Kokosovo olje pri boleznih srca in ožilja

Že štiri desetletja potekajo obsežne raziskave o medsebojni povezavi kokosovega olja, dodanega v jedilnik in boleznimi srca in ožilja, so pa raziskovalci praktično v vseh prišli v celoti do enakih rezultatov: Kokosovo olje je zelo koristno pri zmanjševanju dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.

coconut-oil

Blackburn (1988) je v eni izmed svojih literatur objavil raziskavo o “učinkih kokosovega olja na serumski holesterol in ateroskleroze”, kjer je prišel do zaključka, da “kokosovo olje, če se uporablja v kombinaciji z drugimi mastmi z zadostno vsebnostjo linolenske kisline, predstavlja nevtralne maščobe”.

Tudi pri Kurup & Rajmoran so se v devetdesetih letih ukvarjali s podobno raziskavo, ko so izvedli študijo s 64 prostovoljci, pri katerih so v prehrano vključili uporabo kokosovega olja ter prišli do zaključka, da se niso pokazale nobene statistično pomembne spremembe pri nobeni vrednosti holesterola (skupna vrednost holesterola, HDL holesterola, LDL holesterola, itd) v primerjavi s stopnjo pred pričetkom raziskave. Leta 1995 so na simpoziju “O kokosu in kokosovem olju v prehrani človeka” v Indiji izpostavili dobre lastnosti in koristi za zdravje.

V študiji Kaunitz in Dayrit so že nekaj prej in sicer leta 1992, predstavili podatke o poskusu, ki so ga izvedli na skupinah, pri katerih so kokosovo olje in orehi bili vključeni v redno prehrano. Zapisali so: “Razpoložljivi podatki proučevanja prebivalstva so pokazali, da kokosovo olje v prehrani ne vodi k povišanju serumskega holesterola ali višji smrtnosti ter ne povečuje tveganja za bolezni srca in ožilja.”

Kokosovo olje proti demenci
Možgani, ki jih prizadene Alzheimerjeva bolezen, kot vira energije ne morejo ustrezno uporabiti glukoze. Ketoni v kokosovem olju možgane ponovno pripravijo do tega, ublažijo se simptomi, bolezen pa napreduje počasneje ali pa se stanje celo izboljša.

Kokosovo olje pri obolelih z rakom
Tudi pri obolelih z rakom je mogoče v prehrano vključiti kokosovo olje. Kokosovo olje v telo dovaja lahko prebavljive kalorije, njegovi protimikrobni učinki krepijo imunski sistem, deluje pa tudi protivnetno.
Obstaja celo poseben program, ki se izvaja v tri do deset dnevnih terapijah, ki pomagajo stradati rakave celice, medtem pa kokosovo olje s “ketonskim gorivom” napaja zdrave celice.