Vrt

Hiška z zelenjavnim vrtom ter lepo negovano travo, na kateri se brezskrbno igrajo otroci, je za večino slovenskih družin idealna slika harmoničnega družinskega življenja.

Zelenjavni vrt obdelujemo z željo, da pridelamo zdravo hrano zase in za svoje družinske člane. Iz tega razloga je pomembno, da omejimo uporabo sintetičnih kemikalij, kot so pesticidi oz. se uporabi le-teh v celoti odpovemo. S tem se podamo v neoborožen bolj proti škodljivcem, ki nam lahko znatno zmanjšajo pridelek. Takrat pa lahko računamo na izdatno pomoč živali, ki so jim škodljivci priljubljena hrana. Trud je poplačan, ko na svojem vrtu srečamo pikapolonico, ki zoblje listne uši.

Kljub opustitvi sintetičnih gnojil se nam ni treba odpovedati lepemu in bogatemu pridelku. Za gnojenje uporabljamo kompost, hlevski gnoj ter različne doma pripravljene prevretke in čaje. Nekaj receptov najdete na tej strani. Pri svojem vrtnarjenju se poslužujemo odpornejših sort ter uporabljamo pozitivna spoznanja kolobarjenja in mešanih posevkov.

Vabimo vas, da preverite nasvete za tekoči mesec in se lotite naravi in sebi prijazne pridelave hrane.

Brez pesticidov

Škodljivci

Shranjevanje pridelka
Koristni nasveti – Kompost

V kompostu se predelujejo in prebavljajo odpadki, ki smo jih zbrali med letom. Pri tem nastajajo nove hranilne snovi, ki naj »prehranjujejo« vrtno prst. V kompostnem kupu potekajo podobni preobrazbeni procesi kot v talni humusni plasti. Organske snovi se zdrobijo, njihove strukture se razk­lenejo. Začnejo se velikanski preo­brazbeni procesi. Materija potuje sko­zi telesa milijard drobnih živih bitij. Pri tem prevzame njihove oblike in spreminja sestavo svojih snovi. V tleh kot v kompostu nastaja nova prst. V obeh primerih so na delu predvsem glive, mikroorganizmi, majhne talne živali, zlati skakači, in posebej dežev­niki. Potek tega gomazečega skupinskega dela imenujemo trohnenje.

Razkroj organske gmote na kompost­nem kupu torej ni gnitje. Zato tam tudi ni nobenih gnusnih razkrojnih pojavov, nobenega neprijetnega vonja in nobenih muh.