Kako optimizirati stran na spletu

V tem članku vam bomo podrobno razložili zakaj in kako optimizirati stran na spletu ter vam s tem pomagali se uvrstiti višje na Google iskalniku. Te razlage bodo tudi vidne na primerih za lažjo predstavo.

 

Kako optimizirati stran na spletu

Vprašanje kako optimizirati stran je postavljeno veliko krat in odgovor je preprost: držite se pravil. Da se na Google iskalniku uvrstimo visoko, se moramo držati SEO pravil. SEO pravila so postavljena z analiziranjem Googlovih rezultatov pri upoštevanju različnih pravil. Pod glavna SEO pravila se štejejo:

  • pravilna uporaba ključnih besed,
  • pravilna uporaba seo naslova, meta opisa, H oznak in drugih SEO pravil,
  • pravilna uporaba povezav in
  • estetski prikaz.

Če upoštevamo vsa ta navedena pravila, bo naša spletna stran uvrščena višje na Google iskalniku. Podrobnejšo razlago teh pravil lahko preberete spodaj.

Kako optimizirati ključne besede

Ko govorimo o kako optimizirati stran na spletu je jasno, da začnemo s ključno besedo. Na začetku si izberemo ključno besedo, ki jo bomo z stranjo ciljali. Ta ključna beseda je lahko bolj natančna in lažja za optimizacijo ali pa bolj generična in težja za optimizacijo strani. Ko začnemo pisati, moramo našo ključno besedo v besedilu dovolj krat omeniti v samem besedilu in v naslovih ter podnaslovih. Ključna beseda mora biti tudi kot ime za slike ter mora biti omenjena v SEO naslovu, v slugu ter meta opisu.

Kako optimizirati stran, da bo snippet SEO ustrezen

Snippet je delček naše strani, ki ni viden na sami strani, ampak je namenjen, da kadar iskalec išče spletno stran ter v Google nekaj vpiše, se snippet pojavi kot rezultat. Snippet vključuje SEO naslov, ki je zelo pomemben za našo spletno stran. SEO naslov naj bo vsaj 50 črk dolg in ne daljši od 80 črk. SEO naslov naj tudi vključuje ključno besedo. Druga stvar v snippetu je meta opis. Meta opis je kratek opis strani, ki je rezultat klika na SEO naslov. Meta opis naj bo dolg vsaj 120 črk in naj ne bo daljši od 160 besed. V meta opisu je tudi dobro omeniti ključno besedo. V meta opisu in v SEO naslovu moramo upoštevati meje in dolšine. Če sta meta opis ali SEO naslov predolga, bo Google samo prikazal 80 oziroma 160 znakov in na konjcu dodal tri pike. Google bo to tudi upošteval kot slaba zgradba strani in nas uvrstil nižje med iskanji. Zadnja stvar na snippetu je slug, zanj je nabolje, da samo napišete ključno besedo in namesto presledkov vstavite znak -.

Kako optimizirati notranje in zunanje povezave (links)

Na svoji strani moramo tudi uporabiti nekaj povezav. Da je stran dobro optimizirana je dobro, da sta v enem članku vsaj dve povezavi. Ena povezava naj bo interna, torej na samo stran na kateri pišemo članek in ena interna povezava na tujo spletno stran. Če uporabimo obe povezavi bo nas Google videl kot bolj povezane in bo nas uvrstil višje.

Kako optimizirati stran iz vidika estetike

Kadar govorimo o tem kako optimizirati stran na spletu, ne govorimo samo o tehnični zgradbi strani. Upoštevati moramo tudi dober izgled strani. To naredimo tako, da dodamo vsaj eno sliko. Ta slika je poimenovana po ključni besedi na katero ciljamo. Boljši izgled bo tudi prišel z uporabo boldinga. Če nekatere besede odebeljimo, bomo pomembne stvari povdarjali, kar bo Googlu povedalo, da vemo o čem govorimo. Prav je tudi če dodamo bulleting, saj če naštevamo dejstva bo Google zaznal, da imamo natančne podatke.

Primer kako optimizirati stran na internetni strani optimizacija spletnih strani cenik SeoPraktik.si

Spodaj lahko vidite, kako stran optimizacija spletnih strani cenik upošteva vsa navedena pravila. Stran optimizacija spletnih strani cenik je dobro zgrajena in natančno optimizirana kar povzroči visoko uvrstitev na Google iskalniku. Priporočamo, da si stran spletna optimizacija strani cenik tudi samo ogledate, kot dober primer SEO optimizacije.

kako optimizirati stran

Zakaj optimizirati stran?

Pred začetkom se boste mogoče vprašali zakaj je optimizacija strani pomembna, to pa je zato, ker če želite pridobiti čim več obiskovalcev na svoji spletni strani, potem boste to uspeli z višjo uvrstitvijo na Google iskalniku. To je zato, ker večina ljudi klinkne na prve zadetke na Googlu in ne gre niti na drugo stran.

Primer rezultata dobre optimizacije strani optimizacija spletnih strani SeoPraktik.si

Na spodnji sliki lahko vidite, da če dobro optimiziramo spletno stran tako kot optimizacija spletnih strani, boste se tudi vi znašli med najvišjimi prikazi na Google iskalniku. Stran optimizacija spletnih strani je dobro optimizirana in upošteva vsa SEO pravila, kar je povzročilo, da se je uvrstila visoko med rezultati.

kako optimizirati stran