Kaj je CMS sistem in kako ga izbrati glede na vaše potrebe


CMS sistem (Content Management System) je programska oprema, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje, urejanje in upravljanje vsebine na spletnih straneh
 brez potrebe po poglobljenem znanju programiranja. S CMS sistemi lahko posamezniki in podjetja enostavno posodabljajo ali izdelajo spletne strani, dodajajo nove vsebine, slike, videoposnetke in še več. Zaradi enostavne uporabe in fleksibilnosti so CMS sistemi postali nepogrešljiv del sodobnega spletnega razvoja.

Kako deluje CMS sistem?

CMS sistem je sestavljen iz dveh glavnih komponent: administrativni del / backend in uporabniški del / frontend (1). Administrativni del omogoča uporabnikom, da upravljajo z vsebino, medtem ko uporabniški del prikazuje to vsebino obiskovalcem spletne strani.

Osnovne komponente CMS sistema:

 • Urejevalnik vsebine: Omogoča enostavno urejanje besedil, slik in drugih medijev.
 • Baza podatkov: Shranjuje vse vsebine in nastavitve spletne strani.
 • Predloge (templates): Določajo izgled in postavitev spletne strani.

Primeri popularnih CMS sistemov:

 • WordPress: Najbolj priljubljen CMS sistem, znan po svoji enostavnosti uporabe in široki podpori skupnosti.
 • Joomla: Ponuja večjo prilagodljivost in je primeren za bolj kompleksne projekte.
 • Drupal: Namenjen naprednejšim uporabnikom, omogoča izredno prilagoditev in razširljivost.
Kako-deluje-CMS-sistem

3. Vrste CMS sistemov

Open-source ali odprtokodni CMS sistem

Odprtokodni CMS sistemi so programska oprema, ki je prosto dostopna, kar pomeni, da lahko vsakdo prenese, uporablja in spreminja kodo po svojih potrebah. Glavna prednost odprtokodnih CMS sistemov je njihova prilagodljivost in široka podpora skupnosti, ki ustvarja dodatne vtičnike, teme in razširitve.

Primeri open-source CMS sistemov:

 • WordPress: Najbolj priljubljen open-source CMS, ki poganja več kot 40% vseh spletnih strani na svetu. WordPress je znan po svoji enostavnosti uporabe, velikem številu razpoložljivih vtičnikov in tem ter obsežni podporni skupnosti.
 • Joomla: Močan CMS, ki ponuja večjo prilagodljivost in kompleksne funkcionalnosti. Joomla je primerna za spletne strani, ki zahtevajo večjo strukturo in raznolikost funkcionalnosti.
 • Drupal: Namenjen naprednejšim uporabnikom, Drupal omogoča izredno prilagodljivost in razširljivost. Uporablja se za izdelavo obsežnih in kompleksnih spletnih strani, kot so univerze, vladne organizacije in velika podjetja.

Prednosti odprtokodnih CMS sistemov:

 • Stroškovna učinkovitost: Programska oprema je brezplačna, kar zmanjša začetne stroške.
 • Skupnost in podpora: Aktivne skupnosti razvijalcev in uporabnikov, ki ponujajo pomoč in ustvarjajo dodatke.
 • Prilagodljivost: Možnost prilagoditve kode in ustvarjanje lastnih rešitev.
 • Redne posodobitve: Pogoste posodobitve in izboljšave, ki jih prispeva skupnost.

Komercialni CMS sistem

Komercialni CMS sistemi so plačljivi in običajno ponujajo boljšo podporo, napredne funkcionalnosti in visoko stopnjo varnosti. Ti sistemi so pogosto izbrani s strani velikih podjetij in organizacij, ki potrebujejo zanesljive rešitve z vrhunsko podporo.

Primeri komercialnih CMS sistemov:

 • Adobe Experience Manager (AEM): Celovita rešitev za upravljanje digitalnih izkušenj, ki vključuje CMS, upravljanje sredstev in kampanj. AEM je primeren za velike korporacije, ki potrebujejo visoko prilagodljive in integrirane rešitve.
 • Sitecore: Napreden CMS, ki ponuja zmogljive funkcionalnosti za personalizacijo, analitiko in integracijo z različnimi sistemi. Sitecore se uporablja v podjetjih, ki zahtevajo visoko raven prilagodljivosti in podporo za kompleksne spletne projekte.

Prednosti komercialnih CMS sistemov:

 • Podpora: Profesionalna podpora in pomoč pri implementaciji ter vzdrževanju spletne strani oz. sistema.
 • Varnost: Višja raven varnosti in redne varnostne posodobitve.
 • Napredne funkcionalnosti: Dostop do naprednih orodij in funkcionalnosti, ki niso na voljo v brezplačnih različicah.
 • Integracije: Možnost integracije z drugimi poslovnimi orodji in sistemi.

Namenski CMS sistem

Namenski CMS sistemi so razviti za specifične namene in so prilagojeni potrebam določenih industrij ali vrst spletnih strani. Ti sistemi ponujajo funkcionalnosti, ki so posebej oblikovane za podporo specifičnim potrebam uporabnikov.

Primeri namenskih CMS sistemov:

 • Shopify: CMS za e-trgovino, ki omogoča enostavno postavitev spletnih trgovin. Shopify ponuja obsežne funkcionalnosti za upravljanje produktov, naročil in plačil, skupaj z različnimi integracijami za pošiljanje in trženje.
 • Magento: Napredna platforma za e-trgovino, ki omogoča visoko stopnjo prilagoditve in razširljivosti. Magento je primeren za velike spletne trgovine z obsežnimi katalogi in kompleksnimi poslovnimi potrebami.
 • Moodle: CMS za izobraževalne namene, ki omogoča upravljanje spletnih tečajev in vsebin za e-učenje. Moodle je priljubljen v šolah, univerzah in drugih izobraževalnih ustanovah zaradi svoje prilagodljivosti in obsežnih funkcionalnosti.
Namenski-CMS-sistem

Prednosti namenskih CMS sistemov:

 • Specializirane funkcionalnosti: Funkcionalnosti, ki so posebej prilagojene potrebam določene industrije ali vrste spletne strani.
 • Učinkovitost: Optimizacija za specifične naloge, kar omogoča učinkovitejše delovanje in upravljanje.
 • Integracija z industrijskimi orodji: Možnost integracije s specifičnimi orodji in sistemi, ki so pomembni za določeno industrijo.

S poznavanjem različnih vrst CMS sistemov in njihovih prednosti lahko lažje izberete pravo rešitev za vaše potrebe in cilje, kar vam bo omogočilo učinkovito upravljanje vaše spletne strani.

Prednosti uporabe CMS sistema

Enostavni za uporabo

CMS sistemi so zasnovani tako, da omogočajo uporabnikom brez tehničnega znanja enostavno upravljanje vsebine. Intuitivni vmesniki in urejevalniki z možnostjo povleci in spusti omogočajo hitro učenje in uporabo.

Prihranijo čas in stroške

Z uporabo CMS sistema ni potrebe po najemanju razvijalcev za vsako spremembo na spletni strani. Uporabniki lahko sami hitro posodobijo vsebine, kar prinaša znatne prihranke.

Fleksibilni in razširljivi

CMS sistemi ponujajo številne vtičnike in razširitve, ki omogočajo prilagoditev funkcionalnosti spletne strani glede na potrebe uporabnika. Od preprostih blogov do kompleksnih spletnih trgovin, CMS sistemi omogočajo širok spekter uporabe.

Kako izbrati pravi CMS sistem za vaše potrebe?

Določite potrebe in ciljee

Preden se odločite za CMS sistem, je nujno, da jasno določite svoje potrebe in cilje. Odgovorite na naslednja vprašanja:

 • Vrsta oz. namen spletne strani: Ali potrebujete enostavno platformo za bloganje, poslovno spletno stran, spletno trgovino ali kaj drugega?
 • Obseg vsebine: Koliko vsebine boste imeli na spletni strani? Ali bo spletna stran obsežna z veliko podstranmi in multimedijskimi elementi ali pa gre za manjšo spletno stran z osnovno predstavitvijo?
 • Uporabniška izkušnja: Kako enostavno mora biti upravljanje spletne strani za vas in vaše sodelavce? Ali potrebujete vmesnik, ki je prijazen do začetnikov, ali ste pripravljeni vložiti čas v učenje bolj kompleksnega sistema?
 • Rast: Kako hitro pričakujete, da bo vaša spletna stran rasla? Ali potrebujete sistem, ki omogoča enostavno dodajanje novih funkcionalnosti in razširitev?
 • Specifične funkcionalnosti: Ali potrebujete posebne funkcionalnosti, kot so integracija z družbenimi omrežji, napredna analitika, SEO optimizacijo, e-trgovina ali podpora za večjezičnost?

Analiza funkcionalnosti in možnosti prilagajanja

Ko imate jasno določene potrebe in cilje, je čas za analizo različnih CMS sistemov glede na njihove funkcionalnosti in možnosti prilagajanja.

 • Osnovne funkcionalnosti: Preverite, ali CMS ponuja osnovne funkcionalnosti, ki jih potrebujete, kot so urejevalnik vsebine, upravljanje medijev, upravljanje uporabnikov in možnost ustvarjanja podstrani.
 • Vtičniki in razširitve: Preverite, ali CMS ponuja širok nabor vtičnikov in razširitev, ki omogočajo dodajanje novih funkcionalnosti brez potrebe po programiranju.
 • Teme in prilagoditev dizajna: Ali CMS omogoča enostavno prilagoditev dizajna spletne strani z uporabo tem? Ali so teme prilagodljive in ali omogočajo enostavno spreminjanje postavitve in videza?
 • Prilagoditev kode: Če imate specifične potrebe, preverite, ali CMS omogoča prilagoditev kode in integracijo z drugimi sistemi.
 • SEO in analitika: Preverite, ali CMS ponuja orodja za optimizacijo spletne strani za iskalnike (SEO) in integracijo z analitičnimi orodji, kot je Google Analytics.
CMS-sistem-wordpress-vtičniki

Primerjava cen in podpore

Cena in podpora sta prav tako ključna dejavnika pri izbiri CMS sistema.

 • Stroški: Preverite stroške uporabe posameznih CMS sistemov. Nekateri sistemi so brezplačni (odprtokodni), medtem ko drugi zahtevajo mesečno ali letno naročnino. Upoštevajte tudi stroške za dodatne vtičnike, teme in prilagoditve.
 • Podpora: Preverite, kakšna je podpora uporabnikom. Ali CMS ponuja uradno podporo, dokumentacijo, forume ali klepet v živo? V kolikšni meri je na voljo skupnost, ki lahko pomaga pri reševanju težav?
 • Redne posodobitve: Preverite, kako pogosto CMS prejema posodobitve. Redne posodobitve so pomembne za varnost, izboljšave funkcionalnosti in odpravljanje napak.
 • Usposabljanje in izobraževanje: Preverite, ali CMS ponuja vire za usposabljanje in izobraževanje, kot so spletni tečaji, video vodiči in dokumentacija. To je še posebej pomembno za uporabnike, ki so novi v svetu CMS sistemov.

Izbira pravega CMS sistema zahteva temeljito razmislek o vaših potrebah in ciljih, analizo funkcionalnosti in možnosti prilagajanja ter primerjavo cen in podpore. S pravilno izbiro CMS sistema boste lahko učinkovito upravljali vašo spletno stran, prihranili čas in stroške ter zagotovili, da vaša spletna stran raste in se prilagaja vašim spreminjajočim se potrebam.

Pogoste napake pri uporabi CMS sistemov in kako se jim izogniti

Nepravilna namestitev in konfiguracija

Ena najpogostejših napak pri uporabi CMS sistemov je nepravilna namestitev in konfiguracija. To lahko vodi do nestabilnosti sistema, varnostnih ranljivosti in slabše uporabniške izkušnje.

Kako se izogniti tej napaki:

 • Sledite uradnim navodilom: Pred namestitvijo CMS sistema vedno preberite uradno dokumentacijo in navodila za namestitev. Večina CMS sistemov ponuja podrobne vodnike, ki vas korak za korakom vodijo skozi postopek namestitve.
 • Pravilna konfiguracija strežnika: Prepričajte se, da vaš strežnik izpolnjuje vse zahteve za namestitev izbranega CMS sistema. To vključuje pravilne nastavitve za PHP, bazo podatkov, spletni strežnik (npr. Apache ali Nginx) in druge potrebne komponente.
 • Uporabite prednastavitve: Nekateri CMS sistemi ponujajo možnosti prednastavitve, ki avtomatsko konfigurirajo večino nastavitev za optimalno delovanje. To je še posebej uporabno za manj izkušene uporabnike.
 • Redno pregledujte nastavitve: Po namestitvi redno pregledujte nastavitve CMS sistema in poskrbite, da so prilagojene vašim potrebam in varnostnim standardom.

Zanemarjanje varnostnih posodobitev

Redne varnostne posodobitve so ključnega pomena za zaščito vaše spletne strani pred napadi. Zanemarjanje teh posodobitev lahko privede do varnostnih vrzeli, ki jih lahko izkoristijo hekerji.

Kako se izogniti tej napaki:

 • Samodejne posodobitve: Če vaš CMS sistem ponuja možnost samodejnih posodobitev, jo omogočite. To zagotavlja, da so vtičniki in jedro sistema vedno posodobljeni brez vašega posredovanja.
 • Ročne posodobitve: Če samodejne posodobitve niso na voljo, redno preverjajte razpoložljive posodobitve in jih takoj namestite. Večina CMS sistemov vas obvešča o novih posodobitvah preko nadzorne plošče.
 • Varnostne kopije: Pred vsako posodobitvijo ustvarite varnostno kopijo spletne strani. To vam omogoča, da v primeru težav hitro obnovite prejšnje stanje.
 • Spremljanje varnostnih obvestil: Prijavite se na varnostna obvestila in novice za vaš CMS sistem. Tako boste obveščeni o novih varnostnih ranljivostih in posodobitvah.

Prekomerna uporaba vtičnikov

Prekomerna uporaba vtičnikov lahko upočasni delovanje spletne strani in povzroči varnostne ranljivosti. Vtičniki dodajajo nove funkcionalnosti, vendar vsak dodatni vtičnik predstavlja potencialno tveganje.

Kako se izogniti tej napaki:

 • Uporabljajte le potrebne vtičnike: Pred namestitvijo vsakega vtičnika premislite, ali ga res potrebujete. Odstranite vtičnike, ki jih ne uporabljate, da zmanjšate tveganje za varnostne ranljivosti.
 • Izberite zanesljive vtičnike: Uporabljajte le vtičnike iz zaupanja vrednih virov. Preverite ocene in mnenja drugih uporabnikov ter zagotovite, da so vtičniki redno posodabljani in podprti s strani razvijalcev.
 • Redno posodabljajte vtičnike: Kot pri jedru CMS sistema, je tudi pri vtičnikih pomembno, da so vedno posodobljeni na najnovejšo različico. Starejše različice vtičnikov lahko vsebujejo varnostne pomanjkljivosti.
 • Testirajte združljivost: Pred namestitvijo novega vtičnika preverite, ali je združljiv z vašo trenutno različico CMS sistema in drugimi nameščenimi vtičniki. Testirajte nove vtičnike na testnem okolju pred njihovo uporabo na živi spletni strani.
cms-sistem-napake

Dodatni nasveti za učinkovito upravljanje CMS sistema:

 • Redno varnostno kopiranje: Poleg posodobitev redno izvajajte varnostne kopije celotne spletne strani, vključno z bazo podatkov. To vam omogoča hitro obnovitev v primeru težav ali napada.
 • Optimizacija hitrosti: Uporabljajte orodja in tehnike za optimizacijo hitrosti nalaganja vaše spletne strani, kot so predpomnilnik, stiskanje slik in minimizacija kode.
 • Spremljanje uspešnosti: Redno spremljajte uspešnost vaše spletne strani z orodji za analitiko in uspešnost, kot je Google Analytics. Tako boste lahko hitro zaznali in odpravili morebitne težave.

S upoštevanjem teh nasvetov in izogibanjem pogostim napakam boste lahko učinkovito upravljali svoj CMS sistem, izboljšali varnost in zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo za obiskovalce vaše spletne strani.

Prihodnost CMS sistemov

Prihodnost CMS sistemov je v povezovanju z novimi tehnologijami, kot so umetna inteligenca, strojno učenje in glasovni asistenti. To bo omogočilo še bolj personalizirano in interaktivno uporabniško izkušnjo.

V prihodnosti lahko pričakujemo izboljšave v varnosti, hitrosti in prilagodljivosti CMS sistemov. Novosti bodo omogočile še bolj enostavno uporabo in večjo učinkovitost pri upravljanju spletnih strani.

Zaključek

CMS sistemi so postali ključni del sodobnega spletnega razvoja, saj omogočajo enostavno upravljanje vsebine brez potrebe po poglobljenem znanju programiranja. S pravilno izbiro CMS sistema lahko dosežete učinkovito in fleksibilno upravljanje vaše spletne strani, kar bo pripomoglo k uspehu vašega spletnega projekta. Razmislite o svojih potrebah in ciljih ter izberite CMS sistem, ki vam bo najbolje služil.