Naj nega oči vključuje tudi uporabo kapljic za oči

Kapljice za oči so pogosto prvi pripravek, ki ga dobimo predpisanega na recept, če obiščemo zdravnika zaradi težav z očmi. Vsaj v Sloveniji nega oči najpogosteje vključuje kapljice za oči. A kako je drugod po svetu? Za več mnenj in informacij smo se obrnili na lekarnarje na Hrvaškem, ki bolnikom izdajajo zdravila tako na recept kot brez recepta. Za katere težave jih najpogosteje izdajajo in kakšne informacije potrebujejo bolniki? Berite dalje za izkušnje lekarnarjev s Hrvaške.

nega oči pri ženski vključuje kapljice za oči

Kaj ponavadi vključuje nega oči ob težavah?

Smo sredi pomladi – letnega časa, ko veliko ljudi mučijo težave z očmi. Naj bodo alergije, tujek v očesu, solzenje ali vnetja, zdravniki vedno predpišejo kapljice, prav tako jih v teh primerih svetujejo tudi lekarnarji. A za kakšne kapljice gre?

Pogosto so za lajšanje prvih težav najboljše običajne umetne solze, kot npr. kapi za oči Thealoz Duo, kot jim pravijo na Hrvaškem. Naš lekarnar pravi, da jih lahko uporabljamo tako za izpiranje alergenov iz oči kot za pomoč pri odstranjevanju tujka in za lajšanje tegob pri vnetju. Kot že rečeno, gre za prvo pomoč, zdravnik pa bo gotovo pozneje predpisal bolj usmerjeno terapijo.

Poglejmo si najprej podrobneje, kako lahko po mnenju lekarnarjev običajne kapljice oz. umetne solze koristijo kot nega oči v primeru težav s tujkom, srbenjem, solzenjem ali vnetjem.

Kako si lahko s kapljicami z oči pomagamo pri tujku v očesu?

Tujek v očesu je zelo pogost pojav. Lahko gre za prah, mivko, umazanijo, pesek, iglico. Največkrat so tujki tako majhni, da jih sploh ne opazimo ali pa jih solze samodejno odstranijo. Vseeno pa se lahko zgodi, da se drobni predmeti prilepijo na oko, kar lahko vodi v bolj resne težave.

Prva poteza, ki jo pri tujku lahko naredite, je uporaba kapljic za oči. Lekarnar svetuje, da lahko v prizadeto oko kanite kapljico umetnih solz in tekočina bo tujek najverjetneje izprala. Če ne bo uspeha, lahko uporabite še kakšne druge metode, npr. izpiranje oči pod prho ali namakanje oči v skledi, polni vode. Za še več idej, kako se znebiti tujka, naš hrvaški lekarnar priporoča, da obiščete spletno stran Moje oko in članek na povezavi.

nega oči pri tujku v očesu vključuje kapljice za oči

So kapljice za oči koristne tudi pri srbenju oči zaradi alergije?

Če vas spomladi rade srbijo oči, ki jih spremljajo še drugi simptomi alergije, kot so kihanje, kašljanje in smrkanje, potem ste gotovo že izkušeni in si znate pomagati. A morda niste vedeli, da lahko neprijetne simptome, povezane z očmi, rešujete s čisto običajnimi umetnimi solzami. Lekarnar sicer pravi, da sicer pomagajo zgolj pri blagih simptomih, a z njimi se lahko uspešno izognete antihistaminičnim kapljicam, ki lahko očem tudi škodujejo.

Kakšna naj bo torej nega oči, če imate težave s srbenjem zaradi alergij? Oči pri alergiji srbijo zaradi stika z alergeni. Vaše telo preburno reagira na alergene in sproži imunski odziv. Izloča se histamin, ki povzroči vnetje in zatekanje, oči se solzijo in srbijo. Če se torej srbeče oči pojavijo zaradi stika z alergeni, lahko simptome precej olajšate, če alergene preprosto sperete iz oči. Za to so seveda najprimernejše kapljice za oči ali umetne solze, ki so blaga raztopina očem prijaznih sestavin.

Lekarnar svetuje, da jih uporabite čim prej po stiku z alergeni. Če vas muči alergija na cvetni prah, jih na primer uporabite takoj, ko pridete domov. Če na očesni površini ne bo alergenov, vam tudi ne bodo mogli škoditi. Vsekakor kapljice ne bodo pomagale, če so vaši simptomi res hudi, a težave lahko vsaj malo olajšajo.

Če potrebujete več informacij o srbenju oči in pregled morebitnih vzrokov za to težavo, vam svetujemo prebiranje portala www.mojeoko.hr, ki je na voljo tako v slovenščini, hrvaščini in srbščini. Na povezavi najdete koristne informacije o razlogih in rešitvah za srbeče oči.

nega oči pri alergijah vključuje kapljice za oči

Zakaj so kapljice odlična nega oči tudi pri prekomernem solzenju

Morda se vam uporaba kapljic za oči pri težavah s solzenjem zdi popolnoma neprimerna. Le zakaj bi uporabljali kapljice, če je v očeh že dovolj tekočine, ki se razteka celo prek roba vek? A lekarnar opozarja, da je prekomerno solzenje lahko nepričakovan simptom bolezni suhih oči (za druge vzroke kliknite na ta link.)

Po njegovih besedah gre za bolezen sodobnega časa, ki se pojavlja zlasti zaradi okoljskih dejavnikov, hormonskih težav, nekaterih sistemskih bolezni ter uživanja določenih zdravil. Med simptomi so pekoč občutek v očeh, občutek tujka, srbenje in tudi prekomerno solzenje. Razlog za to je draženje v očesu, ki ga oči rešujejo tako, da izločajo solzno tekočino. Solzenje je sicer res prekomerno, a sama kakovost solz je nezadovoljiva, zato se solzenje ne neha.

Če je torej solzenje posledica suhih oči, so kapljice za oči odlična izbira za lajšanje težave. Pomagale bodo stabilizirati solzni film in če izberete prave, bodo tudi obnovile solzno površino. Sčasoma se bodo težave umirile, a poskrbeti boste morali še za izboljšanje kakovosti solznega filma. Rešitev za to je pravilna nega oči: zdrava prehrana, gibanje na svežem zraku ter čiščenje vek in izvodil maščobnih žlez v vekah.

nega oči pri prekomernem solzenju vključuje kapljice za oči

Kapljice so torej odlična nega oči, s katerimi lahko rešujemo številne težave. Morda vam jih bo predpisal zdravnik ali priporočil lekarnar – pametno je, da jih uporabljate in tako očem zagotovite kar najboljši tretma. Tudi sicer je dobro, da imate kapljice za oči vedno pri roki. Nikoli se ne ve, kdaj jih boste potrebovali: bodisi za odstranjevanje tujka, srbenje, vnetje ali nenaden pojav neprijetnega občutka v očeh.