Ali nas mora škripanje v kolenih skrbeti in kako ukrepati

Škripanje v kolenih je pogost pojav, ki lahko povzroči zaskrbljenost in nelagodje pri posameznikih vseh starosti, še posebno, če se ob škripanju pojavijo tudi bolečine v kolenu. Ta zvok lahko spremljajo še različni drugi znaki poleg bolečine, togost ali omejena gibljivost.
V tem
članku bomo raziskali različne vzroke za škripanje v kolenih, simptome, ki jih lahko spremljajo, ter možnosti zdravljenja in obvladovanja te pogoste težave.

Vzroki za škripanje v kolenih

Vzrokov za škripanje v kolenih je lahko več, ta pojav pa kaže, da se v telesu dogaja nekaj, čemur bomo morali posvetiti pozornost. Med 5 najpogostejših vzrokov spadajo:

Pretirana obraba sklepov

Pretirana obraba sklepov zaradi ponavljajočih se gibov ali prekomerne obremenitve lahko privede do obrabe hrustanca in posledično škripanja v kolenih. Ljudje, ki se ukvarjajo s športi ali dejavnostmi, ki vključujejo pogosto in intenzivno gibanje kolen, so bolj nagnjeni k temu. Pri prekomerni obrabi sklepov je potrebno poudariti telesno težo, ki močno vpliva na obrabo sklepov spodnjih okončin:

  • koleno
  • kolk
  • gleženj
Pretirana obremenitev privede do obrabe kolena, kjer se lahko pojavi tudi škripanje v kolenih. Najpogostejša obraba v kolenu je OSTEOARTROZA– preberite več

Poškodbe meniskusa ali hrustanca

Poškodbe meniskusa ali hrustanca lahko povzročijo škripanje v kolenih. Meniskus je hrustanec, ki deluje kot blažilec med kostmi v sklepu, in poškodba tega dela lahko vodi do neprijetnih zvokov pri gibanju. Poškodbe so lahko posledica nenadnih gibov, športnih poškodb ali postopne obrabe.

Preberite: kaj je meniskus kolena

Osteoartritis

Eden od najpogostejših vzrokov za škripanje v kolenih je tudi osteoartritis. Gre za degenerativno bolezen sklepov, pri kateri pride do postopne obrabe hrustanca, ki obdaja sklep. Ko se hrustanec obrabi, lahko kosti drgnejo druga ob drugo, kar ustvarja značilen zvok škripanja.
Osteoartritis pogosto prizadene starejše osebe, vendar ni izključen pri mlajših posameznikih, še posebej tistih z genetskimi predispozicijami ali tistih, ki so izpostavljeni prekomerni obremenitvi sklepov. Če bi radi izvedeli več o trem kaj je osteoartritiskako se diagnosticira, kakšne so njegove posledice in kako ga lahko obvladujemo ter omilimo simptome, preberite : osteoartritis (odgovori na vsa vprašanja)

Patelofemoralni bolečinski sindrom (PFBS)

Patelofemoralni bolečinski sindrom ali krajše PFBS je stanje, pri katerem pride do bolečine okoli pogačice. Koleno sestavljata dva večja sklepa –patelofemoralni ter tibiofemoralni – in v prvem se nahaja pogačica ali latinsko patella. PFBS se tako
nanaša na bolečino, ki izvira iz patelofemoralnega sklepa ali tkiv okoli njega. Največkrat nastane zaradi poškodbe pogačice oziroma kombinacije več težav. To stanje lahko povzroči škripanje v kolenih, še posebej med gibanjem. Ta sindrom pogosto prizadene ljudi, ki se ukvarjajo s športi, ki vključujejo veliko gibanja kolen, na primer tek, smučanje ali kolesarjenje.

Pomanjkanje sinovialne tekočine

Sinovialna tekočina je tekočina, ki mazili sklep in omogoča gladko gibljivost kosti. Pomanjkanje te tekočine lahko povzroči trenje med kostmi, kar ustvarja zvok škripanja. Pogosto je povezano z degenerativnimi stanji ali vnetji v sklepu.

Kaj natanko torej povzroča naše škripanje v kolenih, bomo morali ugotoviti s pomočjo ustreznega strokovnjaka, pozornost pa namenimo tudi spremljajočim znakom.

Simptomi, ki lahko spremljajo škripanje v kolenih

Dokler gre bolj kot ne le za zvočni pojav, nam še ni potrebno imeti pretiranega razloga za skrb, ko pa škripanje v kolenih spremljajo še bolečine v sklepu, zatikanje ali celo občutek preskakovanja ter drugi simptomi, je čas za obisk zdravnika in postavitev ustrezne diagnoze. Glede spremljajočih simptomov, ki se pojavljajo poleg škripanja v kolenih, pa bodimo pozorni zlasti na naslednje:

  • Bolečina: Bolečina v kolenih je pogost simptom, ki spremlja škripanje. Intenzivnost bolečine se lahko razlikuje in je odvisna od osnovnega vzroka.
  • Togost: Mnogi ljudje opazijo, da imajo občutek togosti v kolenih, še posebej po daljšem obdobju mirovanja ali spanja.
  • Omejena gibljivost: Škripanje v kolenih lahko vodi do omejene gibljivosti. Posamezniki lahko občutijo težave zlasti pri iztegovanju ali upogibanju kolena v celoti.
  • Oteklina: V nekaterih primerih se lahko pojavi oteklina okoli kolena, kar je lahko posledica vnetja ali drugega osnovnega problema.
škripanje v kolenih
Oteklo koleno je eden izmed simptomov pri škripanju v kolenih. Preberite, kaj pomeni, ko koleno oteče.

Kako poteka diagnoza za škripanje v kolenih

Če doživljamo škripanje v kolenih in spremljajoče simptome, se najprej posvetujmo z zdravnikom. Zdravnik bo z nami opravil pogovor o naših simptomih, vključno s pojavnostjo škripanja, bolečinami, oteklinami in drugimi povezanimi težavami. Pomembno je, da natančno opišemo, kdaj se pojavijo simptomi, ali so povezani z določenimi dejavnostmi ali položaji, ter ali obstajajo drugi dejavniki, ki bi lahko vplivali na stanje. Zdravnik bo nato skrbno pregledal naše koleno, preveril gibljivost, pretipal sklep in preveril morebitno oteklino ali občutljivost in druge znake. Sledijo diagnostične slikovne preiskave:

  • Rentgenski posnetki so pogosto uporabljeni za oceno strukture kosti v kolenu in lahko pomagajo pri ugotavljanju morebitnih sprememb, kot so osteoartritis ali poškodbe kosti.
  • Magnetnoresonančno slikanje omogoča podrobnejši pogled v mehka tkiva, kot so hrustanec, vezi in mišice. To je koristno pri odkrivanju morebitnih poškodb meniskusa oziroma hrustanca ali drugih struktur v kolenu.
  • Ultrazvok pa se lahko uporabi za oceno stanja mehkih tkiv in tekočine v sklepu.

Če zdravnik sumi na vnetni proces, lahko naroči tudi krvne preiskave. Glede na rezultate preiskav nato predlaga druge specializirane preiskave ali posvete z ortopedi, revmatologi ali drugimi specialisti, če je potrebno dodatno strokovno mnenje ali zdravljenje. Zdravnik bo upošteval vse informacije iz zgodovine bolezni, fizičnega pregleda in diagnostičnih testov, da postavi natančno diagnozo in razvije načrt zdravljenja ali obvladovanja simptomov.

Vredno branja:

Možnosti zdravljenja

Kako bo potekalo zdravljenje za škripanje v kolenih, je odvisno od vzroka te težave. Spodaj so navedene nekatere možnosti zdravljenja, ki nam jih bodo predpisali specialisti za obvladovanje škripanja v kolenih:
1) Fizioterapija

Fizioterapija je zelo učinkovita metoda za krepitev mišic okoli kolena, izboljšanje gibljivosti sklepa ter zmanjšanje bolečin in škripanja. Fizioterapevt nam lahko predpiše posebne vaje, raztezanje in tehnike, ki bodo okrepile stabilnost sklepa.
2) Zdravila

Protivnetna zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila, nam lahko pomagajo zmanjšati vnetje v sklepu in s tem lajšajo bolečino. V nekaterih primerih lahko pomagajo tudidodatki hondroitina in glukozamina, ki naj bi podpirala zdravje hrustanca, ter tudi kolagena. Tako hondroitin kot glukozamin sta sicer naravno prisotna v našem telesu oziroma sta glavna sestavina hrustanca, če ju dodajamo s prehranskimi dodatki, pa so rezultati sicer lahko ugodni v nekaterih primerih, pri osteoartritisu kolena pa so raziskave zaenkrat pokazale nekonsistentne rezultate.

Artroskopija

Če je škripanje v kolenih posledica poškodbe meniskusa ali hrustanca, lahko kirurški poseg, kot je artroskopija, pomaga popraviti poškodbe in izboljšati stanje sklepa.

Injekcije

V nekaterih primerih lahko zdravnik priporoči injekcije, kot so kortikosteroidi, hialuronska kislina ali plazemska terapija oziroma terapija s trombocitno plazmo, da zmanjšamo vnetje in bolečino ter izboljšamo mazanje sklepa. Zlasti plazemska terapija, znana tudi kot PRP terapija, postaja v zadnjih letih zanimiva za paciente, saj lahko pomaga pri travmah in poškodbah sklepov ter pospeši procese celjenja, pri tem pa terapevt uporabi naše lastne tkivo – plazmo in trombocite, zato
gre za varen način zdravljenja.

Nadzor telesne teže in prilagoditev aktivnosti

Prekomerna telesna teža lahko poveča obremenitev kolen, kar prispeva k škripanju. Nadzor teže in prilagoditev aktivnosti, zlasti tistih, ki vključujejo ponavljajoče se obremenitve kolen, lahko pomagata zmanjšati škripanje v kolenih.

Ortopedski pripomočki

Uporaba ortopedskih pripomočkov, kot so opornice ali posebni vložki za čevlje, lahko pomaga podpreti sklep in zmanjšati obremenitev.

Druge terapevtske metode

Različne terapevtske metode, kot so masaža, akupunktura ali terapevtske vaje, lahko prispevajo k lajšanju bolečin in izboljšanju gibljivosti.

Ohranjanje aktivnega življenjskega sloga

Redna vadba, ki vključuje nizkoobremenitvene dejavnosti, kot so plavanje, kolesarjenje ali hoja, lahko podpira zdravje sklepov in zmanjšuje tveganje za škripanje v kolenih.

Pomembno je vedeti, da je izbira zdravljenja odvisna od posameznika, njegovega zdravstvenega stanja, stopnje težavnosti in vzroka škripanja v kolenih. Pred kakršnokoli odločitvijo o zdravljenju se posvetujmo s strokovnjakom, ki nam bo pomagal poiskati najbolj ustrezne rešitve glede na naše specifične potrebe.