Priprava soka in čaja iz aronije

Tukaj je opisana priprava soka in čaja iz aronije.

O aroniji na splošno

Priprava soka in čaja iz aronijeAronija postaja vedno bolj priljubljena pijača med vsemi generacijami, saj je dobrega okusa, nepogrešljiva pri hujšanju, pomaga pa tudi pri preprečevanju staranja. Napitek lahko postrežemo v vseh letnih časih, saj je dober tako hladen kot topel, vendar njegova priprava zahteva nekaj predhodnega znanja. V nasprotnem primeru lahko pripravimo zvarek pregrenkega ali premočnega okusa.

Preberite še: Aronija osvaja svet – preverite zakaj

Recept za sok iz aronije in konzumacija

 

Najboljša voda za pripravo soka iz aronije je mehka in blago kisla izvirska voda. Primerni sta tudi filtrirana ali prevreta voda, ki vsebujeta malo klora, kalcija in ostalih rudnin. Če menimo, da je voda, ki jo bomo uporabili, preveč klorirana je priporočljivo, da jo zavremo v odprti posodi, saj tako klor, ki se nahaja v njej, izpari.

Priprava soka in čaja iz aronije

Najprej napolnimo posodo z vodo in jo segrejemo na približno 80°C. Temperatura, pri kateri pripravljamo sok, je odvisna od kvalitete aronije, saj se nekateri sokovi pripravljajo tudi pri temperaturi 60°C ali manj. Kvalitetnejši kot je sok, nižja je temperatura za pripravo, zato se moramo najprej pozanimati, katero vrsto soka pripravljamo in vodo segreti v skladu s tem. Najpomembneje pri tem koraku je torej, da pazimo, da voda ne zavre (razen pri pripravi tropskih aronija sokov), saj lahko previsoka temperatura skuha sadove in posledično uniči sok.

Ko voda doseže želeno temperaturo, jo za nekaj sekund prelijemo v sokovnik, oziroma posodo, v kateri bomo čaj pripravili, nato pa še v skodelice. Priporočljivo je namreč, da skodelice pred pripravo ogrejemo, saj bo tako temperatura soka padala počasneje.

Po ogretju posode in prelitju vode v skodelice se moramo odločiti, kakšno količino soka sploh želimo pripraviti. Splošna merica je približno ena čajna žlička, oziroma 2 – 5 g plodov aronije na skodelico. To je približno 2-3 g na deciliter vode. Z nekaj eksperimentiranja lahko merico vsak prilagodi lastnemu okusu – večja količina plodov bo naredila sok močnejši in bolj grenak, manjša pa ravno obratno. V prazno posodo torej damo želeno količino plodov aronije in čez njih prelijemo vodo iz skodelic, v katere smo jo nalili v prejšnjem koraku.

Po podobnem postopku lahko pripravimo čaj iz aronije

Če želimo, lahko pred tem še zmanjšamo količino gostote plodov aronije. To storimo tako, da čez plodove najprej prelijemo ravno dovolj vode, da so ti prekriti. Po približno 20 sekundah namakanja vodo odlijemo, nato pa v posodo nalijemo vodo iz skodelic in nadaljujemo s pripravo.

Plodove aronije pustimo v vodi dve do tri minute, vendar ne dlje, saj lahko v nasprotnem primeru sok dobi rahlo grenak priokus. Po pretečenem času sok prelijemo v ogrete skodelice. Pri tem ga najprej nalijemo v vsako malo, in s tem zagotovimo v vseh enako močan okus. Vsebnost polifenolov, ki ščitijo pred boleznimi in ugodno vplivajo na zdravje, lahko še okrepimo, če pripravljenemu soku dodamo košček limone.

V poletnem času so sokovi aronije odlični tudi kot osvežilni napitki. Sok najprej pustimo, da se ohladi, nato pa mu dodamo led. Dodamo lahko tudi rooibos, pepermint, ingver ali limonino travo, ki so vsi odlični dodatki za pripravo soka iz aronije.

Če uporabljamo kvalitetno aronijo, jo navadno prelijemo in uporabimo večkrat. Posodo s sokom prekrijemo in jo postavimo v hladilnik. Ponovni preliv je priporočljivo storiti v roku nekaj ur, pred tem pa lahko opravimo majhen preizkus, kot to storijo Kitajci. Za preizkus primernosti za ponoven preliv aronijo potegnemo narazen in če se ta ne strga, je sok še primeren za ponovno uporabo. V nasprotnem primeru ga je najbolje zavreči, saj ta ne vsebuje več toliko učinkovin. Število prelivov je odvisno od kvalitete aronije. Nekateri so lahko uporabni še za tretji preliv.

Najbolje je, da po prvem prelivu pustimo sokovnik odprt, da bo tako do naslednjega preliva izhlapelo čim več vode. V bistvu ponovimo celoten postopek. Vodo najprej ponovno segrejemo do določene temperature, jo prelijemo v skodelice, da jih segrejemo, nato pa jo prelijemo v kozarce. Pripravljen sok nato prelijemo v ogrete skodelice in ga postrežemo.

Video (hrv) – priprava soka in čaja iz aronije

Ključne oznake: Priprava soka in čaja iz aronije

Categories: Aktualno, Kulinarika