Kako se izvaja optimizacija za iskalnike [na že postavljenih spletnih straneh)

Čeprav je priporočljivo, da se optimizacija spletne strani za iskalnike upošteva že, ko se postavlja spletna stran, je danes na internetu že ogromno interntnih strani pri katerih optimizacija za iskalnike pri njeni izdelavi ni bila upoštevana.
Posledica tega je, da takšne spletne strani na Googlu niso uvrščene visoko in zato ne prejemajo nobenih obiskovalcev.

V spodnjih nasvetih je najprej na kratko objasnjeno kaj je optimizacija za iskalnike, nato pa so predstavljeni podrobnejši koraki kako se optimizacija za iskalnike izvaja.

Kaj pomeni izraz “optimizacija za iskalnike”

Izraz “optimizacija za iskalnike” ali SEO (Search Engine Optimization) je proces, ki se uporablja za izboljšanje vidnosti spletne strani ali vsebine na rezultatih iskanja na spletnih iskalnikih, kot je Google. Glavni cilj optimizacije za iskalnike je doseči višje uvrstitve v rezultatih iskanja za določene ključne besede ali izraze, ki so pomembni za vaše podjetje, spletno mesto ali vsebino.

Proces optimizacije za iskalnike vključuje različne dejavnike in strategije, vključno z:

optimizacija za iskalnike
 1. Uporabo ključnih besed: Identifikacija in uporaba relevantnih ključnih besed, ki jih ljudje vnašajo v iskalnik pri iskanju informacij, izdelkov ali storitev.
 2. On-page optimizacija: Urejanje spletne strani in vsebine, da bi izboljšali naslove, meta opise, uporabo ključnih besed v vsebini, optimizacijo slik in druge tehnične vidike, ki vplivajo na uvrstitev.
 3. Off-page optimizacija: Gradnja kakovostnih povratnih povezav iz drugih spletnih mest, izboljšanje ugleda na spletu, promocija vsebine prek družbenih medijev in drugih dejavnosti zunaj vaše spletne strani.
 4. Tehnična optimizacija: Izboljšanje tehničnih vidikov spletne strani, kot so hitrost nalaganja strani, mobilna prijaznost, indeksacija s strani iskalnikov in druge tehnične spremembe.
 5. Analiza in spremljanje: Redno spremljanje uvrstitve v iskalnikih, analiza prometa in obnašanja uporabnikov ter prilagajanje strategije SEO na podlagi teh podatkov.

Optimizacija za iskalnike je pomembna za spletna mesta in podjetja, saj omogoča večjo vidnost in povečuje možnosti za privabljanje organskega prometa iz iskalnikov, kar lahko vodi v večje število obiskovalcev in potencialno več poslov.

Kako deluje optimizacija za iskalnike

Optimizacija za iskalnike oz. t.i. SEO optimizacija deluje na več različnih ravneh in uporablja različne strategije in tehnične pristope, da bi izboljšala vidnost spletne strani ali vsebine v rezultatih iskanja na spletnih iskalnikih, kot je Google.

Spodaj je poenostavljen pregled, kako deluje SEO:

 • Izbira ključnih besed: Začetni korak v SEO je identifikacija ključnih besed ali izrazov, ki so relevantni za vašo vsebino ali poslovanje. To so besede, ki jih ljudje vnašajo v iskalnike pri iskanju informacij ali izdelkov, ki jih ponujate.
 • On-page optimizacija: To vključuje urejanje spletne strani in vsebine, da bi izboljšali uvrstitev v iskalnikih. To lahko zajema:
 • Vključitev ključnih besed v naslove, podnaslove in vsebino.
 • Ustvarjanje privlačnih in informativnih naslovov in meta opisov.
 • Optimizacija slik z ustreznimi imeni datotek in alt atributi.
 • Izboljšanje hitrosti nalaganja strani za boljšo uporabniško izkušnjo.
 • Off-page optimizacija: Ta korak vključuje gradnjo kakovostnih povratnih povezav iz drugih spletnih mest nazaj na vašo spletno stran. Bolj ugledna in relevantna je spletna stran, ki povezuje na vaše, boljša bo vaša uvrstitev. To vključuje tudi promocijo vsebine prek družbenih medijev in sodelovanje v spletnih skupnostih.
 • Tehnična optimizacija: Gre za izboljšanje tehničnih vidikov vaše spletne strani, vključno z:
 • Optimizacija za mobilne naprave.
 • Izboljšanje hitrosti nalaganja strani.
 • Pravilna uporaba robots.txt in sitemap.xml datotek za indeksiranje s strani iskalnikov.
 • Upravljanje HTTP statusnih kod in reševanje tehničnih napak.
 • Spremljanje in analiza: SEO je dinamičen proces, zato je pomembno redno spremljati rezultate in analizirati učinkovitost vaših strategij. Uporabite analitična orodja, kot je Google Analytics, da spremljate promet, uvrstitve in druge metrike.
 • Prilagajanje in izboljšanje: Na podlagi analize podatkov prilagajate svojo strategijo SEO. To vključuje optimizacijo vsebine, izboljšanje tehničnih vidikov in prilagoditev strategije gradnje povezav.

SEO je dolgoročen proces in zahteva nenehno delo in prilagajanje, saj se iskalni algoritmi nenehno spreminjajo. Cilj SEO je doseči višje uvrstitve v rezultatih iskanja, kar lahko prinese več organskega prometa na vašo spletno stran.

Dodatno:

Kaj je SEO in kako deluje

Kako se izvaja optimizacija za iskalnike

Spodaj je podrobneje in na primeru prikazano kako se izvaja optimizacija za iskalnike. Od tega kako se izberejo ustrezne ključne besede, kako se optimizira vsebina, kako se izvaja off page SEO in kako se izvede tehnična optimizacija strani.

Kaj so ključne besede in kako jih izberem

Ključne besede so besede ali besedne zveze, ki jih ljudje vnašajo v iskalnik, ko iščejo informacije, izdelke, storitve ali druge vsebine na spletu. So temeljni gradniki optimizacije za iskalnike (SEO), saj pomagajo iskalnikom razumeti, kaj ponuja vaša spletna stran ali vsebina ter kako jo uvrstiti v rezultatih iskanja.

Izbor pravih ključnih besed je ključnega pomena za uspešno SEO strategijo. Tukaj je nekaj korakov za izbiro ključnih besed:

 1. Raziskava trga: Začnite z raziskavo vaše niše ali industrije. Razmislite o tem, kakšne besede ali izrazi so najbolj relevantni za vaše področje poslovanja. Upoštevajte tudi potrebe in interese vaše ciljne publike.
 2. Uporabite orodja za raziskovanje ključnih besed: Obstaja več orodij, kot so Google Keyword Planner, SEMrush, Moz Keyword Explorer in druga, ki vam pomagajo raziskati popularnost in konkurenco ključnih besed. Ta orodja vam bodo omogočila, da odkrijete, kateri izrazi so najbolj iskani.
 3. Analizirajte konkurenco: Poglejte, kateri ključni izrazi se uporabljajo na spletnih mestih vaše konkurence. To vam lahko pomaga pri identifikaciji ključnih besed, ki so pomembne za vašo nišo.
 4. Dolgorepe ključnih besed: Poleg splošnih ključnih besed razmislite tudi o dolgorepih ključnih besedah. To so daljši in bolj specifični izrazi, ki so lahko manj konkurenčni, vendar pritegnejo bolj ciljno usmerjen promet.
 5. Upoštevajte lokalno SEO: Če vaše podjetje služi določenemu geografskemu območju, upoštevajte tudi lokalne ključne besede, ki vsebujejo mesto ali regijo.
 6. Upoštevajte sezonske trende: Če vaša industrija ali izdelki podlegajo sezonskim nihanjem, razmislite o ključnih besedah, povezanih s sezonskimi trendi.
 7. Preverite konkurenco in težavnost: Ocenite konkurenco in težavnost za izbrane ključne besede. Izogibajte se izrazom, za katere je konkurenca izjemno močna, če nimate velikega proračuna za SEO.
 8. Testiranje in prilagajanje: Po izbiri ključnih besed spremljajte njihovo uspešnost in prilagajajte svojo strategijo glede na rezultate.
kljucne besede iskanje in izbira

Izbira pravih ključnih besed je ključna za uspešno SEO, saj vpliva na to, kako se bo vaša spletna stran uvrstila v rezultatih iskanja in kako bodo ljudje našli vašo vsebino.

Dodatno:
Kaj so ključne besede in kako jih izbrati za SEO
Kako pomagajo ključne besede pri obiskanosti vaše spletne strani

Kako se izvaja iskanje in izbira ključnih besed [prikaz primera]

Tukaj je primer postopka iskanja in izbire ključnih besed za domeno, ki se ukvarja s prodajo športnih oblačil in opreme, kot so “FitStyle Sports”.

 1. Raziskava trga:
  Začnemo z raziskavo trga in določimo, kakšne izraze bi ljudje iskali, ko iščejo športna oblačila in opremo. Morda bomo razmišljali o izrazih, kot so “športna oblačila,” “športna oprema,” “fitnes oblačila,” “tek na prostem,” “fitnes oprema” itd.
 2. Uporaba orodij za raziskovanje ključnih besed:
  Uporabimo orodje za raziskovanje ključnih besed, na primer Google Keyword Planner ali SEMrush, da ugotovimo, kako pogosto se določeni izrazi iščejo in kakšna je stopnja konkurence. Tukaj je primer rezultatov iz Google Keyword Plannerja:
 • “Športna oblačila” (Mesečna iskanja: 10.000, Konkurenca: Srednja)
 • “Fitnes oprema” (Mesečna iskanja: 8.000, Konkurenca: Nizka)
 • “Tek na prostem” (Mesečna iskanja: 5.000, Konkurenca: Srednja)
 1. Analiziranje konkurence:
  Preučimo spletna mesta konkurentov, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo, da vidimo, katere ključne besede uporabljajo. Na primer, FitStyle Sports bi preveril, katere ključne besede uporablja konkurenčna spletna stran “SportyFitWear.”
 2. Dolgorepe ključne besede:
  Poleg splošnih izrazov razmislite tudi o bolj specifičnih in dolgih rep ključnih besed. Na primer, “moška športna oblačila za tek na prostem” ali “fitnes oprema za domačo uporabo.” Te izraze lahko uporabimo za bolj ciljno usmerjen promet.
 3. Lokalno SEO:
  Če FitStyle Sports ima fizično trgovino, bi razmislili tudi o ključnih besedah, povezanih s specifično lokacijo, na primer “športna oblačila Ljubljana” ali “fitnes oprema Maribor,” če so prisotni v teh mestih.
 4. Testiranje in prilagajanje:
  Po izbiri ključnih besed jih vključimo v vsebino spletnega mesta, naslove, meta opise in druge elemente. Nato spremljamo, kako se te ključne besede obnašajo v iskalnikih in prilagajamo svojo strategijo, če je potrebno.

Pomembno je, da izbirate ključne besede, ki so relevantne za vaše poslovanje in ciljno občinstvo, in se osredotočate na tiste, za katere obstaja dovolj povpraševanja in ki so realistični za dosego na prvih mestih v iskalnikih. Rezultati SEO lahko trajajo nekaj časa, zato bodite potrpežljivi in dosledni pri svojem delu.

Kako se optimizira stran za posamezno besedo [iz primera zgoraj]

optimizacija strani za posamezno besedo

Optimizacija strani za določeno ključno besedo, kot je “športna oblačila” (iz primera zgoraj), vključuje več korakov in strategij. Tukaj je nekaj ključnih korakov za optimizacijo strani za določeno ključno besedo:

 1. Naslov strani (Title Tag): Vključite ciljano ključno besedo v naslov strani, ki naj bo privlačen in opisuje vsebino strani. Na primer: “Najboljša izbira športnih oblačil za aktivno življenje.”
 2. Meta opis (Meta Description): V meta opisu vključite ključno besedo in dodajte privlačen opis vsebine strani. Meta opis naj bo prepričljiv in spodbuja klik na vašo povezavo v rezultatih iskanja.
 3. Naslov podnaslovov (Heading Tags): Uporabite ključno besedo v naslovih podnaslovov (H1, H2, H3 itd.), ki strukturirajo vsebino strani. Na primer: “Kakovostna športna oblačila za vse dejavnosti.”
 4. Vsebina: Vključite ključno besedo v vsebino strani, vendar to naredite naravno in smiselno. Pišite informativno in privlačno vsebino, ki bo bralcem koristila.
 5. Optimizacija slik: Če na strani uporabljate slike, uporabite ključno besedo v imenih datotek slik in alt atributih. Na primer: “slika-sportna-oblacila.jpg” in “Športna oblačila za aktivne posameznike.”
 6. Notranje povezave: Uporabite notranje povezave, da povežete to stran z drugimi relevantnimi stranmi na vašem spletnem mestu. To pomaga pri povezovanju vsebine in izboljšuje uporabniško izkušnjo.
 7. Hitrost nalaganja strani: Poskrbite, da bo stran hitro naložena, saj je hitrost pomemben dejavnik za SEO in uporabniško izkušnjo.
 8. Mobilna prijaznost: Zagotovite, da je stran prilagojena za mobilne naprave, saj mobilna prijaznost vpliva na uvrstitev v mobilnih iskalnikih.
 9. Kakovostne povratne povezave: Gradite kakovostne povratne povezave iz zunanjih virov nazaj na to stran. To povečuje avtoriteto strani in lahko izboljša uvrstitev.
 10. Analiza in prilagajanje: Redno spremljajte rezultate in prilagajajte svojo strategijo, če je potrebno. Uporabite orodja za analizo, kot je Google Analytics, da spremljate promet in obnašanje uporabnikov.

Pomembno je opozoriti, da optimizacija za določeno ključno besedo ne pomeni, da se osredotočate le na to besedo. Še vedno je pomembno, da zagotovite visoko kakovostno in relevantno vsebino za uporabnike, saj iskalniki vedno bolj cenijo uporabniško izkušnjo. S temi koraki in doslednim delom lahko izboljšate uvrstitev svoje strani za ciljano ključno besedo.

Dodatno:

Kako napisati SEO tekst, da se uvrsti na prvo stran Googla

Kako se izvaja off page optimizacija za iskalnike [razlaga iz zgornjega primera]

off page optimizacija za iskalnike

Tukaj je nekaj konkretnih primerov off-page optimizacije za spletno stran, ki prodaja športna oblačila in opremo (“FitStyle Sports”):

 • Gradnja povratnih povezav:
 • Gostovanje gostujočih prispevkov na priljubljenih športnih blogih in spletnih mestih, kjer vključite povezave nazaj na svojo spletno stran.
 • Pridobivanje povezav iz uglednih športnih revij ali novičarskih spletnih mest, ki poročajo o športnih dogodkih in opremi.
 • Družbena omrežja:
 • Aktivno sodelovanje na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram, s stalnim deljenjem fotografij športnih oblačil, nasvetov za vadbo in promocijo posebnih ponudb.
 • Uporaba ustreznih hashtagov, da bi povečali vidljivost vaših objav.
 • Ocene in ocene:
 • Spodbujanje strank, da na platformah, kot je Yelp ali Google My Business, pustijo pozitivne ocene in komentarje o svojih izkušnjah z vašo trgovino.
 • Uporaba zbirnih ocen za prikaz povprečnih ocen vaših izdelkov na spletni strani.
 • Povezave z lokalnimi mediji:
 • Sodelovanje z lokalnimi športnimi novinarji in revijami za predstavitev vaših izdelkov in promocijo vaših dogodkov v lokalnih medijih.
 • Udeležba v športnih dogodkih:
 • Sponzorstvo ali udeležba na lokalnih športnih dogodkih, kot so maratoni ali turnirji, in postavitev stojnice z vašo opremo ter promocija vaših izdelkov.
 • Sodelovanje z vplivneži:
 • Sodelovanje s športnimi vplivneži, ki lahko promovirajo vaše izdelke na svojih družbenih medijih ali v blogih.
 • Povezave v spletnih direktorijih:
 • Vpis v relevantne spletnih direktorijih in seznamih za športno opremo in oblačila.
 • PR dejavnosti:
 • Izvedba medijskih dogodkov za predstavitev novih izdelkov ali posebnih akcij za medije in novinarje.
 • Sodelovanje v športnih forumih:
 • Aktivno sodelovanje v športnih forumih in skupnostih ter odgovarjanje na vprašanja uporabnikov in nudenje nasvetov.
 • Kakovostna vsebina:
  • Redno objavljanje kakovostne vsebine na svoji spletni strani, kot so članki o vadbi, nasveti za izbiro pravilne opreme, in deljenje te vsebine na družbenih omrežjih.

Off-page optimizacija vključuje širok nabor dejavnosti, ki pripomorejo k povečanju prepoznavnosti in ugleda vaše blagovne znamke na spletu, kar lahko pozitivno vpliva na vašo uvrstitev v iskalnikih.

Kako se izvaja tehnična optimizacija za iskalnike [razlaga na primeru]

tehnična optimizacija za iskalnike

Tehnična optimizacija za iskalnike (SEO) se osredotoča na izboljšanje tehničnih vidikov vaše spletne strani, da bi bila bolj prijazna za iskalnike. V primeru spletne strani, ki prodaja športna oblačila in opremo (“FitStyle Sports”), bi bilo nekaj ključnih tehničnih optimizacijskih korakov:

 • Hitrost nalaganja strani:
 • Poskrbite, da se vaša spletna stran nalaga hitro. Počasne spletne strani lahko negativno vplivajo na uporabniško izkušnjo in SEO. Uporabniki pričakujejo hitro naložene strani.
 • Primer: Uporabite kompresijo slik, zmanjšajte število HTTP zahtev in izkoristite brskalniško predpomnilnik za pospešitev nalaganja strani.
 • Mobilna prijaznost:
 • Zagotovite, da je vaša spletna stran popolnoma prilagojena za mobilne naprave. To je ključno, saj Google daje prednost mobilnim prijaznim spletnim mestom v mobilnih iskalnikih.
 • Primer: Uporabite odzivno oblikovanje, ki se prilagaja različnim velikostim zaslonov.
 • SSL certifikat:
 • Namestite SSL certifikat na svoji spletni strani, da omogočite varno povezavo (HTTPS). Google daje prednost varnim spletnim mestom in lahko to vpliva na vašo uvrstitev.
 • Primer: Namestite SSL certifikat in zagotovite, da se vsa komunikacija med uporabnikom in spletno stranjo izvaja preko varne povezave.
 • XML zemljevidi in robots.txt datoteke:
 • Ustvarite XML zemljevid, ki pomaga iskalnikom indeksirati vsebino vaše strani. Prav tako uporabite robots.txt datoteko za nadzor, katere strani ne želite, da jih iskalniki indeksirajo.
 • Primer: Ustvarite in oddajte XML zemljevid v Googlovem orodju za spletne mojstre in preverite, ali je vaša robots.txt datoteka pravilno nastavljena.
 • Struktura URL-jev:
 • Uporabite pregledne in SEO-prijazne URL-je. URL-ji bi morali odražati strukturo vaše spletne strani in vključevati ključne besede, če je to primerno.
 • Primer: Namesto www.fitstylesports.com/product123456 uporabite www.fitstylesports.com/moska-fitnes-oprema.
 • Kanonične oznake:
 • Uporabite kanonične oznake, da določite prednostno različico strani, če imate podvojene vsebine. To pomaga preprečiti kaznovanje iskalnikov za podvojene vsebine.
 • Primer: Če imate dve različici iste strani, http://www.fitstylesports.com/page1 in http://www.fitstylesports.com/page1?sessionid=123, uporabite kanonično oznako, da določite prednostno različico.
 • Prilagajanje za iskalnike:
 • Uporabite strukturirane podatke oz. mikrooznake, da pomagate iskalnikom bolje razumeti vsebino vaše strani. Na primer, označite informacije o izdelkih, cenah in ocenah.
 • Primer: Uporabite mikrooznake za označevanje informacij o izdelku na strani s športnimi oblačili.

Tehnična optimizacija za iskalnike je ključna, saj pomaga iskalnikom bolje razumeti in indeksirati vašo spletno stran, kar lahko pozitivno vpliva na vašo uvrstitev v rezultatih iskanja. Redno preverjajte in posodabljajte tehnične vidike vaše spletne strani, da ostanete konkurenčni in izboljšate svoj SEO.

Še več informacij:

Kako izvajati optimizacijo za iskalnike, da bo učinkovita

Kaj je on-page optimizacija za iskalnike

On-page optimizacija se nanaša na proces urejanja in optimizacije posameznih strani vaše spletne strani, da bi izboljšali njeno uvrstitev v rezultatih iskanja na spletnih iskalnikih, kot je Google. Ta vrsta optimizacije vpliva na dejavnike, ki so neposredno povezani s samo vsebino in strukturo posameznih strani. Spodaj so ključni vidiki on-page optimizacije:

 1. Uporaba ključnih besed: Vključitev relevantnih ključnih besed v naslove, podnaslove, vsebino in meta oznake na vsaki strani. Ključne besede morajo biti naravno vključene in se ne smejo prekomerno ponavljati (keyword stuffing).
 2. Naslovi in podnaslovi (H1, H2, H3 itd.): Uporaba ustrezno oblikovanih naslovov in podnaslovov, da bi bolje strukturirali vsebino. Naslov H1 običajno označuje glavni naslov strani, medtem ko naslovi H2, H3 itd. označujejo podnaslove in podrobnosti.
 3. Meta opisi: Vsaka stran naj ima edinstven meta opis, ki opisuje vsebino strani. Meta opis se običajno prikaže v rezultatih iskanja in pomaga uporabnikom razumeti, kaj lahko pričakujejo na strani.
 4. Optimizacija slik: Uporabite ustrezne imena datotek za slike in dodajte alt oznake, ki opisujejo vsebino slike. Slike lahko pritegnejo promet iz iskalnikov in izboljšajo uporabniško izkušnjo.
 5. Kakovostna in relevantna vsebina: Vsebina na strani mora biti kakovostna, informativna in relevantna za ključne besede, za katere se želite uvrstiti. Uporabite seveda besede, vendar ne na račun kakovosti vsebine.
 6. Hitrost nalaganja strani: Poskrbite, da bodo vaše strani hitro naložene, saj je hitrost pomemben dejavnik za uporabniško izkušnjo in uvrstitev v iskalnikih.
 7. Mobilna prijaznost: Zagotovite, da je vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave (mobilno prijazna), saj je to pomemben dejavnik za SEO in uporabniško izkušnjo.
 8. Notranje povezave: Uporabite notranje povezave, da povežete različne strani na svoji spletni strani. To lahko pomaga pri preusmerjanju obiskovalcev na druge pomembne strani in izboljša strukturo vaše spletne strani.

On-page optimizacija je ključna za izboljšanje vidnosti posameznih strani na vaši spletni strani v iskalnikih. Kombinacija teh elementov lahko prispeva k boljšim uvrstitvam v rezultatih iskanja in privabljanju ciljnega prometa.

Dodatno:
On page oz. onsite optimizacija strani

Kaj je off-page optimizacija za iskalnike

Off-page optimizacija je ena od ključnih komponent optimizacije za iskalnike (SEO), ki se osredotoča na dejavnosti zunaj vaše spletne strani za izboljšanje njene vidnosti in avtoritete na spletu. To pomeni, da gre za strategije, ki ne vključujejo neposrednih sprememb na vaši spletni strani, temveč delujejo na izboljšanje vaše spletne prisotnosti in ugleda v širšem spletnem okolju.

Nekatere ključne komponente off-page optimizacije vključujejo:

 1. Gradnja povratnih povezav (backlinki): To je ena najpomembnejših strategij off-page optimizacije. Gre za pridobivanje kakovostnih povezav iz drugih spletnih mest nazaj na vašo spletno stran. Iskalniki, kot je Google, upoštevajo število in kakovost povezav, ki kažejo na vašo spletno stran, pri uvrščanju strani v rezultatih iskanja.
 2. Socialna promocija: Aktivnosti na družbenih medijih, kot so deljenje vsebin, komentiranje in interakcija s publiko, lahko prispevajo k povečanju vidnosti vaše spletne strani. Družbeni signali (npr. število delitev in všečkov) lahko vplivajo na uvrstitev v iskalnikih.
 3. Gostovanje na drugih spletnih mestih: Pisanje gostujočih prispevkov ali člankov za druge spletne strani v vaši niši vam omogoča, da dosežete novo občinstvo in hkrati pridobite povezave nazaj na svojo spletno stran.
 4. Sodelovanje v spletnih skupnostih: Aktivno sodelovanje v spletnih forumih, blogih in družabnih omrežjih v vaši niši lahko poveča vaš ugled na spletu in omogoči povezovanje z drugimi strokovnjaki v vašem področju.
 5. Ocena in pregledi: Pozitivni pregledi in ocene na spletnih platformah, kot so Google My Business, Yelp in drugi, lahko povečajo zaupanje in privabijo več strank.
 6. Sodelovanje v industrijskih direktorijih: Vpis v relevantne industrijske direktorije in seznamov lahko izboljša vašo lokalno prisotnost in poveča možnost, da vas najdejo potencialni kupci.

Off-page optimizacija je ključna za gradnjo ugleda vaše spletne strani in privabljanje organskega prometa. Pomaga tudi pri uveljavljanju vaše spletne prisotnosti kot avtoritete v vaši niši, kar je pomembno za dolgoročen uspeh pri SEO.

Dodatno:

Nasveti za off page optimizacijo
Ponudba za off site optimizacijo strani

Kako dolgo traja, da vidim rezultate optimizacije za iskalnike

Čas, ki je potreben, da vidite opazne rezultate optimizacije za iskalnike (SEO), je odvisen od več dejavnikov in od tega kako je zastavljena vaša SEO strategija. Ni enotnega časovnega okvira, saj se učinki SEO lahko razlikujejo glede na konkurenco v vaši niši, starost vaše spletne strani, doslednost in kakovost vašega dela ter druge dejavnike. Tukaj je nekaj ključnih faktorjev, ki vplivajo na to, kako hitro lahko pričakujete rezultate:

 1. Konkurenca: Če ste na trgu z visoko konkurenco, kjer je že veliko drugih spletnih strani, ki ciljajo na iste ključne besede, lahko traja dlje, da dosežete vidne rezultate. V tem primeru boste morda potrebovali več časa in truda za prehiteti konkurenco.
 2. Kakovost in doslednost dela: Kakovostno in dosledno izvajanje SEO strategije je ključnega pomena. Če se osredotočite na ustvarjanje visokokakovostne vsebine, gradnjo kakovostnih povezav in druge ključne dejavnike SEO, boste verjetno dosegli rezultate hitreje.
 3. Starost spletne strani: Nove spletne strani običajno potrebujejo več časa, da se uvrstijo visoko v iskalnikih. Starejše spletne strani, ki so že uveljavljene, imajo običajno prednost.
 4. Doslednost: SEO zahteva doslednost. Rezultati se običajno ne bodo pojavili čez noč, ampak se bodo postopoma izboljševali s časom. Redno spremljajte svoje napore in jih prilagajajte glede na rezultate.
 5. Spremembe v algoritmih iskalnikov: Iskalniki, kot je Google, nenehno spreminjajo svoje algoritme. To lahko vpliva na uvrstitve vaše spletne strani. Če se algoritem spremeni, lahko to privede do sprememb v uvrstitvi, tudi če niste spremenili svoje strategije.
 6. Ciljni ključni izrazi: Če ciljate na bolj specifične ključne besede (dolgi rep ključni izrazi), lahko hitreje dosežete rezultate, saj je konkurenca manjša.

Na splošno lahko pričakujete, da boste videli prve znake izboljšanja v nekaj tednih do nekaj mesecev, vendar lahko za dosego vrhunskih rezultatov in stabilno visoko uvrstitev v iskalnikih traja še več mesecev ali celo let. Pomembno je, da ostanete potrpežljivi in dosledni v svojem delu na področju optimizacije za iskalnike.

Dodatne informacije:

Kako začeti s SEO kot pravi mojster
O cenah SEO optimizacije