KAKO DO NIŽJEGA RAČUNA ZA OGREVANJE?

Ogrevalna sezona se je začela in zaradi draginje nas vse skrbi, kako bomo dočakali pomlad. Položnice za ogrevanje so lahko zelo visoke, sploh letošnjo zimo, ko trg energentov pretresa ena izmed večjih kriz. Prihranki pri ogrevanju so zato eden izmed najbolj vročih tem.

Vse pogosteje se sprašujemo, zakaj je ogrevanje tako drago, kaj lahko storimo, da bo poraba energenta nižja. V luči turbulentnega dogajanja, ko gredo cene energentov v nebo, vse pogosteje iščemo načine, kako postati samooskrbni, kako postati neodvisni.

Cene so zaradi vojne v Ukrajin in pred tem posledic epidemije postale izredno nestabilne in nihče pravzaprav ne ve, kam vse to vodi. In prav samooskrba je na dolgi rok edini pravi korak.

Hranilnik denarja za kurilno sezono.

1.) Toplotna črpalka in sončna elektrarna = zmagovalna izbira

Samooskrba z negotovimi razmerami na trgu ter z nepredvidljivo rastjo cen prihaja torej vse bolj v ospredje in vsi si želijo čim prej zagotoviti neodvisnost od trga in dolgoročno seveda tudi prihranke pri ogrevanju.

Kombinirani sistem, ki izkorišča dva različna vira obnovljive energije, omogoča lažjo in cenovno dostopnejšo energetsko učinkovitost doma in hkrati dviguje kvaliteto bivanja predstavljata toplotna črpalka in sončna elektrarna. Sončna elektrarna sončno energijo pretvarja v električno, le-ta pa napaja toplotno črpalko, ki zagotavlja udobno in ugodno ogrevanje. Tako ni potrebno več sklepati kompromisov, saj sistema v sožitju omogočata neodvisnost, udobje ter prihranke.

S preprostimi triki do nižjih stroškov ogrevanja

Edini pravi odgovor na to, kako do nižjega računa za ogrevanje, je torej zamenjava ogrevalnega načina in iskanje rešitev v alternativnih, obnovljivih virih energije. A marsikaj lahko storimo že sami, z upoštevanjem preprostih smernic.

2.) Prilagodite temperaturo sobi

Temperaturo prostora prilagodite na njegovo uporabo. Hodnik, veža in vse sobe prehodne narave so lahko hladnejši od ostalih prostorov. Tiste prostore, v katerih se ne zadržujete vsakodnevno (npr. soba za goste) lahko ostanejo neogrevani in toploto vanje spustite, samo ko so v uporabi. Tudi kopalnica je lahko ogrevana manj in le v času uporabe.

3.) Ne pozabite na toplejša oblačila

Vsaka dodatna temperatura dvigne porabo energije za 6 %. Pogosto pozabimo, da k ogrevanju pripomorejo tudi oblačila. Nobene potrebe ni, da se pozimi po stanovanju sprehajamo v kratkih rokavih. Posezite po svoji zimski garderobi, oblecite nogavice in pulover ter hkrati znižajte stroške ogrevanja.

Zenska je pokrita z odejo in drzi toplo kavo.

4.) Vzdrževanje ogrevalnih sistemov

Ko zamenjate neučinkovit in potraten sistem ogrevanja za bolj učinkovitega in varčnejšega, ne pozabite na vzdrževanje. Reden nadzor delovanja in servisiranje poskrbita, da bo ogrevalni sistem deloval učinkovito in varno ter dosegel obljubljeno življenjsko dobo.

5.) Spustite zrak iz radiatorjev

Pred začetkom ogrevalne sezone preverite ali se v radiatorjih zadržuje zrak, ki ovira pretok toplote. To zaznamo, če iz njega prihajajo nenavadni zvoki in ko radiator kljub odprtemu ventilu ne oddaja dovolj toplote.

Najboljši ogrevalni sistem je toplotna črpalka

V obstoječih objektih (hiše, bloki, poslovni objekti) še vedno kot vir ogrevanja prevladujeta biomasa in kurilno olje, a vse več lastnikov se odloča za menjavo in renovacijo obstoječega sistema z bolj učinkovitim. Najpogostejša izbira so toplotne črpalke.

Pri novogradnjah pa so toplotne črpalke že nekaj let zapored najpogostejša izbira, saj ne ustvarjajo le visokih prihrankov temveč so tudi izjemno uporabniku prijazen način ogrevanja. To je pri hitrem življenjskem slogu velikega pomena. Na začetku ogrevalne sezone nastavimo vse potrebne parametre, nato pa preprosto pozabimo nanjo.

Vse več ljudi se odloča za vgradnjo toplotne črpalke. Zakaj? Toplotna črpalka izmed vseh ogrevalnih sistemov ponuja najvišje, tudi to 75% prihranke, najnižje stroške, obenem pa velja tudi za najbolj udoben ogrevalni sistem.

Za svoje delovanje izkorišča obnovljive vire energije, kar pripomore k skrbi za okolje. To pomeni, da poleg tega, da naredimo nekaj dobrega za denarnico, naredimo tudi nekaj dobrega za naš planet.

Zakonca se ogrevata s toplotno crpalko Orca.

Iščete primernega in zanesljivega energetskega ponudnika? Predlagamo mariborsko podjetje Orca energija. Nudijo izvedbo projekta na ključ, vse od načrtovanja, dimenzioniranja, priprave dokumentacije do montaže in zagona toplotne črpalke in sončne elektrarne. Kontaktirajte jih za neobvezujočo ponudbo!