Družinska potovanja z vlakom po Sloveniji in Evropi

Nostalgična Vožnja z Muzejskim Vlakom

Raziskovanje zgodovine železnice skozi nostalgično vožnjo z muzejskim vlakom po Bohinjski progi je prava pustolovščina za družine. Ta izkušnja ponuja potovanje nazaj v čas s slikovitimi razgledi na naravne lepote Slovenije in je odličen način, da otroci spoznajo zgodovinsko pomembnost vlakov v regiji.

Značilnosti vožnje z muzejskim vlakom:

 • Proga: Bohinjska proga je ena izmed najstarejših in najbolj slikovitih prog v Sloveniji, ki poteka od Jesenic do Nove Gorice. Prečka različne mostove, tunele in viadukte, vključno z znamenitim viaduktom čez Idrijco.
 • Vlak: Vlak običajno sestavljajo starodobni vagoni, ki so restavrirani in ohranjeni v originalnem stanju, kar doda pridih avtentičnosti in zgodovinske vrednosti.

Doživetja med potovanjem:

 • Scenografija: Med vožnjo lahko občudujete panoramske razglede na Blejsko jezero, soteske in naravne lepote slovenske pokrajine.
 • Vodeni ogledi: Na voljo so vodeni ogledi, ki obogatijo izkušnjo z zanimivostmi o zgodovini železnice in opisom ključnih točk ob progi.
 • Postanki: Med potovanjem so organizirani kratki postanki, ki omogočajo raziskovanje lokalnih znamenitosti.

Kako načrtovati vožnjo:

 • Rezervacija: Za vožnjo z muzejskim vlakom je priporočljiva vnaprejšnja rezervacija, saj so sedeži pogosto hitro zapolnjeni zaradi velike priljubljenosti.
 • Priprave: Priporočljivo je, da se oblečete primerno za vreme in vzamete s seboj fotoaparat, da lahko ujamete čudovite trenutke med potovanjem. Tudi za otroke ne pozabite na otroške majice in ostala udobna oblačila.

druzinsko-potovanje-vlakdruzinsko-potovanje-vlak

Vožnja z muzejskim vlakom ni le potovanje, ampak celovita izkušnja, ki združuje učenje, zabavo in neizmerno lepoto. To je izlet, ki ostane v spominu tako otrokom kot odraslim, saj združuje pustolovščino z izobraževalno vrednostjo.

Kolesarski Izleti po Sloveniji z Vlakom

Slovenija, znana po svoji slikoviti naravi in raznoliki pokrajini, ponuja odlične možnosti za kolesarske izlete, ki jih lahko kombinirate z udobnim potovanjem z vlakom. Uporaba vlakov omogoča družinam, da svoja kolesa enostavno prevažajo na različne dele države in tako raziskujejo bolj oddaljene in manj dostopne lokacije.

Kako poteka kolesarski izlet z vlakom:

 • Prevoz koles: Slovenske železnice omogočajo prevoz koles na vlakih za simbolično ceno, kar družinam olajša organizacijo kolesarskega izleta.
 • Destinacije: Lahko izberete med različnimi regijami, kot so Primorska, Gorenjska, ali Notranjska. Vsaka regija ponuja unikatne kolesarske poti, primerne za različne stopnje pripravljenosti.

Prednosti kolesarjenja in potovanja z vlakom:

 • Ekološka ozaveščenost: Kombinacija kolesarjenja in potovanja z vlakom je okolju prijazna možnost, ki zmanjšuje ogljični odtis.
 • Fizična aktivnost: Kolesarjenje je odlična fizična aktivnost, ki jo lahko prilagodite glede na starost in sposobnosti družinskih članov.
 • Raziskovanje narave: Slovenija ponuja obilo naravnih znamenitosti, ki jih lahko občudujete med kolesarjenjem—od alpskih vrhov do obmorskih obal.

Kaj vzeti s seboj:

 • Osnovna kolesarska oprema: Čelade, kolesarske rokavice, in morebiti dodatno orodje za manjša popravila na poti.
 • Voda in prigrizki: Za vzdrževanje energije med kolesarjenjem.
 • Primerna oblačila: Glede na vreme in letni čas. Poleti nikakor ne pozabite na LABI otroške kratke hlače, ki so popolne za športne aktivnosti.

Zagotovo je kolesarski izlet z vlakom ena izmed najboljših možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v naravi, ki je dostopna in zabavna za vse družinske člane. V Sloveniji, kjer je veliko dobro vzdrževanih kolesarskih poti, je to še posebej priročno in prijetno doživetje.druzinski-izlet-vlakdruzinski-izlet-vlak

Dunaj – Mesto Muzejev in Parkov

Dunaj, znan po svoji bogati zgodovini in kulturni dediščini, je idealna destinacija za družinska potovanja z vlakom. Mesto nudi raznolike možnosti za izobraževanje in zabavo, ki so prilagojene družinam z otroki. Obisk Dunaja z vlakom iz Slovenije je udoben in praktičen, saj povezave omogočajo enostavno načrtovanje poti z vmesnimi postanki, kot je Gradec.

Znamenitosti na Dunaju, ki so priljubljene med družinami:

 • Schönbrunn: To je morda najbolj ikonična lokacija Dunaja za družine. Palača in njeni vrtovi ponujajo veliko prostora za raziskovanje, igro in učenje o avstrijski zgodovini. V parku je tudi najstarejši še delujoči živalski vrt na svetu, ki ga otroci vedno z veseljem obiščejo.
 • Tehniški muzej: Z raznolikimi interaktivnimi eksponati, ki prikazujejo razvoj tehnologije, je to mesto, kjer lahko otroci in odrasli preživijo ure, medtem ko se učijo skozi igro.
 • Hiša morja (Haus des Meeres): Akvarij in terarij, ki gosti več kot 10.000 morskih in tropskih živali v impresivnem stolpu iz druge svetovne vojne.

Kako potovati: Potovanje z vlakom na Dunaj ponuja več udobja kot vožnja z avtomobilom, saj se lahko med potjo sprostite, otroci pa se lahko prosto gibljejo in igrajo. Vlaki iz Slovenije na Dunaj redno vozijo, z nekaj prestopi, odvisno od izbrane poti. Ob prihodu na Dunaj je mestni prevoz z metroji in tramvaji dobro organiziran, kar omogoča enostaven dostop do vseh znamenitosti.

Nasveti za družinsko potovanje na Dunaj z vlakom:

 • Nakup vozovnic vnaprej: Za najboljše cene in zagotovljeno razpoložljivost je priporočljivo, da vozovnice kupite vnaprej.
 • Raziskovanje mestnih kart: Pripravite si načrt poti z zemljevidom mestnega prevoza, ki bo vašemu dnevu dodal strukturo in preprečil morebitno zmedo.

Obisk Dunaja z vlakom je ne samo priročen in udoben, ampak tudi omogoča celovito izkušnjo, ki jo boste in vaši otroci še dolgo pomnili.

Zagreb – Odkrijte Živalski Vrt in Maksimir Park

Potovanje z vlakom do Zagreba je odličen način za družine, da preživijo dan poln dogodivščin in hkrati raziskujejo zanimivosti hrvaške prestolnice. Vlak iz Ljubljane do Zagreba traja približno 2 uri in 20 minut, z več odhodi na dan. Ko izstopite na glavni železniški postaji v Zagrebu, se lahko do živalskega vrta sprehodite skozi mestno jedro (okrog 4 km) ali pa se do tja odpeljete s tramvajem številka 4.

Živalski vrt je obdan z Maksimir parkom, kjer lahko otroci uživajo v naravi, tekanju in raziskovanju. Živalski vrt ponuja različne vrste živali, kot so surikate, in številne druge eksotične vrste, ki bodo navdušile otroke. To omogoča poučno in zabavno izkušnjo.

Praktični Nasveti za Potovanje:

 • Vstopnice: Priporočljivo je, da vozovnice za vlak kupite vnaprej. Slovenske železnice ponujajo posebne družinske popuste in možnosti vozovnic, kot je City Star, s katero otroci do 15. leta potujejo brezplačno v spremstvu staršev ali starih staršev.
 • Vožnja z vlakom: Potovanje je sproščujoče in udobno. Otroke lahko zabavate z igrami in gledanjem pokrajine, ki drsi mimo oken.

Zagreb ponuja veliko več kot le živalski vrt in park Maksimir, zato je potovanje z vlakom idealna priložnost, da z družino odkrijete lepote hrvaške prestolnice.

Organizirani Družinski Izleti z Vlakom

Potovanje z vlakom ni samo priročno in okolju prijazno, ampak lahko postane prava avantura, še posebej, če se odločite za organizirane družinske izlete. Ponudniki, kot je Kompas, so specializirani za družinska potovanja, ki vključujejo obiske zabaviščnih parkov, zanimivih muzejev in naravnih znamenitosti po vsej Evropi.

Kaj Vključujejo Organizirani Izleti?

 1. Družinam Prijazni Hoteli: Izbrani hoteli ponujajo posebne družinske sobe, ki zagotavljajo udobje za vse člane družine.
 2. Aktivnosti za Otroke: Programi vključujejo obiske zabaviščnih parkov in živalskih vrtov, ki so prilagojeni za mlajše popotnike.
 3. Kulturna Doživetja: Izleti vključujejo tudi obiske muzejev in kulturnih znamenitosti, ki so zanimive tako za otroke kot za odrasle.

Primeri Destinacij

 • Pariz: Obisk Disneylanda in raziskovanje mestnih znamenitosti kot je Eiffelov stolp.

druzinska-potovanja-z-vlakomdruzinska-potovanja-z-vlakom

 • London: Raziskovanje zgodovinskih lokacij in obisk slavnega Naravoslovnega muzeja.
 • Rim: Spoznavanje rimske zgodovine in obisk zabaviščnih parkov v okolici mesta.

Ta vrsta potovanja omogoča družinam, da maksimalno izkoristijo svoj čas na potovanju, brez skrbi za načrtovanje in organizacijo, saj je vse to storjeno s strani izkušenih agencij. To pomeni manj stresa za starše in več časa za uživanje v potovanju.

IZLETko Vozovnica: Dostopna in Praktična

Potovanja z vlakom so lahko še posebej privlačna za družine, če uporabijo vozovnico IZLETko. Ta vozovnica prinaša številne prednosti in olajša celodnevne izlete z vlakom, saj ponuja enostaven način za raziskovanje lokalnih destinacij po Sloveniji.

Prednosti Vozovnice IZLETko

 1. Prilagodljivost: Družine lahko v enem dnevu obiščejo več različnih destinacij, ne da bi skrbeli za vsako posamezno vozovnico.
 2. Otroci potujejo brezplačno: Otroci do 6. leta potujejo brezplačno, medtem ko mlajši od 12 let uživajo popust.
 3. Različne linije: Vozovnica omogoča uporabo več železniških linij, kar pomeni, da lahko zjutraj obiščete eno mesto, popoldne pa povsem drugo.

Raziskovanje Destinacij

Z vozovnico IZLETko lahko družine obiskujejo naravne parke, zgodovinske kraje in mestne znamenitosti brez skrbi glede organizacije prevoza. Ob tem pa vlak sam ponuja priložnost za sproščeno potovanje in ogled pokrajine, kar povečuje užitek izleta​.

Tarifne Ugodnosti za Družine na Potovanju z Vlakom

Potovanje z vlakom je za družine udobno in priročno, še posebej z ugodnimi tarifami, ki jih ponujajo Slovenske železnice. Zahvaljujoč prenovljenim tarifam lahko družine izkoristijo ugodne cene za svoje izlete po Sloveniji in tujini.

Prednosti Prenovljenih Tarif

 1. 40-odstotno znižanje: Celotne družine z najmanj enim otrokom do 12. leta lahko uživajo 40-odstotni popust na vozovnice.
 2. 50-odstotno znižanje za otroke: Otroci do 12. leta potujejo s polovičnim znižanjem, medtem ko mlajši od 6 let potujejo brezplačno.
 3. Skupinska potovanja: Skupine z več kot 6 osebami, starimi do 26 let, lahko uživajo 50-odstotni popust na skupinske vozovnice.
 4. Prevoz koles: Za ljubitelje kolesarjenja je uvedena dodatna ugodnost – prevoz koles za samo 1,50 evra.

Družinsko Načrtovanje

S takšnimi ugodnostmi lahko družine načrtujejo kolesarske izlete na Primorsko, Gorenjsko ali Notranjsko, pri čemer lahko združijo zabavo, šport in udobje potovanja z vlakom. Obenem to potnikom omogoča trajnostno in okolju prijazno raziskovanje različnih pokrajin.