Glavne države Vzhodne Azije in njihove značilnosti, ki jih morate poznati pred obiskom

Območje Vzhodne Azije je geografsko raznoliko, od gorskih verig in gozdov do obalnih ravnin in puščav. To je tudi ena najbolj naseljenih regij na svetu, saj v njej živi približno 1,5 milijarde ljudi.

Države Vzhodne Azije so med seboj tesno povezane gospodarsko in politično. V regiji so tudi številne mednarodne organizacije, kot je združenje ASEAN (Zveza združenih narodov jugovzhodne Azije).

Vzhodna Azija je fascinantna regija s hitro rastjo in bogato dediščino. Razumevanje njenih držav in kultur je nujno za vsakogar, ki želi razumeti sodobni svet, sploh pa za tiste, ki se odločite za potovanja v te države. V nadaljevanju na kratko opišemo 5 glavnih držav Vzhodne Azije.

Kitajska: Zemlja starodavne civilizacije in sodobnega napredka

Kitajska, uradno Ljudska republika Kitajska, sodi med države Vzhodne Azije, ki velja za eno najstarejših in najbogatejših civilizacij na svetu. Z več kot 1,4 milijarde prebivalcev je največja naseljena država na planetu in se ponaša z osupljivo raznolikostjo pokrajin, kulture in zgodovine.

Geografija in podnebje

Kitajska se razteza čez 9,6 milijona kvadratnih kilometrov, od zasneženih vrhov Himalaje na zahodu do tropskih plaž jugovzhodne Azije. V njej najdemo vse od rodovitnih nižin in prostranih puščav do rečnih delt in živahnih mest. Podnebje je prav tako raznoliko, od zmernega na vzhodu do subtropskega in tropskega na jugu.

Zgodovina in kultura

Kitajska se ponaša z bogato in neprekinjeno zgodovino, ki sega več kot 4000 let nazaj. V tem obdobju so se vzpostavile in propadle številne dinastije, cvetele so umetnost, filozofija in znanost, Kitajski zid pa je postal simbol moči in vztrajnosti. Kitajska kultura je edinstvena mešanica tradicij, običajev in verskih prepričanj, ki se odraža v jeziku, hrani, umetnosti in praznovanjih.

Države-vzhodne-azije-kitajska

Gospodarstvo in družba

Kitajska je danes druga največja ekonomija na svetu in pomemben igralec v globalni trgovini. V zadnjih desetletjih je doživela izjemno gospodarsko rast, kar je povzročilo izboljšanje življenjskega standarda za velik del prebivalstva. Vendar pa se sooča tudi z izzivi, kot so neenakost, onesnaževanje okolja in korupcija. Kitajska družba se hitro spreminja, saj se tradicionalne vrednote soočajo s sodobnim načinom življenja.

Zanimivosti za obiskovalce

Kitajska ponuja obiskovalcem nešteto možnosti za raziskovanje in doživljanje. Od obiska Prepovedanega mesta in sprehoda po Kitajskem zidu do pohodništva po slikovitih gorah in odkrivanja živahnih mestnih ulic je za vsakogar nekaj. Nekateri od priljubljenih turističnih ciljev vključujejo:

 • Peking: Glavno mesto Kitajske in dom številnih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, vključno s Prepovedanim mestom, Kitajskim zidom in Tiananmenskim trgom.
 • Šanghaj: Sodobno mesto z nebotniki, živahnim nočnim življenjem in bogato umetniško sceno.
 • Xi’an: Staro mesto, znano po Terakotni vojski, mavzoleju prvega cesarja Qin.
 • Veliki kanjon: Naravni čudež sveta, ki ga je skozi milijone let ustvarila reka Yangtze.
 • Tibet: Avtonomna regija na zahodu Kitajske, znana po Himalaji, budističnih samostanih in edinstveni kulturi.

Kitajska je fascinantna in dinamična država, ki ponuja nekaj za vsakogar. Ne glede na to, ali vas zanima zgodovina, kultura, narava ali preprosto želite doživeti nekaj drugačnega, je Kitajska destinacija, ki vas ne bo razočarala.

Pred potovanjem na Kitajsko

Pred potovanjem na Kitajsko je pomembno, da se seznanite z vizumski, potnimi in cepilnimi zahtevami. Prav tako se je koristno naučiti nekaj osnovnih kitajskih fraz in se seznaniti z lokalnimi običaji in etiketo. Kitajska je varna država za obisk, vendar je vedno priporočljivo, da se pred potovanjem seznanite z varnostnimi nasveti in upoštevate običajne varnostne ukrepe.

Japonska: Dežela vzhajajočega sonca očara s svojo edinstveno kulturo in naravo

Japonska, otoška država v Vzhodni Aziji, ki tudi sodi med države Vzhodne Azije, je znana po svoji bogati kulturi, čudoviti naravi in napredni tehnologiji. Že stoletja buri domišljijo obiskovalcev z gejšami, samuraji, češnjevimi cvetovi in veličastnimi gorami. Če se odločite za potovanje na Japonsko, ne spreglejte spodnjih informacij.

Geografija in podnebje

Japonsko sestavlja več kot 6800 otokov, ki se raztezajo vzdolž vzhodne obale Azije. Največji med njimi je Honshu, sledijo mu Hokkaido, Kjušu in Šikoku. Pokrajina je raznolika, od zasneženih vrhov Alp do bujnih gozdov, vulkanske pokrajine in slikovitih obal. Podnebje je zmerno, s štirimi letnimi časi, ki so na različnih koncih države lahko precej različni.

Zgodovina in kultura

Japonska se ponaša z bogato in edinstveno zgodovino, ki sega več kot 2000 let nazaj. V tem obdobju so se zvrstile številne dinastije, cvetela je samurajska kultura, Zen budizem pa je močno vplival na družbo in umetnost. Japonska kultura je mešanica tradicij in sodobnih vplivov, kar se odraža v jeziku, običajih, hrani, umetnosti in pop kulturi.

Države-vzhodne-azije-japonska

Gospodarstvo in družba

Japonska je tretje največje gospodarstvo na svetu in velja za globalno velesilo v tehnološki industriji. Znana je po svoji delovni etiki, inovativnosti in visokem standardu življenja. Japonska družba je zelo urejena in spoštljiva, veliko poudarek pa se daje skupnosti in kolektivizmu.

Zanimivosti za obiskovalce

Japonska ponuja obiskovalcem nepozabna doživetja. Od sprehoda po živahnih ulicah Tokia do obiska starodavnih templjev v Kjotu, od smučanja v alpskih gorah do počitka na tropskih plažah Okinave – v deželi vzhajajočega sonca najde vsak nekaj zase. Nekaj ​​priljubljenih japonskih mest in turističnih destinacij:

 • Tokio: Glavno mesto Japonske, ki ponuja edinstveno mešanico tradicionalne in moderne kulture, od cesarske palače in templja Senso-ji do nebotičnikov Shinjuku in živahnega nočnega življenja Shibuya.
 • Kjoto: Staro prestolnico Japonske, ki slovi po številnih zgodovinskih znamenitostih, kot so tempelji Kiyomizu-dera in Kinkaku-ji, ter tradicionalnih gejških četrtih Gion.
 • Hirošima: Mesto, ki se je pogumno pobralo po atomskem bombardiranju leta 1945, danes ponuja Park miru in muzej, posvečena spominu na žrtve, ter spomenik Hirošimske kupole.
 • Fudži: Najvišja gora Japonske, ki velja za sveti simbol in je priljubljena destinacija za pohodnike in ljubitelje narave.
 • Osaka: Živahno mesto, znano po svoji okusni hrani, prijaznih prebivalcih in edinstvenem humorju.

Pred potovanjem na Japonsko

Pred potovanjem na Japonsko je potrebno pridobiti vizum. Priporočljivo je tudi seznaniti se z osnovnimi japonskimi frazami in običaji. V Japonski je javni prevoz zelo učinkovit in čist, zato avtomobila ni nujno potrebovati. Potniki morajo upoštevati, da so v Japonski stroški življenja lahko precej visoki.

Japonska je očarljiva destinacija, ki ponuja nepozabna doživetja za vse, ki cenijo kulturo, zgodovino, naravo in sodobni napredek.

Severna Koreja in Južna Koreja: Dve Koreji, ločeni zgodovini, a skupni korenini

Severna Koreja in Južna Koreja sta dve državi na Korejskem polotoku, ki sta bili nekoč enotna nacija. Razdelili so ju po koncu druge svetovne vojne leta 1945, od takrat pa sta se razvijali po zelo različnih poteh.

Severna Koreja

 • Uradno ime: Demokratična ljudska republika Koreja
 • Politični sistem: Enopartijska socialistična republika
 • Vodja: Kim Jong-un
 • Glavno mesto: Pjongjang
 • Prebivalstvo: 25,7 milijona (2020)
 • Gospodarstvo: Centralizirano plansko gospodarstvo, osredotočeno na težko industrijo in kmetijstvo
 • Zunanja politika: Osamljena država z omejenimi diplomatskimi odnosi

Severna Koreja je znana po svoji strog avtoritarni vladi, ki jo vodi dinastija Kim. Država je strogo nadzorovana in prebivalci imajo omejen dostop do informacij in svobode gibanja. Gospodarstvo je šibko in močno odvisno od tuje pomoči.

Južna Koreja

 • Uradno ime: Republika Koreja
 • Politični sistem: Predsedniška demokracija
 • Predsednik: Yoon Suk-yeol
 • Glavno mesto: Seul
 • Prebivalstvo: 51,8 milijona (2020)
 • Gospodarstvo: Razvita tržna ekonomija, ena največjih na svetu
 • Zunanja politika: Aktivna članica mednarodnih organizacij, kot so Združeni narodi in Svetovna trgovinska organizacija
Države-vzhodne-azije-južna-koreja

Južna Koreja je doživela izjemno gospodarsko rast in se razvila v eno najsodobnejših in najbogatejših držav v Aziji. Je globalno središče tehnološke industrije in dom številnih znanih blagovnih znamk, kot so Samsung, Hyundai in LG. Demokracija v državi je mlada, vendar močna, družba pa je odprta in svobodomiselna.

Razlike in podobnosti

Kljub ločitvi imata Severna in Južna Koreja veliko skupnega. Delita si jezik, kulturo in etnično homogene prebivalstvo. Obe Koreji si prizadevata za združitev, vendar sta se stališči o tem, kako naj bi to potekalo, do sedaj močno razlikovali.

Razmere na Korejskem polotoku so še vedno napete, vendar so v zadnjih letih opazne tudi nekatere pozitivne spremembe. Leta 2018 sta se voditelja Severne in Južne Koreje sestala na zgodovinskem vrhu in se dogovorila za izboljšanje odnosov ter sodelovanje.

Prihodnost Korejskega polotoka je negotova, vendar obstaja upanje, da se bosta državi nekega dne spet združili v mirno in enotno nacijo.

Mongolija: Dežela nomadskih tradicij in osupljivih pokrajin

Tudi Mongolija sodi med države Vzhodne Azije in je znana po svoji bogati nomadski zgodovini, čudoviti pokrajini in edinstveni kulturi. Razteza se od ruske meje na severu do Kitajske na jugu in vzhodu, ponuja obiskovalcem edinstveno mešanico stepe, gora in puščav.

Zgodovina nomadskih imperijev:

 • Mongolija je bila domovina mogočnih nomadskih imperijev, ki so vladali velikim delom Azije v srednjem veku. Najbolj znan med njimi je bil seveda Mongolsko cesarstvo pod vodstvom Genghis Khana v 13. stoletju, ki je bilo eno največjih imperijev v zgodovini.
 • Po razpadu imperija so Mongoli nadaljevali nomadski način življenja, ki je značilno za to območje že tisočletja. Šele v 20. stoletju je začela nastajati sodobna država Mongolija.

Sodobna Mongolija:

 • Danes je Mongolija polpredsedniška republika z razvijajočim se gospodarstvom, ki temelji na rudarstvu, kmetijstvu in turizmu.
 • Glavno mesto Ulaanbaatar je moderno mesto s pomembnimi zgodovinskimi in kulturnimi znamenitostmi. Kljub temu pa nomadski način življenja ostaja pomemben del mongolske identitete, saj še vedno veliko prebivalstva živi v jurtah (tradicionalnih prenosnih bivališčih) in se ukvarja s pašo živine.

Kulturni zakladi in naravne lepote:

 • Mongolija je raj za ljubitelje zgodovine in kulture. Obiskovalci lahko raziskujejo starodavne budistične samostane, pokopališča nomadskih plemen in trdnjave iz časov imperija.
 • Narava Mongolije je osupljiva. Od prostranih stepp in zasneženih gorskih verig Altaja do puščave Gobi, država ponuja čudovite pokrajine, ki jih je vredno raziskovati.

Nekaj zanimivosti za obiskovalce:

 • Festival Naadam: Poletni festival Naadam je glavni nacionalni praznik Mongolije, ki slavi konjeniških spretnostih, lokostrelstvo in rokoborbo.
 • Gorski masiv Altaj: Altaj je gorovje na zahodni mongolski meji, ki je znano po čudovitih gorskih pokrajinah, ledenikih in kristalno čistih jezerih.
 • Puščava Gobi: Gobi je ena največjih puščav na svetu in dom edinstvene flore in faune.
 • Karakorum: Staro mesto Karakorum je bilo nekoč prestolnica Mongolskega imperija in pomembno središče trgovine na Silni cesti.
Države-vzhodne-azije-mongolija

Mongolija je edinstvena dežela, ki ponuja obiskovalcem priložnost, da doživijo nomadsko kulturo, raziskujejo osupljivo pokrajino in se naučijo o bogati zgodovini.

Pred potovanjem v Mongolijo:

 • Za vstop v Mongolijo potrebujete vizum.
 • Priporočljivo je pakiranje za različne vremenske razmere, saj ima Mongolija vroča poletja in mrzle zime.
 • Zdravstveno zavarovanje je nujno, saj je dostop do zdravstvenih storitev v oddaljenih predelih lahko omejen.

Države Vzhodne Azije morate obiskati

Vzhodna Azija je dinamična in raznolika regija, ki jo sestavljajo pet edinstvenih in fascinantnih držav: Kitajska, Japonska, Severna Koreja, Južna Koreja in Mongolija. Vsaka od teh držav ima bogato zgodovino, edinstveno kulturo in osupljivo pokrajino. Monsunsko podnebje v tej regiji ima velike sezonske razlike in vpliva na širok spekter človeških dejavnosti, od kmetijstva do urbanega življenja.

 • Kitajska: Velja za eno najstarejših civilizacij na svetu in se ponaša s čudovito mešanico tradicije in modernega napredka. Od obiska Prepovedanega mesta do pohodništva po Velikem kanjonu Kitajska ponuja nepozabna doživetja za vse okuse.
 • Japonska: Dežela vzhajajočega sonca očara s svojo edinstveno kulturo, čudovitimi naravnimi lepotami in napredno tehnologijo. Od sprehoda po živahnih ulicah Tokia do obiska starodavnih templjev v Kjotu Japonska ponuja bogato izkušnjo za vse obiskovalce.
 • Severna Koreja: Osamljena država z bogato zgodovino in strogim avtoritarnim režimom. Severna Koreja ponuja edinstven vpogled v preteklost regije in je hkrati destinacija, ki vzbuja radovednost in skrbi.
 • Južna Koreja: Razvita demokracija z živahno kulturo in močnim gospodarstvom. Južna Koreja je globalno središče tehnološke industrije in ponuja sodobno izkušnjo z bogato tradicijo.
 • Mongolija: Dežela nomadskih tradicij in osupljivih pokrajin. Mongolija ponuja priložnost doživeti pristen nomadski način življenja, raziskati čudovite stepe in gore ter se naučiti o bogati zgodovini Mongolskega imperija.

Vzhodna Azija je regija kontrastov, kjer se prepletajo starodavne tradicije in sodobni napredek. Vsaka od teh petih držav ponuja nekaj edinstvenega in vrednega raziskovanja. Ne glede na to, ali vas zanima zgodovina, kultura, narava ali preprosto želite doživeti nekaj drugačnega, vam bo potovanje v tujino v Vzhodno Azijo zagotovo ostalo v spominu.