Komarji

Komarji so precej nadležni, še posebej v toplejših mesecih. Samice komarjev na površinah stoječih voda ležejo jajčeca. Za preživetje ličink zadostuje zelo majhna količina vode. Kljub temu da obstaja precej metod, kako se rešiti komarjev, pa ni nobena popolnoma zanesljiva. V nadaljevanju navajamo nekaj predlogov.

Kaj lahko naredimo v boju proti komarjem?
  • Prvi ukrep je zagotovo odstranitev razmnoževalnih mest, torej izsuševanje velikih luž in podobnih vodnih virov, izpraznitev posod, v katerih se nabira in stoji deževnica in podobno.
  • Če ne želimo privabljati komarjev, poskrbimo, da odstranimo na vrtu in v bližini hiše vse posode, kjer se ali bi se lahko zadrževala voda. S tem komarjem odvzamemo okolje, v katerem se razmnožujejo. Zato je priporočljivo, da redno odstranjujemo stoječo vodo iz žlebov, starih gum, veder, igrač, in ostalih posod, v katerih bi se lahko razmnožili komarji. V bazenih pa vodno redno vzdržujmo in poskrbimo, da bo krožila.
  • V boju proti komarjem nam lahko pomagajo tudi mnogi naravni plenilci, kot na primer žabe, žabji paglavci, kačji pastirji, pajki in ptice.
  • Eterična olja nam lahko prav tako pomagajo. Že v skladu s starim običajem nam lahko goreče sveče z vonjem citronele pomagajo odgnati nadležne komarje. Pri tem moramo paziti, da plamen ne bo previsok in dvignil odišavljenega dima previsoko. Tudi izdelki, ki vsebujejo olje nim, bodo pregnali insekte.
  • Na okna dajmo v sezoni komarjev komarnike, s čimer preprečimo, da bi prišli v stanovanje.
  • Pri odprtem oknu ne prižigajmo luči.