Kaj povzroča ostro bolečino v palcu na nogah?

Bolečina v nožnem palcu se lahko pojavi nenadoma ali se razvije sčasoma. Številne običajne bolezni lahko povzročijo ostre bolečine, lahko pa so tudi simptomi osnovnega stanja, ki zahteva specializirano oskrbo.

Odvisno od vzroka bolečine boste morda olajšali zdravljenje doma. V nekaterih primerih bo morda potrebna zdravniška pomoč, sprememba življenjskega sloga ali daljši počitek. V primeru hude bolečine, udarca ali izgube občutka je pomembno, da čimprej obiščete zdravnika.

Kaj pomeni ostra bolečina v palcu?

Če imate bolečino v palcu na nogi, verjetno želite ugotoviti, kaj jo povzroča, da bi našli olajšanje. Bistveno je, da pridete do temeljnega vzroka bolečine v prstih na nogi, da lahko sprejmete ustrezne ukrepe za ozdravitev.

Metatarzofalangealni (MTP) sklep povezuje dno nožnega palca z glavo prve kosti na vrhu stopala. Povezuje se tudi z dvema drobnima kostema pod to kostjo. Poškodbe tega sklepa lahko ovirajo vaše vsakdanje življenje in otežijo preproste dejavnosti. Gibanje in prenašanje teže pogosto povzročata največji stres. Pomembno je, da ob vsaki novi bolečini obiščete zdravnika, toda poznavanje možnih virov bolečine vam lahko pomaga vedeti, kako obvladati stanje pred obiskom zdravnika.

Kakšni so vzroki za nastanek bolečin v palcu?

Bolečina v nožnem palcu ima lahko več vzrokov. Nekatere so posledica poškodb, sistemskih zdravstvenih stanj ali ponavljajočih se obremenitev skozi čas. Pogosto je mogoče bolečine v prstih lajšati doma. Za nekatere vzroke pa je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom.

 • Bunion

Medicinski izraz za bunion je “hallux valgus”. To je deformacija prstov na nogi, ki se pojavi, ko je sklep palca na nogi obrnjen proti drugemu prstu na nogi. Na strani stopala pod prstnim sklepom se razvije grčasta, kostna izboklina zaradi neusklajenosti. Bunions povzročajo bolečino, draženje in otekanje na dnu in ob strani sklepa prstov na nogi. Pod prvim in drugim prstom na nogi lahko nastanejo žulji in debela koža.

Več dejavnikov lahko povzroči bunkice, na primer artritis, dolgotrajno stanje in čevlji, ki se ne prilegajo pravilno. Tudi genetska struktura kosti stopala lahko igra vlogo, še posebej, če imate ploska stopala.

Za podporo in oblazinjenje lahko nosite posebne blazinice ali ortotične vložke za čevlje . Če ponoči nosite opornice za prste na nogah, lahko pomagate ponovno poravnati prste. Zdravnik lahko uporabi oblazinjenje in trak, da premakne vaše stopalo v poravnavo, da zmanjša pritisk. Za zmanjšanje bolečine lahko vzamete nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kot sta ibuprofen ali aspirin. Naravna protivnetna sredstva vključujejo ingver, ribje olje in kurkumin.

 • Vraščen noht

Vraščeni nohti najverjetneje prizadenejo vaš nožni palec. Pojavijo se, ko se robovi ali koti nohta vraščajo v kožo ob strani nohta. To povzroča bolečino, oteklino in občutljivost, še posebej, ko pritiskate na nožni prst.

Vraščeni nohti na nogi imajo veliko vzrokov, vključno z:

 • nepravilno striženje nohtov
 • rane
 • pritisk čevljev

Dejavnosti, zaradi katerih ste dlje časa pritiskali na stopala, kot so balet, nogomet in nogomet, lahko povečajo verjetnost vraščenega nohta. Nekateri ljudje so genetsko nagnjeni k vraščanju nohtov na nogah, prav tako ljudje z nepravilnimi, ukrivljenimi nohti na nogah. Da bi preprečili vraščanje nohtov na nogah, jih odrežite naravnost, da preprečite, da bi se zabodli v kožo.

Takoj poiščite zdravniško pomoč, če opazite znake okužbe, kot so:

 • gnoj
 • toplina
 • rdečica

Domača zdravila za vraščene nohte vključujejo namakanje nog v topli vodi nekajkrat na dan. Z vato, namočeno v olivnem olju, nežno potisnite kožo stran od nohta na nogi. Pomagajo lahko tudi zdravila proti bolečinam, kot sta acetaminophen in ibuprofen. Za preprečevanje okužbe lahko uporabite lokalne steroidne kreme ali antibiotike. Hudi primeri lahko zahtevajo operacijo.

 • Turf prst

Turf na nogi je zvin, ki prizadene mehko tkivo in vezi na dnu sklepa palca na nogi. Turf prst povzroča otekanje, razbarvanje in ostro bolečino. To lahko omeji vašo mobilnost. Pogosto je posledica prevelike obremenitve prsta med upogibanjem stopala. To je lahko posledica neposredne sile ali ponavljajoče se poškodbe, ki se sčasoma razvija počasi. Turf na nogi se običajno razvije zaradi športnih aktivnosti, ki vključujejo upogibanje stopala, ko je palec na nogi hiperekstenziran. To se zgodi, ko se peta dvigne in je na prednjem delu stopala močan pritisk. Velikokrat lahko vse skupaj izgleda kot pri fibromialgiji.

Zdravniki lahko zdravijo travnati prst z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili ali injekcijami kortikosteroidov za pomoč pri obvladovanju bolečine in vnetja. Morda vam bodo dali tudi raztezanje za povečanje moči in gibljivosti ali pa vas bodo napotili k fizioterapevtu.

Zdravljenje prve pomoči pri manjših travnih prstih je protokol RICE (počitek, led, stiskanje, dvig):

 • Počitek. Nogo čim bolj počivajte.
 • Led. Nekajkrat na dan si zamrznite nožni prst.
 • Stiskanje. Buddy zalepite prizadeti prst na nogi, uporabite blazinice za čevlje ali nosite kompresijski povoj.
 • Dvignjena noga. Ko počivate, podprite nogo, ki jo prizadene travnati prst, tako da bo stopalo višje od vašega srca.

Morda bo potreben kirurški poseg za odpravo:

 • trganje
 • zlom
 • nestabilnost sklepov
 • poškodbe hrustanca

Morda boste potrebovali uporabo bergel v resnejših primerih travne prsti. V najhujših primerih boste morda potrebovali operacijo.

 • Artritis

Artritis je degeneracija hrustanca, ki blaži kosti in sklepe. Običajno prizadene nožni palec, stanje, znano kot hallux rigidus. Bolečina se lahko primerja z bolečino pri akutni skoliozi.

Simptomi vključujejo bolečino, oteklino in okorelost, zlasti pri hoji ali stanju. Artritis prstov na nogi se lahko pojavi sčasoma zaradi slabe poravnave stopala in splošne obrabe hrustanca. Ljudje s padlimi stopalnimi loki ali pronatiranimi gležnji so še posebej verjetno, da bodo razvili hallux rigidus, glede na Ameriško akademijo kirurgov za stopala in gležnje .

Morda boste lahko zmanjšali bolečino in vnetje z nošenjem čevljev s trdim podplatom ali tistih, ki se upognejo v sklepu palca. Za zmanjšanje bolečine in vnetja lahko jemljete nesteroidna protivnetna zdravila ali injekcije kortikosteroidov.

Fizioterapija ali raztezanje sta lahko tudi koristna. V hudih primerih artritisa boste morda potrebovali operacijo.

 • Sesamoiditis

Sesamoiditis je vnetna bolezen stopala, ki prizadene dve drobni kosti pod sklepom nožnega palca. Ti so znani kot sezamoidi, ki so kosti, vdelane v kite. Prizadete so tudi kite in okoliška tkiva, zaradi česar je težko zravnati ali upogniti nožni prst. Sesamoiditis je posledica akutne travme ali prekomerne uporabe. Povzroča topo bolečino pod sklepom palca na nogi, ki pride in izgine. Povzroča tudi vnetje in morebitne modrice.

Pomaga lahko nošenje opornikov, ki upognejo prizadeti nožni prst navzdol. Pomagajo lahko tudi ortotične naprave ali blazine za čevlje. Če je potrebna popolna imobilizacija, lahko pritisk razbremenijo bergle ali mavec za hojo. Zdravnik vam bo morda priporočil nesteroidna protivnetna zdravila ali injekcije kortikosteroidov za lajšanje bolečin in vnetja. Včasih je potrebna operacija, zlasti če pride do zlomov sezamoidov.

 • Protin

Protin je presnovno stanje, ki običajno prizadene sklep nožnega palca. Medicinski izraz za protin v MTP sklepu je podagra. Protin je oblika artritisa, ki jo povzroča kopičenje sečne kisline v krvi, ki kristalizira in se kopiči v sklepih.

Glede tega je to lahko posledica prehrane in nekaterih zdravstvenih stanj, zlasti:

 • debelost
 • postopno srčno popuščanje
 • hipertenzija
 • diabetes ali inzulinska rezistenca
 • presnovni sindrom
 • zmanjšano delovanje ledvic

Protin je lahko tudi posledica prekomernega uživanja alkohola, diete z visoko vsebnostjo fruktoze in živil, bogatih s purini, kot sta organsko meso in rdeče meso. Zdravila, kot so diuretiki in ciklosporin , lahko prav tako povečajo tveganje za protin. Zelo dobro se lahko uporablja za lajšanje bolečin Tecar terapija.

Simptomi vključujejo močno bolečino, oteklino in občutljivost okoli sklepa nožnega palca. Območje je lahko vneto, vroče in spremenjene barve. Včasih so simptomi nenadni in hudi, zlasti ponoči. Morda boste želeli jemati nesteroidna protivnetna zdravila za lajšanje bolečin in vnetja. Zdravnik vam lahko predpiše dodatna posebna zdravila za zdravljenje usedlin in proizvodnje sečne kisline ali steroide. Za zmanjšanje kopičenja sečne kisline sledite uravnoteženi prehrani, ki vključuje veliko zelenjave, polnozrnatih žitaric in vlaknin. Zmanjšajte vnos rdečega mesa in morskih sadežev. Izogibajte se pijačam, ki vsebujejo alkohol ali sladkor, in povečajte vnos vode.

Imate nevede izpahnjen ali zlomljen prst na nogi?

Zvin ali zlomljen prst na nogi je pogost vzrok za poškodbe prstov na nogi. Poškodba ligamenta povzroči zvin, medtem ko zlomljen nožni prst vpliva na dejansko kost. Če si zvijete prst na nogi, lahko poleg modrice, otekline in občutljivosti občutite bolečino okoli celotnega prsta na nogi. Morda imate težave s premikanjem nožnega prsta.

Simptomi zlomljenega prsta na nogi vključujejo:

 • utripajoča bolečina
 • modrice
 • otekanje

Eden od možnih znakov zlomljenega prsta na nogi je, da je izpahnjen in štrli pod nenavadnim kotom. Vendar nekateri zlomi ne povzročijo spremembe položaja kosti. Bolečina je lahko tako huda, da je težko obremeniti stopalo. Toda pri nekaterih zlomih bolečina izgine nekaj ur po udarcu. Zlomi bodo povzročili bolečino na mestu zloma. Pri zvinu se bolečina razširi na območje, ki obdaja nožni prst. Obe poškodbi sta lahko posledica travme ali hiperekstenzije prsta na nogi in traja več tednov, da se zacelita. Zdravljenje lahko vključuje opornico ali lepljenje prizadetega prsta na nogi.

Počivajte čim več in se izogibajte pritisku na stopalo. Nosite čevlje s podlogo ali trdim podplatom za zaščito in podporo. Nekajkrat na dan položite hladen obkladek in jemljite nesteroidna protivnetna zdravila za lajšanje bolečin in vnetij. Hudo zlomljeni prsti na nogi lahko zahtevajo hojo ali operacijo.

Kdaj se obrniti na zdravnika?

Če imate morda zvin ali zlom, poiščite zdravniško pomoč. Tudi znaki okužbe zahtevajo takojšnje zdravljenje, zato bodite pozorni na:

 • nenavadno otekanje
 • gnoj
 • občutek vročine ali drgetanje

Če začutite otrplost, izgubo občutka v prstih ali nogah ali mravljinčenje, morate poiskati zdravniško pomoč. Ljudje, ki živijo s sladkorno boleznijo, morajo obiskati zdravnika glede kakršnih koli težav s stopali. Sladkorna bolezen lahko zaplete poškodbe stopal, zato sta vsakodnevna nega in redno spremljanje zdravja stopal pomembna.

Lahko pa se tudi odločite za metodo Bownove terapije.

V primeru hudih bolečin ali bolečin, ki po 2 tednih zdravljenja doma ne izginejo, obiščite zdravnika .

Kakšne obstajajo možnosti za lajšanje bolečin?

Nesteroidna protivnetna zdravila in injekcije kortikosteroidov so pogosto dobra možnost za bolečino in vnetje. Morda boste želeli poskusiti tudi toplo in hladno terapijo. Preprosto nanesite vroč ali hladen obkladek na prizadeto mesto nekajkrat na dan za 15 do 20 minut. Počivajte, kolikor lahko, in dvignite nogo, ko je to mogoče. Če je primerno, uporabite kompresijski povoj.

Obstaja več alternativnih načinov za zdravljenje bolečine v prstih doma. Naravne možnosti za lajšanje bolečin vključujejo:

 • kurkuma
 • olje nageljnovih žbic
 • lubje vrbe

Dodatne možnosti naravnega zdravljenja vključujejo:

 • akupunktura
 • meditacija
 • sporočilo

Maščobne kisline, kot so omega-3, so lahko koristne pri zdravljenju okorelosti sklepov in bolečin zaradi artritisa

Na kaj biti pozoren v takšni situaciji?

Bolečina v palcu na nogi je nekaj, na kar morate biti pozorni, jo zdraviti in ustrezno spremljati. Pazljivo ravnajte s svojim telesom in odpravite vse boleče ali nenavadne simptome takoj, ko se pojavijo. Pazite na nožni prst tudi potem, ko se začne izboljševati, da se prepričate, da se pravilno zdravite. Pogovorite se z zdravnikom, če bolečina v stopalu ovira vaše vsakodnevne dejavnosti ali se sčasoma poslabša. Vaš zdravnik vam lahko pomaga pri odločitvi o najboljšem načrtu zdravljenja.

V kolikor vas še karkoli zanima si lahko pogledate v tem članku.