Hujšajmo s sadjem

Prednost hujšanja s sadjem je predvsem v veliko količini vode, ki ga najdemo v sadju. Vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, pogosto delujejo rahlo odvajalno in razstrupljajo telo. Vsekakor je v shujševalne diete smiselno vključiti sadje, najbolje sezonsko in lokalno, če pa imamo možnost pa kupujmo tudi sadje, ki pridelano brez uporabe škropil in umetnih gnojil.

Hujšanje s sadjem

Lubenica

Lubenica vsebuje kar 92% vode, je dobrega in slastnega okusa, zaradi velike vsebnosti vode pa naš organizem čudovito rehidrira. v lubenici najdemo mnoge hranljive snovi, vsebuje veliko vitamina B5 in C, beta karoten, folno kislino, kalcij, magnezij, fosfor in kalij. Vitamin C in beta karoten v lubenici upočasnjujeta staranje kože.

Lubenica ima malo kalorij in natrija in je skoraj brez maščob. zaradi vsebnosti vode in vitamina C je idealna za hujšanje. Semena vsebujejo pomembne maščobne kisline in proteine, tako da če se odločite lubenico zmešati v mešalcu, semen nikar ne odstranite.


Ananas

hujšanje s sadjemAnanas je sladek, slasten in dišeč sadež, ki spodbuja prebavo beljakovin in čisti prebavila.  Hranljive snovi v ananasu so vitamin C, beta karoten, folna kislina, kalcij, magnezij in fosfor. Ananas vsebuje tudi encim bromelain, ki pomaga pri prebavljanju proteinov na podoben način kot encim papain, ki ga najdemo v papaji. Ananas čisti in stimulira prebavni sistem in pomaga pri zniževanju holesterola. Lahko ga uživamo samostojno, v sokovih, ali v kombinaciji z drugimi sadeži, kot so banane in jabolka.

Grozdje

Grozdje deluje čistilno in osvežujoče in je odlična izbira za sladkosnede ljudi na dieti. V grozdju najdemo vitamine B1, B2, B3 in C, minerale kalcij, magnezij, fosfor, baker, železo, kalcij, cink in flavonoide.

Grozdje je polno močnih antioksidantov, zato je odličen za razstrupljanje jeter, ledvic in prebavnega sistema. Ima rahel odvajalen učinek. Grozdje vsebuje veliko naravnega sladkorja, tako da ima visok GI, a je kljub temu odlično živilo za hujšanje. Grozdje je čudovit nadomestek za sladico, a vsekakor ne pretiravajte, dovolj bo kakšnih 15 jagod.

Privoščite si grozdni dan! To je dober način za hitro in enostavno razstrupitev telesa, a obenem pijte veliko vode, vsaj osem velikih kozarcev.

Kivi

Kivi je odličen, če želite preprečite zadrževanje vode v telesu. V kiviju najdemo vitamin C, beta karoten, folno kislino, kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij in vlaknine. Vlaknine v kiviju delujejo kot učinkovit čistilec prebavil, iz telesa odstranijo odvečen natrij, kar pomaga uravnavati količino vode v celicah. Kivi znižuje krvni tlak in izboljšuje imunski sistem.

Viri:

Anna Selby, 100 preizkušenih in preverjenih načinov kako shujšati

Futr.si – kako shujšati

Susan Curtis, Louise Green; Zelišča za telo in dušo

Ključne besede: hujšanje s sadjem

Categories: Aktualno