Zdravi recepti

S preprostimi ukrepi se lahko izognemo mnogim strupenim kemikalijam, ki bi se sicer znašli na naših krožnikih.

Jejmo sezonsko

Uživajmo sezonsko zelenjavo in sadje, saj vsebuje takrat več vitaminov in mineralov, hkrati pa je manj obremenjena s škodljivimi pesticidi. Če je le mogoče, jejmo ekološko pridelano hrano. Če imamo možnost, pridelajmo sadje in zelenjavo sami in se pri gojenju izogibamo uporabi pesticidov ter sintetičnih gnojil.

Hkrati pa je priporočljivo, da jemo čim bolj lokalno pridelano zelenjavo in sadje in se držimo načela, da naj bo pot od pridelovalca do našega krožnika čim krajša. Daljše so poti, več strupenih sredstev je potrebnih za ohranjanje lepega videza zelenjave in sadja. Hkrati pa s tem tudi po nepotrebnem onesnažujemo okolje. Temu nasvetu z lahkoto sledimo spomladi in poleti, ko je povsod dovolj zelenjave in sadja na vrtu in tržnicah in je lažje kupovati lokalno pridelane pridelke. Kako pa pozimi? Takrat kupujmo pri lokalnih kmetovalcih, ki imajo tople grede, ali jeseni pravilno shranimo pridelek, da bo zdržal čim dlje čez zimo.

Izogibajmo se limoninim in pomarančnim lupinicam

Če ne uporabljamo ekološko pridelanih limon in pomaranč, se pri kuhanju in peki raje izogibajmo uporabi njihovih lupinic, saj se v njih nahaja najvišja koncentracija ostankov pesticidov. Glede na pot, ki so jo morale prepotovati, vsebujejo velike količine strupenih kemikalij, da so zdržale tako dolgo pot.

Categories: Kulinarika