preobremenjenosti, hrustanec postane hrapav, napoka in kasneje plast hrustanca, na določenih delih sklepa, izgine. Ko v sklepu drgne kost ob kost, to povzroča hude bolečine v sklepih.

Vsaka obraba je težava, še posebej, ko se staramo. Poškodbe pomenijo, da lahko razpokajo kosti in se raztrga tkivo. Včasih se zgodi, da pri nekaterih pogojih vaše telo napade lastne sklepe, to je primer revmatoidni artritis, ki je značilen tudi za koleno.

Ko v kolenu nastane vnetje, to zelo boli

Vnetje v kolenu najpogosteje nastane kot posledica obrabe sklepa, kar strokovno imenujemo OSTEOARTROZA. To je tudi najpogostejša oblika artritisa v kolenu, ko se koleno obrablja in se prevesi v vnetni proces, ki sčasoma popusti, ampak se tudi ponovi.

KAKO PREPOZNAMO VNETJE V KOLENU?

Da gre za vnetje v kolenu, nam najprej pove bolečina in še drugi znaki, ki kažejo na vnetje, ki je lahko tudi revmatskega izvora:

 • sklepna bolečina,
 • okorelost,
 • otečen,
 • omejena gibljivost sklepa,
 • škrtanje in škripanje v sklepu.

 

Poleg bolečine in otekline lahko čutite tudi utrujenost, slabost ali vročino. Če imate avto imunsko bolezen, lahko vaš imunski sistem, ki je namenjen boju proti mikrobom, napade vaša kolena. Na primer:

 • revmatoidni artritis po navadi prizadene roke in druge sklepe na obeh straneh telesa;
 • Lupus napada sklepe, mišice in organe povsod;
 • Psoriatični artritis pogosto povzroča odebeljene, razbarvane lise na koži, skupaj z bolečinami v sklepih.

Preberite tudi zanimiv zapis Kaj je vzrok za bolečine v kolenu pri počepu in izvedeli boste, kaj povzroča takšno bolečino.

Kaj storiti, ko bolečine v kolenu povzroča strgana vez?

Strgane vezi so zelo pogosta športna poškodba kolena, ko se zaradi preobremenitve vez strga. To povzroča bolečine in nestabilnost kolenskega sklepa. Največkrat je potrebna operacija.

Strgana vez je največkrat posledica poškodbe pri športu, lahko je strganih več kolenskih vezi. Takšno poškodbo prepoznamo po bolečini, otečenem kolenu in seveda po nestabilnem sklepu.

Lahko seveda raztrgate ali nategnete katero koli tkivo, ki drži vaše koleno skupaj: ligamenti povezujejo med seboj kosti; kite povezujejo mišice s kostmi.

V prispevku boleče noge preberite, kaj vse v spodnjih okončinah povzroča bolečine; ker to niso le bolečine v kolenu, preverite, če so vaš izvor za bolečine kje drugje oziroma kakšen drug sklep ali pa celo hrbtenica.

 

Bolečina v kolenu, ko se zlomi kost

Najpogostejši zlom v kolenu, je zlom oziroma poka na pogačici. Takšen zlom povzroča bolečino, vendar ga potrdi šele slikanje. Včasih je potrebna operacija z osteosintezo, ko zlomljene kosti povežejo z vijaki.
Zlomljena kost se celi od 6 tednov in več, ker mora nova kost prerasti vrzel, ki je nastala pri zlomu. Ko je kost zaceljena, sledi fizioterapija, da se pridobi na gibljivosti kolenskega sklepa.

Proces celjenja kosti se podaljša, če ima pacient kakšno pridruženo bolezen, kot je osteoporoza. To je bolezen kosti, ko je njihova kostna gostota zmanjšana. Povedano drugače, gre za luknjičaste kosti; in ko se takšna kost zlomi je celjenje počasno in dolgotrajno.

Kdaj obiskati zdravnika in kaj lahko pričakujemo?

Zdravnika morate obiskati, ko sumite na zlom ali je vaše koleno poškodovano in ne morete stopiti na nogo. Obisk zdravnika  predlagamo tudi osebam, ki že dlje časa trpite za bolečino in ne gre na bolje.
Za postavitev diagnoze vam bo zdravnik morda naredil rentgenske posnetke ali druge slike kolena. Vzorci krvi ali kolenske tekočine lahko pomagajo potrditi ali izključiti določena stanja. Zdravljenje lahko vključuje zdravila, posebne vaje, magnetno terapijo ali v nekaterih primerih operacijo.

KDAJ JE FIZIOTERAPIJA REŠITEV, KO NAS BOLI KOLENO?

Na fizioterapijo vas lahko napoti vaš osebni zdravnik ali specialist, ki ste ga obiskali za boleče koleno. Tak specialist je lahko ortoped, fiziater ali revmatolog.
Fizioterapijo vam predpišejo takrat, ko menijo, da boste s fizioterapevtsko obravnavo olajšali bolečino, se priučili vaj, ki vam bodo koristile…
Na oddelku fizioterapije imajo več različnih metod za lajšanje bolečin, krepitev mišic kolenskega sklepa in za povrnitev gibljivosti kolena:

 • Pravilne vaje za koleno,
 • Tecar,
 • Laser,
 • Ultrazvok,
 • Magnetna terapija,
 • Tens

Viri:

ARTRITIS
ARTROZA
BOLEČINE V KOLENU
MAGNETNA TERAPIJA

Drugi viri