Recept za lchf borovničev sladoled

lchf sladoledLchf sladoled običajno pripravljamo iz jagodičevja, avokada ali maskarponeja. Za boljši okus lahko dodamo kremo iz kokosovega mleka, nesladkan vaniljev izvleček in naravna sladila. Čokoladni lchf sladoled pripravljamo brez sladkorja in brez jajc. Vedno dodamo temno čokolado, z veliko vsebnostjo  kakava. Okusni dodatki za lchf sladoled so tudi orehi ali kakšni drugi oreški.

Lchf borovničev sladoled pripravimo iz zamrznjenih borovnic, ki jih lahko nadomestimo tudi s kakšnim drugim jagodičevjem. Za pripravo nizkohidratnega borovničevega sladoleda potrebujemo samo 5 minut časa, za več energije mu lahko dodamo še merico kakovostnih beljakovine v prahu ali kolagen.

 

Lchf sladoled iz zamrznjenih borovnic

 

Lchf borovničev sladoled, pripravimo iz naslednjih sestavin:

 

  • 120 gramov maskarponeja ali kreme  kokosovega mleka 
  • 150 gramov zamrznjenih borovnic
  • 1 žlička nesladkanega vaniljevega izvlečka ali 1/4 žličke vanilje v prahu
  • 5 kapljic tekočega sladila stevije

 

Vse sestavine damo v mešalnik in prilijemo še malo vode, če je mešanica videti pregosta. Zmeljemo do gladkega in sladoled takoj ponudimo. Pred postrežbo lchf borovničevega sladoleda ni potrebno dodatno zamrzovati, saj smo uporabili zamrznjene borovnice. Če smo pripravili večjo količino sladoleda, ga spravimo v zatesnjeno posodo in ga spravimo v zamrzovalnik, kjer se obdrži do tri mesece. Ko sladoled postrežemo po zamrzovanju, ga najprej pustimo 15 minut na sobni temperaturi, da se malo zmehča.

 

Prehranske vrednosti borovničevega lchf sladoleda na porcijo:

  • 7,2 grama ogljikovih hidratov
  • 2 grama vlaknin
  • 4,2 grama beljakovin
  • 35 gramov maščob
  • 359 kalorij

 

Kalorično razmerje makrohranil: 6% ogljikovih hidratov, 5% beljakovin in 89% maščob.

 

Kako uporabljamo kremo kokosovega mleka?

 

Kokosovo kremo lahko kupimo že pripravljeno, ali pa jo naredimo sami iz kokosovega mleka v konzervi. Kokosova krema je ločen mastni del kokosovega mleka. Če je v receptu navedena krema kokosovega mleka, jo pripravimo en dan prej, tako da konzervo kokosovega mleka preprosto čez noč pustimo v hladilniku. Naslednji dan konzervo odpremo, brez da bi jo prej pretresli. Z žlico poberemo ven strjeno kokosovo mleko in zavržemo tekočino. Iz ene konzerve kokosovega mleka, to je približno 400 gramov, dobimo 200 gramov kokosove kreme. 

 

Oglejte si še podoben keto recept za sladoled z borovnicami: