Kaj je meniskus kolena in zakaj povzroča bolečine

Meniskus kolena je del mehke hrustančevine, ki se nahaja na vsaki strani vašega kolena. Meniskusa sta v kolenu dva in sta obročaste oblike. Delujeta kot blažilca udarcev in absorbirata udarce vašega stegna na spodnji del noge. Poleg tega pomagata stabilizirati vaš kolenski sklep in ohranjati gladke gibe kolena.
Meniskus kolena je podvržen poškodbam, saj je kolenski sklep zelo obremenjen in tako tudi meniskus. Strgan meniskus je med najpogostejšimi poškodbami kolena. Športniki, še posebej tisti, ki igrajo kontaktne športe, so ogroženi za strganje meniskusa. Vendar pa se meniskus lahko strga pri vsaki osebi, ne glede na starost. Ko ljudje govorijo o strganju hrustanca v kolenu, običajno mislijo na strganje meniskusa, kar povzroči bolečine v kolenu, ki jih je potrebno zdraviti.

Kaj je meniskus kolena

Meniskus je majhen obročast hrustanec, ki deluje kot blazinica v kolenskem sklepu. Kolenski sklep ščiti pred obrabo in pomaga stabilizirati sklep. Obstajata 2 meniskusa, ki se nahajata med stegnenico (femur) in golenico (tibija):

 • eden je na notranji strani kolena (medialni) in
 • drugi na zunanji strani (lateralni).

Meniskusa v kolenu sta elastična in odporna proti pritisku. Velik del obremenitev v kolenu se prenaša na meniskusa, ki zaradi elastičnih lastnosti prenašata večji del vibracij in s tem varujeta sklepni hrustanec pred poškodbami kolenskega sklepa in posledičnimi degenerativnimi spremembami. Meniskusa povečujeta ujemanje sklepnih površin in s tem pripomoreta k stabilnosti kolena.

Anatomija kolena

V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, golenica in pogačica. Notranjo površino sklepa prekriva hrustanec, ki se na spodnji sliki vidi belo obarvan. Sklepni površini stegnenice in golenice sta neskladni, zaradi česar sta med njima vstavljena dva vezivno-hrustančna vložka, ki ju imenujemo meniskus. Večina meniskusa se prehranjuje z difuzijo iz sklepa, podobno kot sklepni hrustanec.
Križni vezi, v sredini kolenskega sklepa, sta dve kratki in močni vezi, ki poskrbita za stabilnost kolena. Na spodnji sliki sta vidni na sredini sklepa in se križata med seboj.

zgradba kolena

Zakaj meniskus kolena povzroča bolečine

Meniskus kolena povzroča bolečine v kolenu takrat, ko je poškodovan ali obrabljen. Takšna poškodba se lahko zgodi zaradi preobremenitve kolena in ne nastane v trenutku. Poznamo pa poškodbe meniskusa ob nenadnem gibu, ko se meniskus strga ali pa dislocira.
Najpogosteje meniskus kolena povzroča bolečine, ker se z leti obrabi, takšnim poškodbam meniskusa rečemo degenerativne spremembe meniskusa.

Vrste poškodb meniskusa

Obstaja več vrst poškodb meniskusa, med katerimi so najpogostejše naslednje:

 1. Meniskalna solza: Meniskus se lahko poškoduje zaradi nenadnih gibov ali ponavljajočih se obremenitev, kar lahko privede do solze v meniskusu.
 2. Degenerativne spremembe: Meniskus se s starostjo lahko obrabi in postane bolj krhek, kar lahko privede do degenerativnih sprememb.
 3. Premestitev meniskusa: Včasih se meniskus lahko premakne iz svojega običajnega položaja in se zatakne med kosti golenice in stegnenice.
 4. Cista meniskusa: V redkih primerih se lahko v meniskusu oblikuje cista, ki lahko privede do bolečine in otekanja v kolenu.
 5. Vnetje meniskusa: Vnetje meniskusa, znano tudi kot meniskitis, je vnetje meniskusa, ki lahko privede do bolečine, otekanja in občutka zatikanja v kolenu. 
  Vnetje imenujemo tudi artritis, ko gre za vnetno dogajanje v sklepu. Meniskus je velikokrat vzrok za vnetje v kolenu, zato preberite: Kaj je artritis, zakaj nastane ( vzroki ) + kako ga odpraviti (nasveti)
   

Za ugotovitev vrste poškodbe meniskusa in najboljšo možnost zdravljenja se je najbolje posvetovati z zdravnikom.

Kako diagnosticirajo poškodbo meniskusa

Poškodbo meniskusa se lahko pogosto ugotovi med fizičnim pregledom. Vaš zdravnik bo morda premikal vaše koleno in nogo v različne položaje, opazoval vašo hojo in vas prosil, da počepnete, da bi natančneje določil vzrok vaših znakov in simptomov.

Kaj je vzrok za bolečine v kolenu pri počepu preberite s klikom na povezavo.

Slikovni testi za ugotavljanje poškodb meniskusa:

 • Rentgen: ker je iztrgan meniskus sestavljen iz hrustanca, se na rentgenskih posnetkih ne bo prikazal. Vendar pa lahko rentgenski posnetki pomagajo izključiti druge težave s kolenom, ki povzročajo podobne simptome.
 • MRI: ta test uporablja močno magnetno polje, da ustvari podrobne slike trdih in mehkih tkiv v vašem kolenu. To je najboljša slikovna študija za odkrivanje strganega meniskusa.

Artroskopija kolena za ugotavljanje poškodb

V nekaterih primerih lahko vaš zdravnik uporabi instrument, imenovan artroskop, za pregled notranjosti vašega kolena. Artroskop se vstavi skozi majhen zarez blizu vašega kolena.

Naprava vsebuje svetlobo in majhno kamero, ki poveča sliko notranjosti vašega kolena na zaslonu. Po potrebi se lahko kirurški instrumenti vstavijo skozi artroskop ali dodatne majhne zareze v vašem kolenu, da se izreže ali popravi raztrganina.

Vzroki za poškodbe meniskusa

Poškodbe meniskusa se pojavijo, ko je koleno izpostavljeno pritisku, rotaciji ali zvijanju, medtem ko je stopalo trdno zasidrano. Tudi preproste vsakodnevne aktivnosti, kot so klečanje, počepanje ali dvigovanje težkih predmetov, lahko povzročijo strganje meniskusa.
Poškodbe meniskusa se lahko pojavijo zaradi nenadnih gibov, ki preobremenijo koleno, ali zaradi ponavljajočih se obremenitev, kot so skakanje ali tek.

Nekateri, ki so še posebej ogroženi, so:

 • športniki, ki se ukvarjajo s kontaktnimi športi ali športi, kot so tenis in košarka, ki zahtevajo obračanje
 • osebe, ki imajo prekomerno telesno težo
 • starejši ljudje, ki so bolj nagnjeni k degenerativnim spremembam v kolenih.
Športne poškodbe kolena so pogoste pri nogometaših, ki izvajajo nenadne gibe

Znaki, da je meniskus kolena poškodovan

Znaki poškodbe meniskusa lahko vključujejo bolečino v kolenu, oteklino, togost, občutek zatikanja ali zaskočenja v kolenu, težave pri upogibanju ali iztegovanju kolena ter občutek nestabilnosti v kolenu. Če sumite, da imate poškodbo meniskusa, se posvetujte z zdravnikom, da vam lahko svetuje glede najboljše metode zdravljenja.

Znaki strganega meniskusa

Če ste si natrgali meniskus, lahko traja 24 ur ali več, da se začnejo bolečine in oteklina, zlasti če je solza majhna. V kolenu se lahko pojavijo naslednji znaki in simptomi:

 • Občutek pokanja
 • Oteklina ali togost
 • Bolečina, zlasti pri obračanju ali vrtenju kolena
 • Težave pri popolnem izravnavanju kolena
 • Občutek, da se je koleno zaklenilo na mestu, ko poskušate premakniti
 • Občutek, da koleno popusti pod vami.

Meniskus kolena (zdravljenje)

Zdravljenje iztrganega meniskusa se pogosto začne konzervativno, odvisno od vrste, velikosti in lokacije raztrganine.

Raztrganine, povezane z artritisom, se običajno sčasoma izboljšajo z zdravljenjem artritisa, zato operacija običajno ni potrebna. Mnoge druge raztrganine, ki niso povezane z blokado ali omejitvijo gibanja kolena, sčasoma postanejo manj boleče, zato tudi ne zahtevajo operacije.

Vedite: dolgotrajne bolečine v kolenu lahko privedejo do nepravilne hoje – šepanje, kar pa ni dobro za obrabljanje drugih sklepov, še zlasti hrbtenice. Velikokrat nepravilna hoja povzroči bolečine v križu, zato, če sumite na poškodbo meniskusa v kolenu, čimprej ukrepajte, da ne bodo trpeli še drugi sklepi. Pravočasno obiščite zdravnika.

Vaš zdravnik vam lahko priporoči:

Počitek

Izogibajte se dejavnostim, ki poslabšajo bolečino v kolenu, še posebej dejavnostim, ki povzročajo zavijanje, vrtenje ali obračanje kolena. Če je bolečina huda, lahko uporaba bergel razbremeni pritisk na koleno in spodbuja celjenje.

Hlajenje kolena

Hlajenje kolena z ledom lahko zmanjša bolečino in otekanje kolena. Uporabite hladen obkladek, vrečko z zmrznjeno zelenjavo ali brisačo, napolnjeno s kockami ledu, približno 15 minut naenkrat, s koleno dvignjenim. To storite vsake 4 do 6 ur prvih nekaj dni, nato po potrebi.

Meniskus kolena, ki povzroča bolečine v kolenu je dobro hladiti s hladnim gelom in dodati magnetoterapijo - aparat za magnetno terapijo Magus
Meniskus kolena, ki povzroča bolečine v kolenu je dobro hladiti s hladnim gelom in dodati magnetoterapijo – aparat za magnetno terapijo Magus

Zdravljenje z zdravili

Tudi zdravila proti bolečinam brez recepta lahko pomagajo lajšati bolečine v kolenu.

Fizioterapija za meniskus kolena

Fizioterapija vam lahko pomaga okrepiti mišice okoli kolena in v nogah, da stabilizirajo in podpirajo sklep kolena. Obstajajo tudi aparature, ki jih uporabijo na terapiji, da se zmanjšajo bolečine. Današnje sodobne fizioterapije si ne predstavljamo brez magnetoterapije, ki je odlična metoda za bolečine v sklepih in tudi pri poškodbi meniskusa.

VIRI:

ARTRITIS

ARTROZA

BOLEČINE V KOLENU

MAGNETNA TERAPIJA