Koliko časa se peče dunajski zrezek

Se sprašujete kakšen je pravi dunajski zrezek?

Najbolj znan zrezek na svetu je veliko več kot hrustljava tradicionalna dunajska jed.

Vsak ugriz razkrije sočnost nežnega mesa in slastno, hrustljavo zunanjost, ki kar kliče po ponovnem okušanju.

Najboljši recepti, triki in nasveti v Pinkshop gurmanskem kotičku.

Hans in Thomas Figlmüller vas vabita na ogled klasičnega Dunaja z recepti. Figlmüllerjeva kuharska knjiga je dokumentacija o kulinarični duši mesta z odkritji morda pozabljenega, ohranjanjem tradicionalnega in dodajanjem novega.
Za nekatere kuharska knjiga, ki pojasnjuje pripravo dunajske jedi za dušo, za druge popotniški vodnik po svetu dunajskega apetita.

DUNAJSKA KUHINJA & Najbolj znan zrezek na svetu

Zum Figlmüller, arhiv Pinkshop
Zum Figlmüller, arhiv Pinkshop

Figlmüller je kultni dunajski lokal, znan po svojem izjemnem pravem dunajskem zrezku. Nahaja se v samem srcu Dunaja, kjer že od leta 1905 privablja tako domačine kot turiste s svojo edinstveno kulinariko in prijetnim vzdušjem.

Družinsko podjetje medtem vodi že četrta generacija.

Dunajski zrezek, nemško Wiener Schnitzel, je ena najbolj znanih jedi dunajske kuhinje. To je tanek, obvezno telečji zrezek, paniran in ocvrt v maščobi. Verjetno izvira iz severne Italije oziroma natančneje, iz Milana. Costoletta alla milanese se pripravlja podobno iz nekoliko debelejših kotletov in je v 14. ali 15. stoletju našla pot na Dunaj. Po drugi verziji ga prinesel iz Italije maršal Radetzky leta 1857. Ime dunajski zrezek, Wiener Schnitzel, se je uveljavilo okrog leta 1900. Klasično se servira z limono in krompirjevo solato. Če se na enak način pripravi svinjski ali puranji zrezek, se ne sme imenovati dunajski zrezek, ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine ali dunajski zrezek iz puranjega mesa.

Koliko časa se peče dunajski zrezek?

Odgovor boste izvedeli kmalu.

Posebnost Figlmüller zrezka je, da je največji na Dunaju in se s premerom 30 cm dviga nad rob krožnika.

Tehta približno 250 gramov. Uporablja se najboljše svinjsko meso, in sicer “kareeroze”. To je visokokakovosten hrbet, ki skoraj ne nabrekne, ko ga cvremo v rastlinskem olju. 

Pravzaprav se za to uporabljajo tri različne ponve in ne cvrtnik.

Sestavine:
– 240 g težek zrezek ( telečji, svinjski, puranji)
– 100 g moke ( ostra)
– 2 jajci
– 100 g drobtin ( kajzerce, okrogle žemljice)
– 500 ml sončično olje
– sol

Najbolj pomembno je, da tolčemo, tolčemo in še enkrat tolčemo.
In kaj tolčemo? 

Meso mora postati tanko kot papir, preden ga potopite v moko in povlečete skozi vmešano jajce.

Na koncu pride paniranje, ki ga naredimo iz drobtin kajzerjevih žemljic.

Die Wiener Küche Figlmüller kuharska knjiga recepti Pinkshop
Die Wiener Küche Figlmüller kuharska knjiga recepti Pinkshop

 

Pomembno!

Cvrtje zrezka.

Sedaj boste izvedeli čas in način, ki ga potrebujete za pravi dunajski zrezek.

Potrebujete tri ponve za cvrtje in sončnično olje.

Vse tri ponve za cvretje morajo biti globoke in dovolj široke, da se zrezek med cvretjem ne dotika sten. V prvi ponvi je temperatura olja segreta na 185 °C, v drugi ponvi je 180°C in v tretji ponvi ravno tako 185°C.

Paniran zrezek hitro potuje iz ene ponve v drugo ter v tretjo vsakih 10 sekund.

Barva paniranega zrezka mora biti zlato rjava. Ocvrte zrezke položimo na papirnate brisačke, da se odteče odvečna maščoba. Limono razrežemo na krhlje in položimo na zrezke.

Zaradi kratkega načina cvrtja je zrezek Figlmüller še posebej mehak s hrustljavo panirano skorjico.

Kot klasično prilogo postrežemo krompirjevo solato in klasično belo vino, ki se odlično ujema z dunajskim zrezkom.

Die Wiener Küche Figlmüller kuharska knjiga spletna trgovina Pinkshop
Die Wiener Küche Figlmüller kuharska knjiga spletna trgovina Pinkshop

Pravi dunajski zrezek v Figlmüllerju ni le obrok, temveč prava doživetje. Vsak zrezek je natančno pripravljen po tradicionalnem receptu, pri čemer uporabljajo le najboljše kose mesa, ki jih tanko narežejo, ocvrejo v hrustljavih drobtinah in postrežejo z neizogibno prilogo, kot je krompirjeva solata ali pražen krompir.

Priljubljenost dunajskega zrezka sega preko meja Avstrije in seže v srca ljubiteljev dobre hrane po celem svetu.

Gre za jed, ki je postala simbol dunajske kulinarike in se je zasidrala v gastronomsko zavest kot ikonična jed, ki jo je treba poskusiti. Njegova slava se neizogibno širi s pomočjo zadovoljnih gostov, ki obiskujejo Figlmüller in očarajo s svojimi okusnimi doživetji.

Dunajski zrezek ni le jed, ampak predstavlja tudi bogato kulturno dediščino. V vsakem grižljaju se čuti spoštovanje do tradicije, ki se je razvijala skozi generacije. Očarljiva kombinacija hrustljave zunanjosti, nežnega mesa in spremljajočih prilog kar kliče po tem, da se vsakdo vsaj enkrat v življenju prepusti tej kulinarični poslastici.

Obisk Figlmüllerja in okušanje pravega dunajskega zrezka je torej več kot le običajen obrok – je popotovanje skozi čas in okuse, ki pušča nepozabne vtise in spomine ter nas vedno znova vrača nazaj, da ponovno doživimo to edinstveno gastronomsko izkušnjo.

Dunajski zrezek Figlmüller, Pinkshop

Dunajski zrezek Figlmüller, Pinkshop

DIE WIENER KÜCHE & Das berühm­teste Schnitzel der Welt

DUNAJSKA KUHINJA & Najbolj znan zrezek na svetu – Die Wiener Küche Figlmüller kuharska knjiga

Figlmüller je kultni dunajski lokal, znan po svojem izjemnem pravem dunajskem zrezku. Nahaja se v samem srcu Dunaja, kjer že od leta 1905 privablja tako domačine kot turiste s svojo edinstveno kulinariko in prijetnim vzdušjem.

Figlmüller cenik 2023

 

Figlmüller cenik 2023
Figlmüller cenik 2023
Figlmüller Pinkshop
Figlmüller Pinkshop

Figlmüller restavracija stoji kot čarobni biser v središču Dunaja, obdana z bogato zgodovino in prefinjenim okusom.

S svojim edinstvenim vzdušjem in nepozabno kulinarično ponudbo je Figlmüller postal simbol dunajskega gostoljubja in kulinarične izvrstnosti.

Ta izjemna restavracija je več kot le kraj, kjer se srečujejo ljubitelji dobre hrane; je prava točka srečanja med kulturami, kjer se prepletajo okusi in zgodbe iz različnih delov sveta. S svojo tradicijo, ki sega več kot stoletje nazaj, Figlmüller pripoveduje zgodbe o preteklosti in sedanjosti Dunaja ter bogati kulturno dediščino Avstrije.

Vpliv Figlmüllerja na dunajski turizem je neprecenljiv. Kot ena izmed najbolj prepoznavnih restavracij v mestu privablja obiskovalce, ki si želijo doživeti pristno dunajsko kulinariko v čudovitem okolju. Njegova slava se širi daleč preko avstrijskih meja in postavlja Dunaj na zemljevid kot eno izmed najbolj zaželenih destinacij za ljubitelje kulinarike.

Figlmüller ni le restavracija, je pravo kulturno središče, kjer se srečujejo ljudje različnih ozadij in izkušenj, da bi delili trenutke užitka ob dobri hrani in prijetnem vzdušju. Njegova prisotnost bogati turistično ponudbo Dunaja, hkrati pa ohranja in neguje tradicijo, ki je del identitete tega čarobnega mesta.

Pravi dunajski zrezek v Figlmüllerju ni le obrok, temveč pravo doživetje.

Vsak zrezek je natančno pripravljen po tradicionalnem receptu, pri čemer uporabljajo le najboljše kose mesa, ki jih tanko narežejo, ocvrejo v hrustljavih drobtinah in postrežejo z neizogibno prilogo, kot je krompirjeva solata ali pražen krompir.

Vsak ugriz razkrije sočnost mesa in hrustljavo zunanjost, ki kar kliče po ponovnem okušanju.

Figlmüllerjeva kuharska knjiga je dokumentacija kulinarične duše mesta z odkritji morda pozabljenega, ohranjanjem tradicionalnega in dodajanjem novega.

Die Wiener Küche Figlmüller kuharska knjiga Pinkshop
Die Wiener Küche Figlmüller kuharska knjiga Pinkshop

Za nekatere kuharska knjiga, ki pojasnjuje, kako pripraviti dunajsko hrano za dušo, za druge popotniški vodnik po svetu dunajskega apetita.

Dobrodošli v našem Gurmanskem Kotičku, kjer se srečata eleganca in vrhunski okusi.

Povabljeni ste na nepozabno kulinarično popotovanje, kjer vsak grižljaj oživi zgodbo okusov.

Obstaja velik trg za rabljene knjige, torej knjige iz druge roke. Vzeti v roke staro kuharico z recepti naših babic, ki ste jo našli nekje pozabljeno na bolšjaku ali starinarnici je pravo veselje. Ljudje se odločajo za nakup rabljenih  predmetov ali second hand izdelkov zaradi nižjih cen v primerjavi z novimi in tudi zaradi trajnosti in okoljskih vidikov.

Za praznike ali praznovanje pomembnega dogodka nazdravite z vrhunskimi šampanjci, ki združujejo vrhunsko kakovost z neustavljivo eleganco.

Bližajo se velikonočni prazniki, ki so idealni za sprehod po dunajskih ulicah in ogled mestnih znamenitosti. Ko postanete lačni je najbolje, da se postavite v dolgo vrsto za pokušino najboljšega zrezka na svetu, če se niste seveda pred tem najavili v Figlmüllerjevi restavraciji.

Za obisk Figlmüllerjeve gastronomije toplo priporočamo rezervacijo. Če imate srečo, da ni vrste, pa toliko bolje, da strumno vstopite in si privoščite najboljši dunajski zrezek na svetu s krompirjevo solato.

Verjemite, ne bo vam žal.

Na Dunaju je več gostiln in restavracij, ki so znane po svojih odličnih dunajskih zrezkih.

Med najbolj priljubljene spadajo:

  1. Figlmüller – Ima dolgoletno tradicijo in velja za enega najbolj znanih krajev za okušanje pravega dunajskega zrezka.
  2. Plachutta – Poznana je po svoji kulinarični ponudbi, vključno z dunajskim zrezkom, pripravljenim po tradicionalnem receptu.
  3. Zum Schwarzen Kameel – Poleg raznolike kulinarične ponudbe ponuja tudi odličen dunajski zrezek, ki je eden izmed njihovih specialitet.
  4. Gasthaus Pöschl – Priljubljena gostilna med domačini in turisti, ki ponuja odlične tradicionalne dunajske jedi, med njimi tudi dunajski zrezek.
  5. Reinthaler’s Beisl – Še ena priljubljena destinacija za okušanje avtentičnih dunajskih jedi, vključno z dunajskim zrezkom.

Te gostilne so le ene izmed mnogih, ki na Dunaju ponujajo odlične dunajske zrezke in so znane po svoji bogati kulinarični tradiciji ter prijetnem vzdušju.

Iščete popolno velikonočno poslastico v tej sezoni?

Skoraj preveč so lepa, da bi jih pojedli, prihajajo v mlečni, beli in temni čokoladi. Fortnum and Mason mlečne in temne lupine so ročno temperirane in oblikovane z uporabo naše ekskluzivne tristoletne mešanice čokolade, ki zagotavlja brezhiben sijaj. V vsakem ročno okrašenem jajcu boste našli tudi ujemajoče se oblike čokolade in če preprosto ne morete izbrati, kateri okus bi izbrali, lahko kupite miniturni trio vseh treh. Veselje za ogled in užitek za posladkati.

Fortnum and Mason velika noč, čokolada, Pinkshop.si

Fortnum and Mason velika noč, čokolada, Pinkshop.si

Vsako čokoladno jajce je obdano s sladko lupinico. Razkošna spomladanska sladica ​​ob skodelici Fortnum and Mason aromatičnega čaja. Fortnum and Mason skrbno izbira sodelavce za najkakovostnejše sestavine, kar se odraža v popolnem sozvočju okusov. Z izbranim pristopom k prodaji ustvarjajo ekskluzivno doživetje, ki bo zadovoljilo najzahtevnejše brbončice. Pridružite se nam v razvajanju vaših čutov s tem prestižnim užitkom in okusite vrhunsko kakovost Fortnum and Mason. Tako mamljivo od zunaj kot znotraj, je ta čokoladni peni dobrodošlo darilo ali kot poslastica po obroku.

Čas je za čaj z Jane Austen knjigo in velikonočno jajčko.