5 NASVETOV O TEM, KAKO VARNO KOLESARITI V MESTU

Mestno kolesarjenje je odličen način, da se razmigaš in narediš nekaj koristnega za svoje telo, medtem ko po mestu urejaš vse tiste opravke, ki bi jih sicer s svojim osebnim avtom. Z vožnjo s kolesom boš prihranil na času, saj se boš izognil prometnim zastojem. Nekaj pa boš sigurno tudi privarčeval, ker boš moral zaradi manj pogoste uporabe avtomobila manj denarja nameniti za gorivo. Kot da vse to ne bi bilo dovolj, je prednost kolesarjenja prav tako v tem, da je zelo zabavno, toda ne pozabi poskrbeti tudi za varnost med vožnjo z mestnimi kolesi. Kar je konec koncev tudi najpomembneje!

 

1. Dobro preglej ponudbo mestnih koles in izberi tak model, ki ti najbolj ustreza

Ustrezno mestno kolo je morda celo odločilnega pomena za varnost med vožnjo z mestnimi kolesi, saj moraš biti med kolesarjenjem povsem prepričan, da se na njem počutiš dobro in da popolnoma obvladaš vožnjo z njim. Če to ponazorim s konkretnim primerom, če boš za kolesarjenje po mestu uporabljal kolo s prevelikimi gumami glede na svojo telesno višino, se boš težko povzpenjal in z njega sestopal, imel boš več težav pri krmiljenju in zaradi vsega tega strah pred morebitnim padcem, zaradi česar pa se bo tvoja varnost med vožnjo z mestnimi kolesi samo še dodatno zmanjšala. Iz tega razloga ti svetujem, da dobro pregledaš ponudbo mestnih koles in da z nakupom ne hiti, ampak si vzemi čas.

Problem pri nakupu novega mestnega kolesa je v tem, da si je potrebno odgovoriti na kup vprašanj, kot so:

  • za kakšen namen bom uporabljal kolo,
  • kje se bom s kolesom po večini vozil,
  • če bo novo kolo električno, kje naj bo nameščen električni motor,…

Najboljši način, da se prepričaš v model, ki ti je všeč, je testna vožnja in če je le mogoče, jo pred nakupom opravi vedno. S posvetom s prodajalcem lahko namreč izveš veliko, najlažje pa se boš prepričal, če boš izbrano kolo pred nakupom tudi zapeljal.

mestna kolesa (Varnost med vožnjo z mestnimi kolesi)

Uporabo starega in že odsluženega kolesa odsvetujem

Če si vsaj malo opazoval mestna kolesa v svojem domačem mestu, potem si skoraj zagotovo videl, da za mestno kolesarjenje veliko ljudi uporablja staro in že zdavnaj odsluženo kolo. Če si tudi sam razmišljal v tej smeri in nameraval zgolj obrisati prah in pajčevino iz enega izmed svojih starih koles, ki bi ga potegnil iz kota kleti, ti to odsvetujem. Tako kot vsak dobro ve, da je povprečen sodoben avto veliko varnejši od še tako kakovostnega starodobnika, velja enako tudi za kolo. Najpomembnejši razlogi so predvsem:

  • hiter razvoj kolesarske industrije, ki ne prinaša razlik samo v videzu koles nekoč in danes, ampak tudi v njihovi varnejši zasnovi in izboljšanih voznih lastnostih,
  • napredek v izbiri materialov in sami izdelavi, zaradi česar lahko sodobno kolo prenese veliko večje obremenitve,
  • starostna obraba določenih delov, ki se pojavi tudi v primeru, ko kolo ni bilo v uporabi dlje časa.

Čeprav bi se tako res izognil stroškom nakupa novega kolesa, hkrati pa bi bil veliko manj zanimiv za morebitne tatove, je za varnost med vožnjo z mestnimi kolesi najbolje kupiti novo kolo.

 

2. Obišči kolesarsko trgovino in si priskrbi vso potrebno dodatno opremo

Ne glede na to, če si se odločil za nakup novega mestnega kolesa ali uporabo starega, ga je dobro pred začetkom kolesarjenja pregledati in preveriti, če ima nameščeno vso potrebno opremo, ki še dodatno prispeva k varnosti med vožnjo z mestnimi kolesi. Če ugotoviš, da nečesa pomembnega nima, potem ne odlašaj z obiskom kolesarske trgovine in z nakupom potrebnih pripomočkov.

To velja tudi za nakup kolesarske čelade, kar bi moralo predstavljati prvo opravilo pred začetkom kolesarjenja za zagotovitev varnosti med vožnjo z mestnimi kolesi. V primeru padca je namreč ravno čelada tista, ki te bo zaščitila pred hudimi poškodbami glave, veliko kolesarjem pa je že rešila celo življenje.

Kaj pa je sploh priporočljivo imeti nameščeno na kolesu od dodatne opreme? Mogoče celo najbolj pomembno se mi zdi poskrbeti, da si na kolesu dobro viden v primeru megle, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je naravne svetlobe manj. V ta namen moraš na kolesu nujno imeti odsevnike na pedalih, spredaj na krmilu in zadaj pod sedežem, saj te bodo tako vozniki motornih vozil veliko prej opazili. Podobno vlogo za varnost med vožnjo z mestnimi kolesi igrajo tudi luči, ki morajo prav tako biti nameščene spredaj in zadaj. Luči ti bodo prav prišle še posebej takrat, ko se boš zapeljal v ulico, ki ni osvetljena. Hkrati pa boš tudi na kolesarski stezi, ob kateri so nameščene obcestne luči, imel veliko boljši pregled pred sabo in boš tako prej opazil oviro.

Poleg vsega navedenega se mi za varnost med vožnjo z mestnimi kolesi ne zdi nič manj pomemben zvonec, saj boš lahko z njim opozoril pešce in druge kolesarje na morebitno nevarnost.

kolesarska trgovina

Si morda sladkorni bolnik? Potem ti svetujem tudi nakup kolesarske torbice

Če imaš morda sladkorno bolezen, potem zelo dobro veš, kako pomemben je za tvojo varnost med vožnjo z mestnimi kolesi dodaten vir ogljikovih hidratov. Kot je čokoladica ali karkoli drugega, kar ti lahko hitro dvigne krvni sladkor v primeru njegovega močnega padca. Da bi ga imel med potjo varno shranjenega, ti svetujem nakup kolesarske torbice.

Priporočljive so predvsem tiste s čim več predali, saj lahko tako v njo shraniš tudi osebni dokument, zdravstveno izkaznico, mobilni telefon, s katerim lahko pokličeš svojce, če bi to bilo potrebno in celo injekcijo glukagona, ki jo je med kolesarjenjem dobro imeti ves čas s seboj.

Več o tem, kaj moraš kot sladkorni bolnik upoštevati za varnost med vožnjo z mestnimi kolesi, lahko izveš tu.

 

3. Redno vzdržuj in pravilno shranjuj svoje žensko kolo

Sedaj, ko imaš ustrezno žensko kolo in si poskrbel, da imaš tudi vso potrebno dodatno opremo za kolesarjenje, moraš narediti vse, da bo kolo čim dlje ostalo v brezhibnem stanju. Vzdrževano kolo je podobno kot avto velikega pomena za tvojo varnost. Verjetno najmanj, kar si želiš, je to, da bi te pri spustu navzdol pustile zavore na cedilu. Ali pa to, da bi ti med vožnjo v službo zatajil menjalnik in bi se ti snela veriga. Z rednim vzdrževanjem kolesa boš namreč poskrbel za njegovo daljšo življenjsko dobo in preprečil obrabo nekaterih delov, hkrati pa povečal svojo varnost med vožnjo z mestnimi kolesi.

V ta namen je zelo pomembno, da kolo po vsaki bolj umazani vožnji očistiš in temeljito posušiš, pri tem pa ne pozabi podnamazati nekaterih gibljivih delov. Ni vseeno niti, kako shranjuješ kolo, ko ni v uporabi. Izbiro vlažnih prostorov, v katerih morda tudi temperatura zelo niha, ti resnično odsvetujem.

Najpomembnejše opravilo, s katerim lahko zmanjšaš tveganje, da bi med kolesarjenjem zaradi neizpravnosti kolesa ogrozil sebe ali druge udeležence v prometu, pa je reden obisk servisa.

žensko kolo

Kako pogosto je servis koles sploh potrebno obiskati?

Načeloma velja, da je potrebno servis koles obiskati vsakokrat, ko med kolesarjenjem slišite nov zvok ali opazite spremembo v voznih lastnostih. Že cviljenje in pokanje je lahko namreč prvi znak, da s tvojim kolesom ni vse tako, kot bi moralo biti. Sicer pa je obisk servisa koles priporočljiv enkrat na leto, najbolje spomladi, pred začetkom nove sezone.

 

4. Vožnjo z električnim kolesom prilagodi trenutnim razmeram

Ko se odpraviš kolesarit, se moraš vsakokrat prilagoditi vremenu, podlagi in vidljivosti. To je še posebej pomembno, če si lastiš električno kolo, s katerim je mogoče doseči veliko višje hitrosti. Kot verjetno veš že iz vožnje z avtom, se guma na podlagi, ki je prekrita z lužami, snegom ali listjem, obnaša povsem drugače, kot na suhi in topli površini.

Zato je zelo pomembno, da predvsem hitrost vožnje in naglost zavijanja po potrebi zmanjšaš, čeprav se ti morda mudi in bi želel na svoj cilj priti čim prej.

električno kolo

Hitrost vožnje zmanjšaj tudi takrat, ko je slabša svetloba

Četudi na kolesu uporabljaš luči in odsevnike, ko je slabša svetloba vsaj nekoliko zmanjšaj hitrost. Morda boš res imel občutek, da pot pred seboj zelo dobro vidiš, ampak v takšni situaciji te lahko hitro preseneti robnik, kanalizacijski pokrov ali druga nepričakovana ovira.

Moj dodaten nasvet pa je ta, da se za kolesarjenje v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah oblečeš v svetla oblačila, še bolje pa je, če je na njih nameščen tudi kakšen odsevnik, saj boš tako v prometu še bolje viden.

 

5. Za varnost med vožnjo z mestnimi kolesi NewBike pozorno opazuj dogajanje okoli sebe

Za konec bi te želel opozoriti tudi na skrbno spremljanje dogajanja med vožnjo s kolesi NewBike, še posebej, če se pelješ skozi območja z bolj gostim prometom. Pri tem ne pozabi pogledati levo ali desno čez ramo pri ostrem zavijanju. Vsakokrat, ko spremeniš smer, pa svojo namero jasno pokaži z iztegom roke. Vsekakor pa dosledno upoštevaj tudi vsa druga pravila, prometne znake in cestno prometne predpise.

kolesa NewBike

Med kolesarjenjem se izogni vsem motečim dejavnikom

Prepričan sem, da dobro veš, kako moteča je lahko uporaba telefona med vožnjo z avtom. Toda ravno zaradi manjše pozornosti voznika in daljšega odzivnega časa uporabo telefona odsvetujem tudi med kolesarjenjem. In ne samo telefona, ampak tudi slušalk ter drugih tehnoloških pripomočkov, ki so se prav tako izkazali za zelo moteče dejavnike.

Glede na izredno visok delež vinjenih kolesarjev na naših cestah in visokim številom nesreč, v katerih so bili udeleženi (zanimiva raziskava na to temo je dostopna tu), pa menim da je prav opozoriti tudi na to, da se za krmilo kolesa ne usedeš nikoli, če si pred tem spil nekaj kozarcev alkohola preveč.