Izdelava umetne plezalne stene

Za naše obiskovalce in vse, ki se zanimate za zdravje in gibanje, smo spodaj pripravili kratke napotke o tem kako se lotiti izdelave odličnega, domačega pripomočka za gibanje in razgibavanje vseh generacij – starejših in mlajših… To je, kako in zakaj si izdelati umetno plezalno steno doma.

nizka plezalna stenaPlezanje že samo po sebi velja za eno od treh najbolj priporočljivih vaj za raztezanje telesa, krepitev fizične moči in urjenje koncentracije. Zraven plavanja in teka je plezanje, ne nujno po visokogorju in nevarnih, visokih, umetnih stenah, lahko sproščujoča aktivnost, ki kot boste videli, vpliva na večjo fizično moč, zabavnega duha, sproščenost, hkrati pa večjo sposobnost koncentracije in sposobnost obdržanja ravnovesja.

Izdelava umetne plezalne stene

Zato ne bo narobe, če imamo tudi za starejše in pa otroke, doma izdelano domačo, nižjo, umetno plezalno steno. Ki jo lahko čisto mirno postavimo ob kateri zunanjo hišno, zidno steno, ali jo kot mobilno, postavimo na otroško igrišče, kjer so sicer predvidena tudi ostala igrala, kot so npr. gugalnice, plezala, tobogani in podobno.

Več informacij o izdelavi plezalnih sten in različnih vrstah plezalnih sten ter pomenu plezanja kot osnovne gibalne, človekove dejavnosti, si lahko preberete na: http://www.mizarstvo.si/izdelava-plezalne-stene/

Pri sami izdelavi domače in umetne ter nižje plezalne stene, je ravno toliko kot sama izdelava, pomembna tudi montaža plezalne stene, saj je od montaže odvisna varnost in trpežnost stene, hkrati pa tudi zahtevnost plezanja.

Čeprav mora vsaka umetno izdelana plezalna stena zadostovati ne samo kakovostnim, ampak tudi varnostnim standardom, je treba povedati,da zahtevnost plezalnih sten, umetnih, določamo s številom in razporeditvijo opreijemkov – zato je ključno, da le te, na domače izdelani plezalni steni razporedimo po steni tako, da plezanje omogoča različne težavnostne stopnje plezanja . lahko plezanje, srednje zahtevno domače plezanje in tudi kakšno zahtevno smer plezanja, ki je na steni postavljena za bodoče izzive najpogumnejših.

Zelo priporočljivo je pri izdelavi domače plezalne stene, ki bo prvenstveno namenjena razgibavanju, upoštevati tehnološke rešitve in zasnovo konstrukcije, ki jo sicer poznajo prave, profesionalne plezalne stene, sicer pa največkrat med domače izdelanimi plezalnimi stenami, lastniki posežejo po plezališčih v obliki reliefov in različnih struktur ter skulptur, različno razporeditvijo oprimkov (1), pogosto pa se pri izdelavi lotimo kar kopije plezalnih sten, kot smo jih vajeni v otroških vrtcih in na plezalnih stenah za naše najmlajše.

Plezalne oprimke, si tako kot samo steno, lahko izdelate tudi sami (2).

Besedne zveze: Izdelava umetne plezalne stene