Kaj je tekaško koleno

Tekaško koleno je splošni izraz, ki se uporablja za opis bolečine v kolenu, ki jo občutite, če imate eno od več težav s kolenom. Zdravnik bi to lahko imenoval patelofemoralni sindrom bolečine. Torej, to ni težava samo pri tekačih, doleti lahko vsakega aktivnega človeka.
Tekaško koleno gre za širši pojem in ne za specifično poškodbo.
Tekaško koleno je bolečina okoli sprednjega dela kolena. Lahko jo povzroči strukturna napaka ali določen način hoje ali teka. Simptomi vključujejo bolečino ter trenje, brušenje ali klikanje pogačice. Zdravljenje vključuje prenehanje teka, dokler bolečina ne mine.

Tekaško koleno povzroča bolečino tudi, ko je koleno v mirovanju, napor pa občutno poslabša stanje.

Vzroki za tekaško koleno

Številni dejavniki lahko povzročijo težave s tekaškim kolenom. Pogosto se pojavijo postopoma, in ljudje vztrajajo nekaj časa, preden poiščejo pomoč. Zato je običajno, da ima tekač že nekaj časa težave, preden odreagira in se razvijejo kompenzacije. Več vzrokov lahko povzroči tekaško koleno:

Prekomerna uporaba

Ponavljajoče se upogibanje kolena ali veliko izvajanje vaj z visokim stresom, kot so izpadni koraki in pliometrične vaje (trening, ki izkoristi način, kako se vaše mišice podaljšujejo in skrajšujejo, da povečajo svojo moč), lahko dražijo tkiva v in okoli vaše pogačice.

Neposredni udarec v koleno

na primer padec ali udarec.

Vaše kosti niso poravnane

(zdravnik bo temu rekel malrotacija). Če so kateri koli od kosti od bokov do gležnjev izven pravilnega položaja, vključno s pogačico, to lahko na določenih mestih povzroči prevelik pritisk. Nato se vaša pogačica ne bo gladko premikala po svojem utoru, kar lahko povzroči bolečino.

Težave s stopali ali prsti

kot so hiper mobilna stopala (ko se sklepi v in okoli njih premikajo več, kot bi morali), sploščena stopala ali prepronacija (kar pomeni, da se vaše stopalo zvija navzdol in navznoter, ko stopite). Ti pogosto spremenijo način hoje, kar lahko privede do bolečin v kolenih. Primer deformiranih prstov, ki lahko povzroči bolečine v kolenu, je tako imenovan hallux valgus. Najpogosteje gre za deformacijo palca na nogi, ki raste v sosednji prst. Tako deformacijo popravijo z operacijo. Kako poteka rehabilitacija hallux valgus preberite na povezavi.

Šibke mišice stegna

Kvadricepsi, te velike mišice spredaj na stegnu, držijo vašo pogačico na mestu, ko upognete ali raztegnete sklep. Če so šibke ali napete, se vaša pogačica morda ne bo zadrževala na pravem mestu.

Chondromalacija pogačice

stanje, pri katerem hrustanec pod vašo pogačico razpade. Prekomerno propadanje hrustanca v sklepu imenujemo tudi osteoartroza, ki je značilna tudi za koleno.

Kje točno boli tekaško koleno

Ko upogibate in iztegnete koleno, se pogačica (ali patela) naravno premika gor in dol v vdolbini vaše stegnenice (ali femurja). Pogačico držijo na mestu različne mišice in tetive, kar ji pomaga dobro premikati. Če kaj od tega ne deluje pravilno, lahko vpliva na pogačico, še posebej, če ponavljate gibanje, kot je tek. Takšne težave okoli pogačice lahko povzročijo poškodbe hrustanca, vezi ali maščobnega tkiva blizu pogačice in posledično povzročijo bolečine in vnetja.

Bolečina pogosto izvira iz stika med zadnjo stranjo pogačice in stegnenico.

Kje boli tekaško koleno

Tekaško koleno (simptomi)

Glavna simptom pri tekaškem kolenu je bolečina. Lahko jo opazite:

 • Običajno pred vašo pogačico, čeprav bi lahko bila okoli ali za njo
 • Ko upognete koleno, da hodite, počepnete, klečite, tečete ali celo vstanete iz stola
 • Bolečina se poslabša, ko se spuščate po stopnicah ali navzdol.

Bolečina se pogosto čuti med tekom za pogačico ali spredaj v kolenu. Lahko je topa bolečina ali pa precej ostra in huda. Drugi simptomi vključujejo:

 • Bolečina med drugimi dejavnostmi, športi ali celo hojo
 • Bolečina pri počepanju ali pri hoji po stopnicah, zlasti pri spuščanju
 • Okorelost in oteklina okoli pogačice (oteklo koleno)
 • Izguba mišične mase v štiriglavih mišicah (mišicah sprednjega stegna)

Zdravljenje tekaškega kolena

Za večino ljudi se tekaško koleno samo od sebe izboljša s časom in osredotočanjem na težavo, ki povzroča bolečine. Da bi olajšali bolečine in pospešili okrevanje, lahko:

 • Počivajte svoje koleno. Čim bolj se izogibajte stvarem, ki poslabšajo bolečine, kot so tek, počepi, iztegovanje in dolgotrajno sedenje ali stanje.Počitek je ključnega pomena, saj so težave pogosto posledica prekomerne uporabe, zato bo zmanjšanje dejavnosti pomagalo. Vendar pa, če ste kot večina tekačev, se ne boste želeli dolgo odpočiti.
 • Hladite svoje koleno, da zmanjšate bolečine in oteklino. To storite 20-30 minut vsake 3-4 ure 2-3 dni ali dokler bolečina ne izgine.
 • Ovijte svoje koleno. Uporabite elastični povoj, patelelovo opornico ali rokavice, da mu daste dodatno oporo.
 • Dvignite svojo nogo na blazino, ko sedite ali ležite.
 • Vzemite protibolečinsko tableto, če je potrebno, kot so ibuprofen ali naproksen. Ta zdravila pomagajo pri bolečinah in oteklinah. Vendar pa imajo lahko stranske učinke, kot je večje tveganje za krvavitve in razjede. Uporabljajte jih po navodilih na etiketi, razen če vam zdravnik ne svetuje drugače.
 • Izvajajte raztezne in krepitevajeve vaje, zlasti za kvadricepse (mišice na sprednji strani stegna). Vaš zdravnik lahko priporoči fizioterapevta, ki vam bo pokazal, kaj storiti.
 • Poskusite z oporniki ali ortopedskimi vložki za čevlje. Ti lahko pomagajo pri položaju vaših stopal. Lahko jih kupite v trgovini ali naročite po meri.

Če preizkusite te tehnike in vas koleno še vedno boli, vprašajte svojega zdravnika, ali morate obiskati specialista, kot je ortoped. Redko, vendar morda boste potrebovali operacijo za hude primere tekaškega kolena. Ortopedski kirurg lahko odstrani ali zamenja poškodovane hrustančne obloge in v skrajnih primerih popravi položaj vaše pogačice, da enakomerno porazdeli obremenitev skozi sklep.

Ali fizioterapija pomaga pri tekaškem kolenu

Pri vsaki poškodbi zaradi prekomerne uporabe je ključno, da ugotovite vzrok problema. To je tisto, kjer pridejo v poštev fizioterapevti, saj bodo lahko natančno ugotovili, kje se nahaja vzrok problema in ga naslovili. Skupaj z naslavljanjem osnovnega problema lahko fizioterapija olajša vaše simptome, da se počutite bolj udobno. To lahko dosežejo s fizioterapevtskimi tehnikami, kot so:

 • masaža mehkih tkiv,
 • akupunktura,
 • elektroterapija in
 • magnetna terapija.

Magnetna terapija je tehnika, ki deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, kar je pri tekaškem kolenu ključnega pomena, saj deluje v globino. Več o tej vrsti terapije, ki si jo lahko izposodite na dom, preberite na povezavi in izvedeli boste kako vam lahko skrajša čas rehabilitacije, vam povrne gibljivost kolena, da boste lahko zopet tekli brez bolečin.

Kdaj lahko začnete s tekom

Bolečina ob tekaškem kolenu je znana po tem, da traja tedne ali celo mesece, zato bodite previdni pri tej poškodbi. Na splošno ni priporočljivo, da nadaljujete s tekom, če vas boli. Med okrevanjem se lahko zgodi, da se vam bo koleno na začetku teka zdelo malo okorno, vendar če se bolečina med tekom izboljšuje in ne poslabšuje, potem je verjetno v redu, da nadaljujete s tekom.

Večina načrtov zdravljenja vključuje 4-6 tednov vadbe in izogibanje dejavnostim, ki bi poškodbo poslabšale (vključno s tekom), vendar so si primeri poškodb različni.

Pomembno si je zapomniti:

V prvih nekaj tednih ne boste izgubili toliko telesne pripravljenosti, kot si mislite, zato je bolje, da poškodbo pustite zaceliti.

Preprečevanje tekaškega kolena

 • Redno vadite, da ohranjate močne in gibčne stegenske mišice.
 • Uporabljajte vložke za čevlje, če imate težave, ki bi lahko privedle do kolena tekača.
 • Poskrbite, da imajo vaši čevlji dovolj opore.
 • Poskusite se izogibati trdim površinam, kot je beton.
 • Ostanite v formi in ohranjajte zdravo telesno težo.
 • Pred vadbo se dobro ogrejte.
 • Ne delajte nenadnih sprememb vadbe, kot je dodajanje počepov ali izpadnih korakov.
 • Intenzivne vaje dodajajte postopoma.
 • Vprašajte svojega zdravnika, ali bi morali obiskati fizioterapevta. Če vam to predlaga zdravnik ali fizioterapevt, poskusite uporabiti opornico za koleno med vadbo.
 • Nosite kakovostne tekaške čevlje. Kupite nove tekaške čevlje, ko izgubijo obliko ali se podplat obrabi ali postane nepravilen.

Viri: zakaj nas boli koleno

ARTRITIS
ARTROZA
BOLEČINE V KOLENU
MAGNETNA TERAPIJA