Vzrok za bolečine v kolenu

Vzrok za bolečine v kolenu se lahko pojavi kot posledica poškodbe, kot je na primer poškodba ligamenta ali natrgan hrustanec. Tudi medicinski vzroki, kot so artritis, protin in okužbe, lahko povzročijo bolečine v kolenu.

Številni primeri manjših bolečin v kolenu se dobro odzovejo na pomoč doma. Fizioterapija in druge vrste terapij lahko tudi pomagajo pri lajšanju bolečin. V nekaterih primerih pa je morda potrebna operacija za popravilo kolena.

Vzroki za bolečine v kolenu so različne, kaj so bolečine v kolenu in kako jih lahko lajšamo doma, preberite na povezavi.
Vzrok za bolečine v kolenu so različni dejavniki, kaj so bolečine v kolenu in kako jih lahko lajšamo doma, preberite na povezavi.

Lokacija in resnost bolečine v kolenu se lahko razlikujeta glede na vzrok težave. Znaki in simptomi, ki se včasih pojavijo skupaj z bolečinami v kolenu, vključujejo:

 • Otekanje in togost,
 • Rdečina in toplota ob dotiku,
 • Šibkost ali nestabilnost,
 • Škrtanje ali škripanje,
 • Nesposobnost, da se koleno v celoti iztegne.

Obraba kolena je vzrok za bolečine v kolenu

Obraba kolena oziroma artroza pomeni, da se je v kolenskem sklepu obrabil hrustanec in načel tudi kost. To vsekakor povzroča bolečino v kolenu, ki lahko preide v vnetje. Obraba – artroza je značilna tudi za druge sklepe, zato si natančneje preberite kaj je artroza, da boste prepoznali znake in hitro ukrepali. Najpogostejši vzrok za obrabo kolena je tesno povezan z staranjem človeka.

Zakaj se obrabi hrustanec?

Hrustanec je gelu podobna snov, ki v sklepu omogoča gladko drsenje z minimalnim trenjem. Zgradba hrustanca je specifična, saj ima izjemne mehanske lastnosti, sestavljen je iz 80% vode, obdaja pa ga čvrsto vezivno ogrodje, ki mu rečemo matriks.
Hrustančno tkivo je zelo slabo prekrvavljeno in presnovno manj dejavno, zato je bolj dovzetno za obrabo.
Znano je, da artroza hitreje napade sklepe spodnjih okončin in hrbtenice, ker so bolj obremenjeni ( koleno, gleženj, prsti na nogah..).

Ali se obraba kolena da zaustaviti?

Obraba kolena nastaja postopno, pa vendar napreduje in je ni moč pozdraviti. Lahko lajšamo simptome ali zaviramo napredovanje obrabe.
Da do obrabe ne bi prišlo, je tukaj nekaj ukrepov:

 • pravilna telovadba oz stalna telesna aktivnost,
 • vzdrževanje telesne teže,
 • izogibanje prisilnih drž in dvigovanju težkih bremen,
 • redno in razumno prehranjevanje,
 • elektromagnetna terapija.

Elektromagnetna terapija je že stalnica v vseh fizioterapijah po Sloveniji, zdaj obstaja tudi takšna, v obliki blazine, da se uporablja doma. Magnetna terapija dokazano pozitivno deluje na obnavljanje sklepov ( 1 ), kar so dokazale študije, zato pravimo, da se artrozo v kolenu da zaustaviti.

Artritis je vzrok za bolečine v kolenu

Artritis je resna in boleča bolezen, ki lahko močno poslabša gibljivost kolena in tudi drugih sklepov. Na povezavi preberite vse kar morate vedeti o tej bolezni
Artritis je resna in boleča bolezen, ki lahko močno poslabša gibljivost kolena in tudi drugih sklepov. Na povezavi preberite vse kar morate vedeti o tej bolezni

Artritis kolena je resna, boleča bolezen, ki se poslabša s starostjo. Osteoartritis je najpogostejša vrsta in se lahko pojavi v enem ali obeh kolenih. Najpogostejši simptomi so bolečina, oteklina in togost kolenskega sklepa. Obstaja več vrst zdravljenja, ki lahko pomaga pri simptomih.

Artritis kolena lahko prizadene ljudi vseh starosti. Je boleč, omejuje gibljivost in povzroča otekanje sklepa. Nekateri so zaradi tega tako onemogli, da ne morejo več delati. Drugi lahko delajo le po operaciji. Drugim bolečina ni nujno tako huda, a vseeno jim preprečuje vsakodnevne aktivnosti, kot so čiščenje, vrtnarjenje in igra z otroki.

Artritis kolena lahko zmanjša kakovost življenja. Dobra novica pa je, da lahko zdravljenja omilijo resnost simptomov. Bolečina in oteklina morda ne bosta tako hudi. Če imate simptome, se posvetujte s svojim zdravnikom za pregled in zdravljenje.

Vrste artritisa, ki je vzrok za bolečine v kolenu

Obstaja več kot 100 različnih vrst artritisa. Najpogostejše vrste, ki lahko vplivajo na koleno, vključujejo:

 • Osteoartritis: včasih imenovan degenerativni artritis, je osteoartritis najpogostejša vrsta artritisa. Gre za stanje obrabe, ki se pojavi, ko hrustanec v kolenih s starostjo in uporabo degenerira.
 • Revmatoidni artritis: najbolj invalidizirajoča oblika artritisa, revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, ki lahko vpliva na skoraj vsak sklep v telesu, vključno s koleni. Čeprav je revmatoidni artritis kronična bolezen, se običajno razlikuje po resnosti in lahko celo prihaja in odhaja.
 • Protin: ta vrsta artritisa se pojavi, ko se v sklepu naberejo kristali sečne kisline. Čeprav protin najpogosteje prizadene veliki prst, se lahko pojavi tudi v kolenih.
 • Bakterijski artritis: včasih se lahko sklep kolena okuži, kar vodi v otekanje, bolečino in rdečico. Bakterijski artritis se pogosto pojavlja s povišano telesno temperaturo in običajno ni nobene poškodbe pred pojavom bolečin. Bakterijski artritis lahko hitro povzroči obsežno poškodbo hrustanca v kolenu. Če imate bolečine v kolenih z znaki bakterijskega artritisa, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Starost vpliva na razvoj artritisa v kolenu

Artritis kolena se pogosteje pojavlja pri starejših odraslih kot pri mlajših odraslih in otrocih. Starost ima močen vpliv na razvoj artritisa, ker se z leti koleno obrabi, kar lahko tudi privede do artritisa.

Nemalokrat je vzrok za nastanek artritisa ravno obraba kolena. Znano pa je, da se sklepi obrabljajo hitreje, če je prisotna še osteoporoza. To je bolezen poroznih kosti, ki je nevarnost tudi za zlome kosti. Več o tej bolezni in kako se zdravi, preberite na povezavi.

Šepanje je znak za artritis kolena

Bolečine in togost zaradi artritisa kolena lahko otežita hojo. V kasnejših fazah se koleno lahko celo zagozdi in se lahko pojavi težava pri gibanju. Torej artritis vpliva na način hoje, pride do šepanja, kar lahko privede do drugih bolečin. Posvetujte se z zdravnikom glede zdravljenja, ki lahko zmanjša tveganje za takšne simptome.

Zaradi bolečin v kolenu, ki jih povzroča artritis kolena, je vaš način hoje drugačen, lahko tudi šepate. To nemalokrat povzroči tudi bolečine v križu.
Zaradi bolečin v kolenu, ki jih povzroča artritis kolena, je vaš način hoje drugačen, lahko tudi šepate. To nemalokrat povzroči tudi bolečine v križu.

Poškodbe kolena so vzrok za bolečine v kolenu

Poškodba kolena lahko vpliva na katerega koli od vezi, kit, ali tekočino napolnjenih vrečk (burz), ki obdajajo sklep kolena, pa tudi na kosti, hrustanec in vezi, ki tvorijo sam sklep. Nekatere pogostejše poškodbe kolena vključujejo:

Zlom kolena

Kosti kolena, vključno s pogačico (patelo), se lahko zlomijo med padci ali prometnimi nesrečami. Ljudje, katerih kosti so oslabeli zaradi osteoporoze, pa lahko včasih utrpijo zlom kolena samo s tem, ko stopijo napačno.

Najpogostejša poškodba v kolenu je poškodba meniskusa

Meniskus kolena je del mehke hrustančevine, ki se nahaja na vsaki strani vašega kolena. Meniskusa sta v kolenu dva in sta obročaste oblike. Delujeta kot blažilca udarcev in absorbirata udarce vašega stegna na spodnji del noge. Poleg tega pomagata stabilizirati vaš kolenski sklep in ohranjati gladke gibe kolena.
Meniskus kolena je podvržen poškodbam, saj je kolenski sklep zelo obremenjen in tako tudi meniskus. Strgan meniskus je med najpogostejšimi poškodbami kolena. Športniki, še posebej tisti, ki igrajo kontaktne športe, so ogroženi za strganje meniskusa. Vendar pa se meniskus lahko strga pri vsaki osebi, ne glede na starost. Ko ljudje govorijo o strganju hrustanca v kolenu, običajno mislijo na strganje meniskusa, kar povzroči bolečine v kolenu, ki jih je potrebno zdraviti.

Poškodba križne vezi

Poškodba križnih vezi je raztrganina sprednje križne vezi (ACL) – ene od štirih vezi, ki povezujejo golenico s stegnenico. Poškodba ACL je še posebej pogosta pri ljudeh, ki igrajo košarko, nogomet ali druge športe, ki zahtevajo nenadne spremembe smeri.

Anatomija kolena

V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, golenica in pogačica. Notranjo površino sklepa prekriva hrustanec, ki se na spodnji sliki vidi belo obarvan. Sklepni površini stegnenice in golenice sta neskladni, zaradi česar sta med njima vstavljena dva vezivno-hrustančna vložka, ki ju imenujemo meniskus. Večina meniskusa se prehranjuje z difuzijo iz sklepa, podobno kot sklepni hrustanec.
Križni vezi, v sredini kolenskega sklepa, sta dve kratki in močni vezi, ki poskrbita za stabilnost kolena. Na spodnji sliki sta vidni na sredini sklepa in se križata med seboj.

Na sliki, ki razlaga anatomijo kolena, vidite, da imamo v kolenu dva meniskusa. Kaj je meniskus in zakaj povzroča bolečine, preberite na povezavi.
Na sliki, ki razlaga anatomijo kolena, vidite, da imamo v kolenu dva meniskusa. Kaj je meniskus in zakaj povzroča bolečine, preberite na povezavi.

VIRI:

VIR ( ): pubmed.ncbi

Ali je obnova hrustanca v kolenu možna

Kako obraba kolena vpliva na artritis kolena