Domači recepti

Domači recepti – Ustna nega

Do svežega daha si lahko pomagamo tudi z domačim receptom. Preizkusite recept za zeliščno ustno vodo:

1 jedilna žlica posušenih evkaliptusovih listov

1 jedilna žlica posušene melise

1 jedilna žlica posušene poprove mete

1 jedilna žlica posušenega rožmarina

1 jedilna žlica posušenega timijana

Domači recepti – Nega ustnic

Za mehkejše ustnice

¼ zrele papaje

Z vilico zmečkajmo meso papaje v sočno pasto. Lase ovijemo v brisačo. Ležemo na hrbet in nanesemo večjo količino mesa papaje na ustnice in okoli ustnic. Pustimo delovati 10 do 15 minut. Speremo s toplo vodo in nanesemo balzam za ustnice. Ker vsebuje papaja encime za mehčanje kože, lahko ta tretma pozitivno vpliva na izgled kože okoli ustnic, ki je nagnjena h gubicam.

Domači recepti – Nega utrujenih oči

Računalnik, televizija in večurni delavnik utrujajo naše oči. Pomanjkanje spanja pa povzroča rdeče oči in podočnjake. Občutljivost na določeno vrsto hrane ali make-up in alergije na cvetni prah pa lahko povzročijo zabuhlost oči. Najboljši način za utrujene oči je prav gotovo dovolj počitka in ni nujno potrebe po poseganju po farmacevtskih kapljicah za oči, kadar so oči utrujene zaradi življenjskega stila.

Domači recepti – Nega las

Obloge, balzami in utrjevalci spadajo na lase in ne na lasišče. Zato je treba sestavine vedno nanašati v smeri proti konicam las. Priporočljiva je le občasna uporaba negovalnih oblog. Obloge učinkujejo na poškodovane lase le v obliki površinskega prekrivanja poškodbe – lasje dobijo lesk in volumen, poškodba las pa je prekrita le začasno. Mnogo bolj učinkovita kot kakršnakoli obloga je nega, ki preprečuje, da bi se lasje sploh lahko poškodovali. Poleg aktivnih učinkovin za umivanje las jim škodi preveč sonca, soli in klora. Tem škodljivim vplivom pa se lahko brez težav in učinkovito zoperstavimo.

Domači recepti – Nega rok in nohtov

Za lepe roke se potrudimo, da jih izpostavljamo čim manj različnim kemikalijam. Voda, milo in čistilna sredstva izsušijo kožo na rokah, zaradi tega je priporočljivo nositi zaščitne rokavice med opravljanjem gospodinjskih opravil. V nadaljevanju navajamo nekaj receptov za lepe roke in nohte.

Naravni peeling

Doma si lahko pripravimo naravni peeling enostavno iz morske soli in olivnega olja.

Za peeling potrebujemo:

1 dl morske soli

1 dl olivnega olja

Obrazne maske

Tudi dobra maska lahko koži pomaga in naredi prave majhne čudeže. Ob nanosu maske na obraz se za nekaj časa sprostimo in prijetno razvajamo. Koža in duša si odpočijeta, lepotilni učinek pa je viden še nekaj ur. Pomembno je, da znamo pravilno izbrati, katero vrsto maske uporabimo.

Domači recepti – Koža in obraz

Koža je največji organ našega telesa. Varuje nas pred pritiski, udarci in številnimi povzročitelji bolezni, kot so na primer kemikalije in tujki, vročina, mraz in svetlobni dražljaji. Vzdržuje stalno telesno temperaturo, z oddajanjem vlage skrbi za hlajenje, kot zaščita pred mrazom pa delujejo številne maščobne celice. Vse, kar damo nanjo, vpije v telo. Zaradi tega pazimo, kaj dajemo nanjo. Tudi prekomerna nega kože je lahko škodljiva, saj se zaradi prekomerne nege prične dobesedno dušiti; izgublja svojo naravno sposobnost prilagajanja in obnavljanja.

Doma pripravljena kozmetika

Tudi v domači kuhinji si lahko pripravimo z nekaj znanja in malo potrpežljivosti učinkovite preparate. Kaj kmalu bomo ugotovili, da lahko narava dela čudeže.

Pri pripravi domačih pripravkov uporabljajmo le ekološko pridelane sestavine in še posebej pazimo na popolno čistočo, saj se lahko v sestavinah zelo hitro razvijejo različne klice. Zaradi tega se tudi doma ne moremo povsem odpovedati uporabi konzervansov. Pred njihovo pripravo se moramo seznaniti z nekaterimi pravili pripravljanja kozmetike doma. Zavedati se moramo namreč dejstva, da je njihov rok uporabe zelo kratek, zato je najbolje, da pripravke pripravljamo sproti.