Kako odpraviti bolečino v vratu?

Trd vrat je lahko boleč in lahko ovira vaše vsakodnevne dejavnosti. Vaši simptomi lahko celo otežijo dober spanec. Večino časa je bolečina v vratu začasna, vendar brez ustrezne nege lahko postane kronična.

Kateri so pogosti vzroki za bolečine v vratu?

Glede na statistične podatke iz nacionalne zdravstvene ankete iz leta 2012, objavljene leta 2016 je bolečina v vratu pogosto posledica poškodbe ali posebnih zdravstvenih stanj, so lahko krivci tudi delovne in domače rutine.

Običajni vzroki so naslednji:

 • Slaba drža
 • Stres , mišična napetost
 • Mišična napetost
 • Osteoartritis
 • fibromialgija
 • Stisnjen ali stisnjen živec
 • Degeneracija diska
 • Poškodba hrbtenjače
 • Pretres možganov
 • Visoke ravni stresa
 • Anksioznost
 • Depresija

Da bi preprečili, da bi bolečina v vratu postala kronična skrb, je pomembno, da jo takoj odpravite. Raztezanje, prilagoditve življenjskega sloga in zdravila lahko pomagajo pri lajšanju bolečin v mišicah in napetosti v vratu.

Kaj še lahko povzroča bolečine v vratu?

Bolečine v vratu lahko pogosto nastanejo zaradi mišične napetosti ali poškodb, vendar imajo določena zdravstvena stanja tudi bolečino v vratu kot stranski učinek. To vključuje virusne in bakterijske okužbe, ki lahko povzročijo vnetje in otekanje vaših bezgavk.

Otrdelost ali bolečina v vratu je lahko simptom:

 • Meningitis
 • Tonzilitis
 • Navadni prehlad ali gripa
 • Epstein-Barr virus ali mononukleoza (mono)
 • Stanja ščitnice , vključno s tiroiditisom (vnetje žleze)
 • Srčna bolezen ali srčni napad

Simptomi srčnega infarkta vključujejo bolečine v prsih, težave z dihanjem in občutek omotice. Če menite, da imate vi ali vaša ljubljena oseba srčni napad, nemudoma pokličite 911 ali lokalno službo za nujno pomoč .

Kakšna zdravljenja in zdravila proti bolečinam v vratu poznamo?

Ne pozabite, da mora vsako bolečino, togost ali težave z gibljivostjo, ki vključujejo vaš vrat, oceniti zdravnik. Pomembno je izključiti poškodbe in okužbe. Vedno vprašajte za strokovni zdravniški nasvet, preden sami preizkusite pristope. Zdravnikova fizična ocena lahko pomaga ugotoviti vzrok vaše bolečine. Verjetno vas bo napotil k fizioterapevtu.Rentgensko slikanje , MRI in ultrazvočno slikanje so lahko v pomoč tudi pri postavitvi diagnoze.

Toplota ali led vam bodo koristila

Led lahko pomaga zmanjšati vnetje in oteklino, tako da zmanjša pretok krvi v območje. Toplota deluje nasprotno, spodbuja pretok krvi. Tako led kot toplota lahko delujeta skupaj, da pomagata pomiriti napeto ali raztrgano mišico in ji dati čas, da se zaceli. Lahko zagotovijo pravočasno lajšanje bolečin za preobremenjeno mesto na telesu, kot je vrat.

Ameriška akademija ortopedskih kirurgov (AAOS) priporoča uporabo ledu za 20 minut nekajkrat na dan za poškodbe mehkih tkiv. Prepričajte se, da kupite ali naredite hladen obkladek , ki preprečuje, da bi se led neposredno dotaknil vaše kože. Izmenično lahko nanesete led in toploto. Pomaga lahko tudi topla kopel ali tuš ali uporaba grelne blazine.

Vzemite zdravila za lajšanje bolečin brez recepta

OTC protibolečinska zdravila ne zahtevajo recepta in lahko pomagajo zmanjšati splošno bolečino in vnetje v telesu. OTC zdravila proti bolečinam vključujejo razred zdravil, imenovanih nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Pogosta nesteroidna protivnetna zdravila vključujejo ibuprofen (Motrin, Advil) in naproksen natrij (Aleve).

Drugo zdravilo za lajšanje bolečin brez recepta je acetaminofen (Tylenol), a čeprav lahko to zdravilo zmanjša bolečino, nima protivnetnih lastnosti.

Vedno jih jemljite po navodilih zdravnika ali po navodilih na steklenici. Nesteroidna protivnetna zdravila in druga zdravila za lajšanje bolečin brez recepta imajo lahko neželene učinke , vključno z razdraženim želodcem, slabostjo in drisko.

Kako lahko z raztegom olajšam bolečino?

Raztezanje lahko pomaga lajšati bolečino in togost ter preprečiti ponovitev v prihodnosti. Pomembno je, da se raztegnete nežno in počasi, pri čemer pazite, da vedno popolnoma vdihnete in izdihnete. Nenadni gibi ali prekomerno raztezanje lahko povzročijo več bolečine ali poškodbe.

Vaje za lajšanje bolečin in togosti vratu so pogosto enostavne in jih je mogoče izvajati doma (ali za mizo). Pogovorite se z zdravnikom ali fizioterapevtom (PT) o ustvarjanju obvladljive rutine, ki vam ustreza.

Raztezi, ki se pogosto uporabljajo za pomoč pri togosti vratu, vključujejo:

 • Zavrtite ramena nazaj in nato naprej v krogu
 • Rahlo pritisnite lopatici skupaj, položaj zadržite nekaj sekund in nato ponovite
 • Počasi obračajte glavo z ene na drugo stran, kolikor je udobno

Kako nam lahko pomaga fizioterapevt?

Zdravnik vas lahko napoti na PT , če potrebujete pomoč pri ponovni vzpostavitvi moči in gibljivosti v vratu po poškodbi. PT lahko pomagajo tudi pri obvladovanju in lajšanju kronične bolečine, pri čemer dodeljujejo koristne vaje za treniranje mišic. Pomoč pri bolečem vratu je vsekakor aparaturno z tecarjem. Tecar terapija je zelo močna metoda, ki prodre globoko v tkivo.

PT bo ustvaril režim zdravljenja, prilagojen posebej za vas, glede na vzrok vaše togosti ali bolečine. Med rednimi sejami boste obiskovali svojega terapevta in izvajali vaje po navodilih doma. Pogosto lahko vaje PT izvajate kjer koli za nekaj minut na dan!

Nam lahko pomaga tudi alternativno zdravljenje pri bolečini v vratu?

Bownova terapija je zelo priporočljiva v takšnih primerih saj zmanjša napetost v telesu. Kiropraktiki so običajno specializirani za delo na določenem delu telesa. Njihovi pacienti so lahko vsi, od ljudi, ki okrevajo po poškodbah, do nosečnic. Pogovorite se z zdravnikom o tem, ali je obisk kiropraktika morda naslednji najboljši korak za vas.

Ali je smiselna masaža pri bolečem vratu?

Masaža usposobljenega izvajalca vam lahko pomaga sprostiti in raztegniti mišice vratu in hrbta.

Nauči se več:

Kako deluje akupunktura na bolečino v vratu?

Akupunktura vključuje vstavljanje igel v določene tlačne točke na telesu za lajšanje stresa, napetosti in bolečine. Nekateri raziskovalci verjamejo, da lahko akupunktura sproži naravna zdravila proti bolečinam v našem telesu, drugi pa menijo, da ustvarja le placebo učinek. Ne glede na to je akupunktura še vedno priljubljen pristop k celovitemu zdravljenju po vsem svetu.

Akupunktura velja za varno, vendar je obisk strokovnjaka ključnega pomena. Obiščite samo strokovnjaka s certifikatom za desko in se prepričajte, da so igle popolnoma sterilizirane. Tako Ameriško združenje akupunkturistov kot Nacionalna certifikacijska komisija za akupunkturo in orientalsko medicino ponujata spletne imenike.

Omejite telesno aktivnost, ki vam povzroča bolečine v vratu

Če se je vaša okorelost in bolečina v vratu začela po telesni dejavnosti, morate to dejavnost omejiti, dokler togost ne izzveni. Te telesne dejavnosti lahko vključujejo dejavnosti, ki jih izvajate bodisi kot del vašega dela ali kot rekreativno vadbo.

Na splošno morate omejiti dvigovanje težkih bremen in dejavnosti, ki lahko poslabšajo vaše vratne mišice, kadar koli imate bolečine v vratu.

Če imate mišično napetost, boste verjetno potrebovali počitek, da se boste popolnoma pozdravili. Vaš idealen čas počitka je odvisen od poškodbe in se lahko giblje od dni do tednov. To okno lahko določi zdravnik ali drug zdravstveni delavec.

Kako preprečiti bolečino v vratu?

Otrdel vrat lahko preprečite s spremembami življenjskega sloga in ergonomskimi orodji na delovnem mestu, kar bomo razložili v tem razdelku.

Preprečevanje lahko pomeni tudi opustitev nekaterih slabih navad, kot je kronična slaba drža . Poleg tega lahko redna vadba okrepi vaše mišice in zmanjša verjetnost, da bodo obremenjene ali poškodovane. Ta bolečina lahko nastane kot posledice slabe drže, ali bolečine v peti lahko tudi sprožijo kakšno takšno situacijo. Kajenje je tudi dejavnik tveganja za bolečine v hrbtu in vratu, zlasti pri tistih z dolgotrajno odvisnostjo od nikotina. Pogovorite se z zdravnikom in razmislite o pripravi načrta za prenehanje.

Ali pomaga, če zmanjšamo stres?

Stres lahko povzroči, da napnete mišice na vratu, ramenih in hrbtu. Zmanjšanje stresa lahko pomaga pri zdravljenju in preprečevanju bolečin in togosti vratu.

Stres lahko zmanjšate na različne načine, vključno z:

 • Poslušanje glasbe
 • Vadba neke vrste meditacije
 • Na dopust ali oddih, tudi če je to le kratek enodnevni izlet
 • Delati nekaj, kar uživaš, na primer hobi

Prav tako lahko pomaga postaviti bolj zdrave meje v vašem osebnem in poklicnem življenju. Vadite reči »ne« zahtevam po vašem času, ko ste že preobremenjeni.

Redno telovaditi

Redna vadba je povezana s številnimi koristmi za zdravje. Mnogi od teh lahko pomagajo preprečiti poškodbe in bolečine zaradi šibkih mišic v vratu ali lahko ublažijo napetost zaradi stresa.

Splošne koristi vadbe vključujejo:

 • Krepitev mišic in kosti
 • Krepitev vašega imunskega sistema
 • Pomaga vam bolje spati
 • Izboljšanje vašega duševnega zdravja
 • Lajšanje stresa
 • Povečanje vaše življenjske dobe

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča za vadbo naslednje:

 • Otroci, stari od 5 do 17 let, bi si morali prizadevati za 60 minut zmerne do intenzivne telesne dejavnosti na dan. Dobro je tudi na vsake toliko pregledati njihove reflekse z MNRI metodo.
 • Odrasli, stari od 18 do 64 let, naj si prizadevajo za 150 do 300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti ali vsaj 75 do 150 minut višje intenzivne aerobne telesne dejavnosti.

Ne pozabite, da vadba ni nujno videti kot dvigovanje uteži ali tek na maratonu! Hoja, joga ali igra s svojim psom so primeri odličnih načinov, kako lahko te aktivne minute vnesete v vašo vsakodnevno rutino. Najboljša vrsta vadbe za vas je lahko med drugimi dejavniki odvisna od vaše starosti, lokacije in sposobnosti.

Ustvarite si ergonomsko delovno mesto

Ergonomija se nanaša na prilagajanje delovnega prostora, urnika ali odgovornosti osebe glede na njihove individualne potrebe. V bistvu gre pri ergonomiji za spreminjanje svojega dela , tako da lahko svoje delo opravljate bolje. Ergonomija se pogosto uporablja za prilagajanje delovnih mest ljudem s kroničnimi zdravstvenimi težavami ali invalidnostmi.

Ergonomija lahko ponudi več možnosti upravljanja in rešitev, ko gre za bolečine v vratu.

Tej vključujejo:

 • Nakup ali naročilo visokokakovostnega stola za vaš pisarniški prostor. Idealen je nastavljiv pisarniški stol.
 • Nastavitev stola v udoben položaj. Pazite, da bodo vaša stopala ravno na tleh, kolena pa nekoliko nižja od bokov.
 • Uporaba pravilne drže med sedenjem . Ohranite pravilno držo , tako da držite hrbet naravnost in roke poravnate z mizo.
 • Premaknite računalnik tako, da bo v višini oči. Pazite, da ne dvignete vratu navzgor ali navzdol.
 • Če je mogoče, uporabite nastavljivo mizo ali stoječo mizo. Tako lahko izmenično sedite in stojite pri delu. Spreminjanje položaja lahko pomaga zmanjšati obremenitev vašega telesa zaradi dolgih ur sedenja.
 • Uporaba ergonomske tipkovnice in miške. To je lahko videti kot razdeljena tipkovnica ali miška, ki vašo roko postavi navpično. Te spremembe lahko izboljšajo držo, krče v ramenih ter bolečine v roki in zapestju.
 • Vsako uro stojite, da se raztegnete in premikate. Ko ste na odmoru, poskusite malo hoditi naokoli, da se sprostite.

Pogosto gredo ergonomske rešitve z roko v roki z režimom fizioterapevta ali delovnega terapevta .

Omejite čas gledanja v pametni telefon

Nenehno gledanje v telefon lahko potegne vaše vratne mišice, jih nenehno obremenjuje in včasih povzroči bolečino. Ta pojav si je celo prislužil svoj izraz: tech neck ali besedilni vrat .

Majhno študijo so ugotovili, da sedenje med pošiljanjem sporočil povzroča največjo upogibanje (upogibanje) v vratu. Več kot 500 univerzitetnih študentov v Jordaniji je ugotovilo, da je bila dolžina uporabe mobilnega telefona pozitivno povezana s povečano resnostjo in trajanjem bolečine.

Raziskovalci so ugotovili, da je več kot 24 odstotkov študentov svoji bolečini v vratu dodelilo oceno, večjo od 4 na 11-točkovni številski ocenjevalni lestvici (NRS-11) za bolečino, kar kaže na »zmerno bolečino« ali slabše.

Na splošno so avtorji poudarili, da je pomembno upoštevati, kako lahko uporaba mobilnih naprav prispeva k bolečinam v vratu in da je mogoče svetovati spremembo položaja in skrajšanje trajanja uporabe.

Če morate pametni telefon pogosto uporabljati, poskusite nekaj od teh nasvetov, da zmanjšate obremenitev vratu:

 • Telefon držite v višini oči.
 • Ne držite telefona med ramo in ušesom.
 • Uporabite slušalke ali slušalke.
 • Redno si vzemite odmor od telefona.
 • Če opazite bolečino, prilagodite svoj položaj ali si vzemite odmor.
 • Po uporabi telefona se raztegnite, da sprostite mišice.

Več o tem: 6 vaj za boj proti vratu, ki jih je odobril kiropraktik.

Ne vozite dalj časa brez odmorov

Tako kot če ves dan sedite za mizo, lahko sedenje za volanom avtomobila vp  liva na vaš vrat.

Če morate voziti dalj časa, je tukaj nekaj nasvetov za preprečevanje togega vratu:

 • Vzemite si odmore, da vstanete in se pretegnite. Razmislite o nastavitvi alarma, ki vas bo opomnil, kdaj se morate ustaviti.
 • Prepričajte se, da je vaš sedež pravilno nastavljen. Voznikov sedež in vzglavnik postavite v položaj, ki vam zagotavlja največjo oporo in vas spravi v dobro držo.
 • Nikoli ne pošiljajte sporočil in vozite. Nezakonito, nevarno in slabo je za vaš vrat, da nenehno gledate gor in dol s telefona na cesto.

Spremenite položaj spanja

Dober spanec je ena najpomembnejših stvari , ki jih lahko storite za svoje zdravje. S senzorno integracijo se lahko tudi soočimo. Kajti le ta nam prinaša odlične rezultate na področju bolečin. Senzorna integracija je predvsem dobra tudi za predšolske otroke.

Položaj , v katerem spite ponoči, lahko vpliva tudi na vaš vrat . Spanje na boku ali na hrbtu (ležeči) lahko manj obremeni vrat kot spanje na trebuhu (leže). Vendar pa je pri spanju na boku za preprečevanje bolečin v vratu pomembna poravnava torakalne in vratne hrbtenice.

Ugotovili so, da je ležanje na hrbtu z dominantno roko, dvignjeno ob čelo, povezano s povečano bolečino v vratu pri udeležencih. Spanje ob strani z dobro blazino za pravilno poravnavo je bilo opredeljeno kot izboljšanje kakovosti spanja.

Nekatere blazine trdijo, da nudijo dodatno podporo vratu. Te trditve niso vedno podprte z znanostjo, vendar mnogi ljudje menijo, da lahko prava blazina vpliva na udobje njihovega vratu med spanjem. Razmislite lahko tudi o menjavi vzmetnice .