Ginsengova juha z grahovcem

Če okrevate po daljši bolezni, če imate sorodnika, prijatelja ali soseda, ki se bori s kakšno težjo boleznijo, kot je rak, srčna kap ali infarkt, potem morate skuhati to krepčilno juho. Med poživljajoče sestavine te juhe spada tudi ginseng, ki zviša raven energije in povrne moč po daljši bolezni, ter grahovec, za katerega je znano, da dobro vpliva na imunski sistem. Ginsengova juha z grahovcem krepi pljuča, preprečuje prehlad in lajša zasoplost. V juhi se nahajajo tudi bezgove uhljevke, ki so bogat vir aminokislin, fosforja, železa in kalcija.

Krepčilna juha za povrnitev moči

Ginsengova juha z grahovcem in bezgovimi uhljavkami, po receptu Susan Curtis

Sestavine:
  • 15 gramov bezgovih uhljevk, Auricularia auricula
  • 15 gramov sveže ali suhe korenine grahovca
  • 15 gramov sveže ali suhe korenine ginsenga
  • 6 šalotk, z odrezanim vrhom in dnom, toda z lupino
  • 3 stroki česna, z odrezanim vrhom in dnom, z lupino
  • 1 velik očiščen korenček
  • 2,5 cm velika kocka sveže ingverjeve korenine, narežemo na tanke rezine
  • 150 gramov gob šitakeingver
  • 150 gramov svežih ostrigarjev
  • 1 velik kos morske trave vakame, narežemo na majhne kose, ali 1 žlica suhe morske trave
  • 15 gramov jagod godži, če imamo suhe jih prej namočimo
  • 200 gramov ajdovih rezancev
  • 2-3 ječmenovega misa
  • 1 pest nasekljanega gladkega peteršilja
  • sveže zmleti črni poper

Priprava:

V veliko kozico damo bezgove uhlje, grhovec, korenino ginsenga, šalotke, cel korenček in ingver. Vse skupaj prelijemo z 1,5 litra vode in zavremo. Pokrijemo in pol ure kuhamo na zelo šibkem ognju.

Kozico umaknemo z ognja, precedimo tekočino skozi cedilo in jo ponovno vlijemo v kozico. Korenine grahovca in ginsenga zavržemo, česen in šalotke pa iztisnemo iz lupine in jih vrnemo v juho. Bezgove uhljevke in korenje narežemo na majhne kose in jih damo nazaj v juho. Dodamo gobe šitake in ostrigarje, morsko travo vakame in nato juho zavremo. Dodamo še jagode godži in po 10 minutah dodamo še ajdove rezance in jih kuhamo 5 do 7 minut.

Juho postrežemo v skledicah, vsak naj si po okusu doda ječmen in miso, ter si jed okrasi s peteršiljem in mletim črnim poprom.

Juha vam bo izboljšala prebavo in poživila duha. Pa dober tek!

Priporočamo še: Kokosovo olje za bolezni srca in ožilja

Vir:

Penelope Ody, Dragana Vilinac, Susan Curti