Čiščenje

Čiščenje

Tudi pri čiščenju se po nepotrebnem pogosto srečujemo s strupenimi snovmi in pesticidi. V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov, kako se jim izogniti in kljub temu ohraniti čistočo.

Viri: Nasveti za zeleno gospodinjstvo

Čiščenje kuhinjskega odtoka

Kuhinjski odtok se nam zlepa ne bo zamašil, če vanj ne bomo metali ostankov hrane in drugih odpadkov.

Čiščenje kuhinjskega stekla

Če je steklena stenska obloga vgrajena pravilno, bo para (pri kuanju) prisotna izključno na sprednji strani kuhinjskega stekla. To lahko izkoristite kot prednost, saj lahko steklo, takoj po kuhanju, zelo preprosto očistite in do suhega obrišete. Sicer pa se kuhinjska stekla čisti na enak način, kot ostale steklene površine vašega doma.

 Čiščenje steklene kabine za prhanje

Stene steklene tuš kabine se lahko lepo očisti s kisom ali kisom, pomešanim z vodo. Tudi sol in limona sta močni naravni sredstvi v boju z nečistočami. Tako lahko s sokom limone preprosto očistite vse površine v kopalnice, kjer je prisotna vlaga in posledično vodni kamen.

Čiščenje hladilnika in zamrzovalnika

Sodobnega gospodinjstva si danes ne moremo več predstavljati brez hladilnika in zamrzovalnika. Toda zmotno je mišljenje, da lahko vanju v nedogled samo spravljamo živila. Treba ju je tudi redno čistiti. S tem prihranimo energijo in se zavarujemo pred okužbami. Hladilnik, kjer je povprečna temperatura med +2 in +6 stopinj Celzija, nam ohranja živila za daljšo dobo. Ker pa nanje včasih pozabimo, vedimo, da se tudi hrana v hladilniku lahko pokvari.

Čiščenje štedilnika in pečice

Štedilnike in pečice pri kuhi in peki mimogrede umažemo.

Pomivanje posode

Pred malo več kot pol stoletja je bilo milo edino umivalno, pralno in čistilno sredstvo, (edina kemikalija), ki ga je človeštvo izdelovalo in uporabljalo. Ker ne prizadene življenja v rekah, jezerih in morjih, je odpadna voda po takšnem pranju posode in perila nenevarna snov. Odkar uporabljamo pomivalne detergente, pralne praške, mehčalce za perilo, peneče kopeli, šampone itd., se stanje iz dneva v dan poslabšuje. Zato je danes le še okoli 5 odstotkov odpadne vode v gospodinjstvih čiste.

Čiščenje pohištva

Prah je naša vsakdanja nadloga. Kako zelo prašen pa je prostor, opazimo navadno šele tedaj, ko posije sonce v naše stanovanje. Nekateri ljudje, predvsem astmatiki, pa so nanj še posebej občutljivi. V stanovanju bo več prahu, če imamo v njem preproge, volnene ali sintetične talne obloge od stene do stene, zavese, oblazinjeno pohištvo itd. in če tega redno ne čistimo. Pri čiščenju pohištva moramo vedeti, ali je lakirano ali ne.

Čiščenje preprog in oblazinjenega pohištva

Vse preproge in tudi oblazinjeno pohištvo, pa naj še tako pazimo, se prej ali slej umažejo. Na njih se nabirajo prah, drobci hrane, umazanija s ceste itd.

Kako čistimo tla?

Če se nam posreči, da ohranimo čista tla, bo vse stanovanje bolj čisto, pa tudi vzdrževali ga bomo lažje, saj se nesnaga ne bo raznašala po njem.

Čiščenje oken

Preden pričnemo s čiščenjem, zmeraj kritično poglejmo, ali je okna sploh že potrebno umiti, kajti pri današnjem onesnaženem zraka so tako hitro umazana, da bi jih morali čistiti kar vsak teden.

Čiščenje steklene strehe

Ena izmed kritin, ki jih lahko uporabimo za zaščito naše terase je steklena strešna kritina. Steklo se uporabi praktično pri vseh izvedbah, pa naj bodo ti kovinski, zidani ali leseni nadstreški in pergole. Ob pravilni izvedbi, za katero bodo poskrbeli pri Nadstrteški.eu, čiščenje praviloma sploh ni potrebno, saj bo umazanijo, ki se bo nabrala na stekleni strehi, vedno znova spral dež.