Žične ali brezžične slušalke – katere izbrati?

Trenutno na trgu prevladujejo brezžične slušalke, vendar pa imajo tudi žične slušalke še vedno svoje prednosti. Za lažjo odločitev katere izbrati je spodaj nekaj prednosti in slabosti žičnih in brezžičnih – Bluetooth slušalk.

Prva stvar ki jo je treba premisliti je, s katero napravo boste povezovali slušalke. Če boste izbrali žične slušalke je treba preveriti ali ima vaša naprava priključek za njih. Večino žičnih slušalk ima 3.5 mm priključek, ki pa ga novejši telefoni nimajo več. Zato so sedaj na voljo tudi žične slušalke z Lightning ali USB-C priključkom, ki ga vstavite v vhod za polnjenje telefona. Če pa izberete brezžične slušalke, je pomembno le, da ima vaša naprava Bluetooth povezavo, kar pa ima sedaj že večina sodobnih naprav.  Je pa res da ima vedno več sodobnih telefonov Če nadaljujemo s ceno, so načeloma žične slušalke cenejše od brezžičnih, saj je brezžična tehnologija dražja za izdelavo. Seveda pa je cena pri obojih odvisna tudi od tega kakšno kakovost zvoka si želite pri slušalkah. Kakovost zvoka je boljša pri žičnih slušalkah, saj te sprejemajo analogni signal, ki lahko prenese več podatkov kot Bluetooth. Vendar naj vas ne skrbi, večina povprečnih poslušalcev ne more razlikovati med zvokom brezžičnih in žičnih slušalk, razen če niste glasbenik, DJ ali avdiofil. Zelo velika prednost žičnih slušalk pred brezžičnimi je, da jih ni potrebno polniti. Čeprav je polnjenje Brezžičnih slušalk enostavno in hitro, je ponavadi baterija prazna ravno takrat, ko jih najbolj potrebujemo. Največja slabost žičnih slušalk je najverjetneje kabel, ki nas ob poslušanju glasbe ovira, predvsem če se ob tem premikamo. Kabel nas ovira in se zapleta medtem ko čistimo, telovadimo, igramo video igre… Z brezžičnimi slušalkami pa se lahko prosto premikamo, brez da bi bili »priklenjeni« na napravo. Po drugi strani pa je lahko kabel tudi prednost, saj se pri brezžičnih slušalkah lahko zgodi, da nam ena od slušalk neopazno pade iz ušesa in jo izgubimo.

Če zaključimo, ko gre za izbiro med žičnimi in brezžičnimi slušalkami, je vse odvisno od vaših osebnih želja in življenjskega sloga.