Protivlomna garažna vrata – na kaj morate biti pozorni?

Pri podjetju Hanus d.o.o., kjer se ukvarjajo z izdelavo visokokakovostnih garažnih vrat, ima varnost dva pomena. Na prvem mestu je varnost za uporabnika kot takšnega ter seveda protivlomna varnost, kateri prav tako namenjajo izredno veliko pozornosti.

Garažna vrata so eden izmed najpomembnejših sestavnih delov vsakega bivalnega objekta in običajno tudi največja vrata, ki jih imamo doma. Najpomembnejša stvar pri tako velikih in pogosto uporabljenih vratih, je seveda varnost. Pa naj bo to protivlomna, ali pa varnost z vidika uporabe.

“Garažna vrata so zagotovo največja vrata v našem domu. Pri tem ni pomembno zgolj to, da dobro izgledajo in so estetsko dovršena, ampak tudi koliko so varna. Pri tem imam v mislih varnost z vidika uporabe ter varnost pred nepovabljenimi gosti” pogovor začenja Daniel Hanžekovič, direktor podjetja Hanus d.o.o. in zaključuje svojo misel: “Včasih nam za ta drugi del ni bilo potrebno skrbeti, danes pa je to žal realnost, ki se ji ne moremo izgoniti.”

Pojasnjuje, da so nepridipravi dandanes “namazani z vsemi žabami”, predvsem pa izredno dobro seznanjeni z novitetami na trgu, zaradi česar je izjemnega pomena, da temu sledijo tudi ponudniki garažnih vrat. Poznamo različne tipe garažnih vrat, zato obstajajo tudi različne zaščite.

Protivlomna garazna vrata.

Na vprašanja odgovarja direktor podjetja Hanus d.o.o., Daniel Hanžekovič.

1.) Kako je z varnostjo pri različnih tipih garažnih vrat?

„Različni tipi garažnih vrat zahtevajo različne varnostne ukrepe. ”

„Garažna vrata s pogonom imajo poleg varnostnega protivlomnega zapaha na vodilu motornega pogona še možnost nadgradnje z dodatnimi ročnimi zapahi v primeru daljše odsotnosti. ”

„Osebna vrata pri sekciji lahko zaklenemo večtočkovno, prav tako je vrata mogoče nadzorovati tudi na daljavo.”

„Za še višji nivo varnosti pa je priporočljivo, da se dodatno odločimo za kodno brezžično stikalo, ki garažna vrata odpre z geslom. Za lažje odpiranje lahko izberemo tudi čitalec prstnih odtisov, ki je prav tako visoko zanesljiv.”

2.) Za večjo varnost pred nepovabljenimi gosti lahko veliko naredi uporabnik sam, je tako?

„Drži. Za varnost lahko dosti naredimo sami. Gre za precej osnovne stvari, ki ne zahtevajo dodatnega časa in denarja, pomenijo pa lahko ogromno.“

„Ena izmed takšnih stvari je recimo spravljanje daljinskega upravljalnika. Ta naj nikar ne bo na vidnem mestu, predvsem pa ga ne puščajmo v avtomobilu. V primeru, da nam nekdo ukrade avtomobil, v katerem se nahaja daljinec, lahko čez nekaj dni točno s tem daljincem vstopi še v naš dom. Sploh, če je garaža povezana s hišo, kar je zaradi visokega udobja vse bolj pogosta praksa.”

Odpiranje rolo garaznih vrat z daljinskim upravljalnikom.

„Druga stvar, ki jo radi priporočamo je, da redno menjujemo kode, sploh če je to način, s pomočjo katerega vstopate v garažo. Dobro je, da jo spremenimo 2-3 krat letno, prav tako naj bo nekoliko kompleksnejša. Za kodo odsvetujemo uporabo rojstnih letnic, številk kot so 0000 ali 1111. Prav tako pa je potrebno paziti, da je nimate napisane na listku, ki je viden in dostopen vsem.“

„Korak naprej pri zagotavljanju varnosti pa je tudi primerna razsvetljava. Namestimo jo nad garažo oziroma garažna vrata, aktivira pa naj se vsakič, ko bo zaznano gibanje. Za vdor v notranjost garaže in posledično tudi našega doma, je dovolj že manjša razpoka ali reža. Da tega ne bi spregledali in nepridipravom olajšali delo, priporočamo, da vrata redno pregledujemo, še posebej ob spremembi letnega časa.“

„Kot osnova pa naj vam služi informacija, da naj bodo garažna vrata vedno zaklenjena, tudi, če ste doma in se nahajate za hišo na vrtu.”

3.) Če za trenutek odmislimo protivlomno varnost – koliko pa so vaša garažna vrata varna za uporabo?

„Večina današnjih garažnih vrat je opremljenih z elektromotorjem. Izjema so tista, kjer elektromotor zaradi pomanjkanja električne energije ni možen. Poleg visokega udobja, samodejno odpiranje in zapiranje zagotavljata tudi večjo varnost pred poškodbami. Le-tem so običajno izpostavljeni prav najmlajši.“

„Garažna vrata Hanus so že v osnovi opremljena s tako imenovanim Hand push sistemom, ki nudijo ustrezno zaščito pred priprtjem in poškodovanjem rok in prstov. Opremljena so z optosenzorjem, ki bo ob naletu na oviro garažna vrata začel avtomatsko dvigati.“

Rolo garazna vrata hanus z vgrajenim hand push sistemom.

„Dodatno je mogoče izbrati še fotocelice, ki bodo prav tako samodejno zaznale oviro in sprožile povraten ukaz v primeru, da vrata naletijo na oviro. Vse to bo pripomoglo k temu, da bomo lahko brez skrbi, tudi če se bodo otroci igrali pri garažnih vratih ali pa pod njimi pozabili igrače.“

„Sicer pa so vsa garažna vrata Hanus preizkušena in certificirana v skladu z visokimi zahtevami evropskega standarda EN13241-1.”