Čiščenje štedilnika in pečice

Štedilnike in pečice pri kuhi in peki mimogrede umažemo.

Ekološki nasveti
  • Vedimo, da lahko nepravilno nastavljeni plinski kuhalniki in štedilniki oddajajo v zrak strupen ogljikov monoksid, ki lahko povzroča težave pri dihanju. Pokvarjeni električni aparati v gospodinjstvu pa pri kratkem stiku velikokrat proizvajajo ozon, ki je, če ga je preveč, strupen.
  • Pri čiščenju štedilnika, pečice in Žara v nobenem primeru ne uporabljamo nobenih zvenečih posebnih čistil, ki obljubljajo čudeže. Razjedajo kožo rok, dihala ter načenjajo kovino. Če pridejo ta čistila v oči, povzročajo nepopravljive okvare!!!
  • Najbolj škodljivi so peneča pršila (spreji), ki imenitno očistijo zastarano umazanijo, a pri tem povzročajo tako veliko škodo človeškemu zdravju in naravi, da bi jih morali prepovedati.
  • Če imamo mikrovalovno pečico, zanjo veljajo ista splošna načela čiščenja kot za druge štedilnike. V ekološko osveščenem gospodinjstvu si pomagamo še takole. Vanjo postavimo posodo z vročo vodo, ki smo ji dodali kis ali limonin sok in vremo v pečici. Ko se v notranjosti nabere veliko pare, ki razmehča umazanijo, jo zbrišemo z mehko krpo.