Rastlinska prehrana in njene osnove

V dneh, ko ste najbolj utrujeni, je pomembno, da z napačno prehrano ne postanete še bolj utrujeni. Rastlinska prehrana je ena teh, ki so najbolj optimalna izbira v takih dneh. Če posežete po svežih rastlinskih jedeh, bo vaše telo dobilo dovolj hranilnih snovi in vaše počutje se bo izboljšalo. Rastlinska hrana je lahko zdrava tudi kot samostojna, predvsem pa je pomemben del pri vseh dietah.

Rastlinska prehrana

Je rastlinska prehrana res zdrava?

Pri vseh prehranjevalnih navadah velja, da naj bo raznolike. Enako je tudi pri jedeh z rastlinami. Tudi rastlinska prehrana mora biti raznolika, v nasprotnem primeru lahko vašemu organizmu zmanjka energije in zopet boste utrujeni. V rastlinski prehrani pričakujemo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov. Če bomo kupovali sveže zelenje in zelenjavo, bomo to brez težav izpolnili. Poseben pomen pa dajmo beljakovinam in ogljikovim hidratom.

Katera je rastlinska prehrana z veliko beljakovin

Če z rastlinsko hrano želimo dobiti dovolj beljakovin, ki jim pravimo tudi proteini, potem priporočamo stročnice. Beljakovine ali proteini so sestavljeni iz aminokislin, od teh je 20 najbolj pogostih gradnikov beljakovin v človeškem telesu. Izmed vseh 20 aminokislin, je nekaj takih, ki jih človeško telo ne more izdelati. Tem aminokislinam pravimo esencialne aminokisline. V telo jih moramo vnesti s hrano. Rastlinska hrana, ki vsebuje velik delež različnih aminokislin, je kopriva, regrat, regačica, ter vrsta drugih superživil, ki jih lahko kupimo na trgovskih policah (1). Na primer chia semena, maca, acai ter ječmenova trava. Če želimo v telo vnesti raznolike aminokisline, je pomembno, da je hrana raznolikega izvora (2). Najbolj znana rastlinska hrana z veliko beljakovinami pa so seveda stročnice, fižol, grah, soja…

Ogljikovi hidrati v rastlinski prehrani

Žita so osnova ogljikovih hidratov v prehrani. Razlikujejo se po tem ali vsebujejo gluten ali ne. Za tiste, ki je gluten obremenjujoč, je pomembno, da se izogibajo pšenice in pire. Tudi pri ogljikovih hidratih je pomembno, da so raznoliki in pravilno kombinirani z beljakovinskimi živili.

Ob raznolikem uživanju stročnic, žit in druge hrane rastlinskega izvora, boste svojemu telesu zagotovili optimalno energijo za aktivno delovanje.