Hišne muhe

Hišna muha je zelo aktivna žuželka in ima neverjetno sposobnost razmnoževanja. Pri nas so muhe najštevilnejše v toplih poletnih mesecih, od junija do septembra. Pozimi se razmnožujejo le v toplih sobah in hlevih. Muhe niso le nadloga, ampak lahko tudi prenašajo povzročitelje raznih bolezni, vključno z bakterijami in virusi. Glavni vir hrane ličink so ostanki hrani, kamor odrasle muhe ležejo jajčeca.

Kaj lahko naredimo v boju proti muham?
  • Obstaja več načinov, kako se lahko v gospodinjstvu spopademo z muhami. Pri tem pa se moramo zavedati, da nam spreji proti muham ne bodo pomagali pri nadzoru nad razmnoževanjem muh, ampak bodo le zastrupili zrak v stanovanju in zmanjšali njegovo kakovost.
  • Najbolje je, da preprečimo, da bi muhe prišle v naše stanovanje.
  • Ker se muhe hitro razvijajo, jih lahko zatremo le tako, da prekinemo njihov življenjski cikel. Zato moramo zatirati odrasle muhe in ličinke. Muhe se ne razmnožujejo vedno tam, kjer smo jih opazili, saj so dobri letalci, zato moramo vedno najprej poiskati razmnoževalno mesto in ga uničiti, odvzeti pa jim moramo tudi hrano. Gospodinjski odpadki naj bodo v zaprtih posodah, gnoj na kmetijah naj bo na čim bolj suhih mestih in pokrit, kar bo usodno za ličinke.
  • V kuhinji vedno pospravimo hrano, ki bi lahko privlačila muhe.
  • Poskrbimo, da so koši za smeti dobro zaprti.
  • Prav tako moramo splakniti prazne steklenice in pločevinke, preden jih damo v koš za smeti, saj vonj iz nesplaknjenih steklenic in pločevink privlačim muhe.