Kakšni so fibromialgija znaki in kako si pomagati?

Fibromialgija znaki so lahko prav tako znaki za kaj drugega. Izkušnje bolnikov s fibromialgijo pravijo, da so že mnogo pred postavljeno diagnozo čutili znake fibromialgije, vendar jih niso resno jemali.
Fibromialgija znaki so bolečine po celem telesu, a če revmatolog prisluhne bolniku, lahko s fibromialgija testi prepozna bolezen, ki ji v žargonu pravimo tudi “vse me boli”.

Več o tej kronični revmatski bolezni in kako jo prepoznati, kako jo lajšati, si preberite na povezavi: fibromialgija in dobili boste nasvete iz prve roke.

V prispevku torej bolj natančno pišemo o fibromialgija znakih in kako si pomagati, če ugotovite, da je fibromialgija vaša bolezen. Odlična pomoč na domu je magnetna terapija, čigar nekaj zapisov na temo
bolečin in kaj je magnetna terapija, preberite na povezavi.

fibromialgija znaki
Fibromialgija je zunajsklepna revmatska bolezen, ki jo imenujemo tudi REVMA mehkih tkiv, saj ne prizadene sklepov, temveč mišice.

Fibromialgija znaki

Prepoznava fibromialgija znakov je zapletena naloga, ki jo mora prvi prepoznati osebni zdravnik, ki bolnika nato napoti k revmatolog. Z natančnim pogovorom in nekaj preiskavami se da ugotoviti oziroma postaviti diagnozo, vendar te bolezni ne pokaže laboratorijski izvid ali MR slikanje telesa. Fibromialgija je kompleksna revmatična bolezen, ko bolnika vse boli, a se težko dokaže. Vendar izkušen revmatolog vendarle prepozna točke in simptome, ki nakazujejo na to bolezen. Resnica je tudi ta, da bolniki poročajo, da jih zdravniki velikokrat ne jemljejo resno, da šele po nekaj letih agonije določijo diagnozo in so deležni specialne obravnave.

Najbolj pogosti fibromialgija znaki, ki opisujejo težave bolnikov s to revmatsko boleznijo so:

 • bolečine po mišicah, ki je stalna in traja več kot tri mesece skupaj;
 • napetost in zakrčenost v mišicah;
 • omejeno gibljivost,
 • težave s spanjem;
 • depresija in zaskrbljenost;
 • utrujenost in pomanjkanje energije;
 • glavobol;
 • občutljivost na mraz;
 • suha usta, nos in oči;
 • težave s sečili ( pekoče in večkratno uriniranje )
 • vzdraženost trebušnih organov.

Bolečine in zakrčenost mišic

Bolečine in zakrčenost mišic po celem telesu, predvsem pa v ledvenem delu hrbtenice, pod lopaticami in v nogah, ki trajajo skupaj več kot 3. mesece, so prvi znaki fibromialgije. Tem mišičnim znakom se pridružijo še ostali.
Točke mišične bolečine in zakrčenost mišic pri fibromialgiji:

 • zgornja linija ramen,
 • vrat,
 • hrbet na točki, kjer se stikata vrat in glava,
 • notranja stran kolena,
 • nad zadnjico in tik pod njo,
 • ledveno – križna hrbtenica.

Zakrčenost mišic si lajšajte s toplimi, vlažnimi obkladki in magnetoterapijo. Magnetoterapija ima veliko koristi za bolnike s fibromialgijo, kar si lahko preberete na povezavi.
Raziskave so dokazale ( 1 ), da je tovrstna terapija za bolečine v mišicah, kot pri fibromialgiji, primerna za lajšanje bolečin. Uporabniki magnetne terapije v Sloveniji pa so potrdili, da jim magnetoterapija pomaga tudi pri ostalih bolečinah, utrujenosti in ne samo pri bolečih mišicah.

fibromialgija znaki-magnetoterapija
Fibromialgija znaki so bolečine v mišicah. Uporabnica je Magus blazino namestila pod meča, ker ji ugaja tudi grelni učinek, ki ga ima. Učinki magnetne terapije so neizpodbitni ( 2 ).

Utrujenost

Splošna utrujenost, utrujenost od kroničnih bolečin in utrujenost od slabega spanca, ki pesti bolnike s to boleznijo, so znaki fibromialgije. Bolniki so poleg k revmatologu lahko napoteni tudi k psihologu, ki jim pomaga in predpiše primerno terapijo.
Zdravljenje bolnika z zdravili pa ne prinaša velikih uspehov, ugotovili so namreč, da bolnik še vedno največ lahko naredi sam. Običajno je kronično utrujen človek še posebno občutljiv, zato se je potrebno izogibati stresnim situacijam, ki lahko bolezen še poslabšajo.

Bolečine v križu – fibromialgija znak

Bolečine v križu in mišicah v ledvenem delu so znak tudi za fibromialgijo. Kadar bolečina v križnem in ledvenem delu ne popusti v 3. mesecih, lahko pomislimo, da je to znak za tovrstno bolezen. Revmatolog in / ali ortoped to prepoznata in vas napotita na fizikalno obravnavo.

fibromialgija znaki: bolecine v krizu
Znak fibromialgije so bolečine v križu in ledvenem delu mišic.

Fibromialgija: kako si pomagati?

Pri fibromialgiji je zelo pomembna izbira pomoči, da si ne naredite še več škode. Preveč agresivne metode povzročijo še večje bolečine, saj se telo bolnika s fibromialgijo odzove drugače, kot kateri drugi.
V predpostavki, da ste že obiskali zdravnika in ste dobili zdravila oziroma terapijo, bomo v tem prispevku pisali o tem, kaj še lahko storite sami za svoje boljše počutje in lajšanje bolečin.

Kot vsako zdravljenje je tudi pri tej bolezni pomembno sodelovanje bolnika in aktivnost pri procesu zdravljenja. Pri zdravljenju brez zdravil se priporoča:

 • ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA, ki vključuje izbrano prehrano, brez alkohola in cigaret, skrb za duševno zdravje in izogibanje stresnim situacijam.
 • TELESNA AKTIVNOST naj bo vsakodnevna; priporočajo se vaje za raztezanje, kondicijske vaje in vaje za moč.

FIZIKALNA TERAPIJA, ki bolnikom pripada in se izvaja na: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča imajo usposobljene fizioterapevte ravno za tovrstno bolezen, zato se ga nujno udeležite.

FIZIOTERAPIJA NA DOMU

Fizioterapija na domu bolnikom pomeni veliko, saj se ne rabijo odpravljati od doma, saj nekatere že vožnja utrudi. Magnetna terapija Magus, v obliki blazine, je odlična vrsta fizioterapije na domu.
Magnetna terapija je za bolnike s fibromialgijo neagresivna metoda, brez stranskih učinkov, ki jim lajša vsakodnevne težave, kot so otrdele mišice ob jutrih, pomanjkanje energije skozi dan in odpravi težave s spanjem.
Magus blazina je enostavna za uporabo, varna in hkrati učinkovita metoda pomoči bolnikom s fibromialgijo. Bolnica je izkušnjo z Magus blazino opisala takole:

Gospa iz Zg. Dupleka je Magus blazino sprva preizkusila za 6 tednov in ugotovila, da ji, program za sproščanje mišic čez dan in terapija za izboljšanje splošnega počutja pred spanje, močno olajša življenje s fibromialgijo. Blazino je kupila in kasneje ugotovila, da si malo blazino Magus lahko odnese tudi v službo in si na delovnem mestu lajša bolečine v mišicah.

MOKRA TOPLOTA sprošča mišice in običajno zmanjša zakrčenost in bolečine v mišicah. Izvaja naj se vsak dan po 20 min.

DRUŠTVO ZA FIBROMIALGIJO je dobro organizirano s kar osmimi skupinami po celi Sloveniji. Namenjeno je bolnikom s fibromialgijo, da izmenjajo izkušnje in koristne informacije:
Celovška 160, 1000 Ljubljana
Tajništvo vsak petek od 9 do 11 ure: 064 247 877;
e-mail: dfmtajnistvo@gmail.com

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi
VIR ( 2 ): Reduction of pain thresholds in fibromyalgia after very low-intensity magnetic stimulation: a double-blinded, randomized placebo-controlled clinical trial.