Kaj je spletni strežnik? Kako deluje in kaj so njegove prednosti

Poznavanje delovanja spletnega strežnika je bistveno za vsakogar, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani. Za spletne razvijalce gre za ustvarjanje spletnih mest, ki delujejo gladko. Skrbniki spletnih mest ga potrebujejo za varno in dobro delovanje svojih spletnih mest. Če ste lastnik podjetja s spletnim mestom, vam razumevanje spletnih strežnikov pomaga pri sprejemanju pametnih odločitev glede gostovanja in varnosti. Danes bomo razkrili, kaj je spletni strežnik, kakšna je njegova funkcija, ključne lastnosti spletnega strežnika in zakaj je tako pomemben v digitalnem svetu.

Kaj je spletni strežnik?

Spletni strežnik je kombinacija programske in strojne opreme. Spletni strežnik deluje tako, da sledi modelu odjemalec/strežnik, kjer odjemalec (običajno spletni brskalnik) pošlje zahteve strežniku, strežnik pa odgovori z zahtevano vsebino.

Obravnava zahteve odjemalcev prek interneta z uporabo protokola za prenos hiperteksta (HTTP) in drugih protokolov. Njegova primarna funkcija je shranjevanje, obdelava in dostava spletnih strani in druge digitalne vsebine uporabnikom.

Poleg HTTP podpirajo spletni strežniki tudi protokole, kot sta SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) za e-pošto in FTP (File Transfer Protocol) za prenos in shranjevanje datotek.

Strojna komponenta spletnega strežnika je povezana z internetom in omogoča izmenjavo podatkov z drugimi povezanimi napravami. Programska komponenta nadzoruje, kako uporabniki dostopajo do datotek, ki gostujejo na strežniku.

Kaj-je-spletni-strežnik

Kako deluje spletni strežnik?

Če želite bolje razumeti delovanje spletnega strežnika, si ga predstavljajte kot knjižničarja, spletno stran pa kot knjigo.

Ko hočeš prebrati knjigo, zanjo prosiš knjižničarko, ki nato stopi do polic, poišče knjigo in ti jo da. Podobno spletni strežnik poišče zahtevano spletno stran v svojem pomnilniku, jo pridobi in pošlje nazaj v vaš brskalnik.

Tukaj je podrobnejša različica delovanja spletnega strežnika.

1. Zahteva za datoteko:

Ko uporabnikov spletni brskalnik (na primer Google Chrome ali Firefox) potrebuje datoteko s spletnega mesta, pošlje zahtevo spletnemu strežniku prek protokola HTTP.

2. Obdelava zahteve:

Strežnik HTTP spletnega strežnika sprejme zahtevo, poišče zahtevano vsebino (kot so dokumenti HTML, slike ali datoteke JavaScript) in se pripravi na pošiljanje nazaj.

3. Pošiljanje odgovora:

Spletni strežnik pošlje zahtevano vsebino nazaj v uporabnikov brskalnik prek protokola HTTP, kar brskalniku omogoči prikaz spletne strani.

4. Napake pri delovanju:

Če zahtevane vsebine ni mogoče najti ali če pride do napake, spletni strežnik pošlje sporočilo o napaki nazaj v brskalnik. To sporočilo o napaki običajno vključuje statusno kodo, na primer »404 ni bilo mogoče najti«, kar pomeni, da zahtevane datoteke ni bilo mogoče najti na strežniku.

Ena od omembe vrednih lastnosti spletnega strežnika je, da lahko en sam spletni strežnik gosti več domen. To pomeni, da lahko upravlja in streže vsebino za več različnih spletnih mest. Vsaka domena je kot ločena mapa ali razdelek na strežniku, ki vsebuje vse datoteke in vire, potrebne za določeno spletno mesto. Ko uporabnik zahteva spletno stran iz določene domene, spletni strežnik ve, kateri niz datotek naj pridobi in pošlje nazaj v uporabnikov brskalnik.

Kako-deluje-spletni-strežnik

Statični in dinamični spletni strežniki

Spletni strežnik lahko glede na to, kako streže vsebino, razvrstimo med statične ali dinamične.

Statični spletni strežniki

Statični spletni strežnik zagotavlja vsebino, ki ostane popravljena, razen če se dejanske datoteke posodobijo. Ta vrsta strežnika je običajno sestavljena iz računalnika, v katerem se izvaja programska oprema HTTP, kot sta Apache ali Nginx. Ko je podana zahteva za statično datoteko, kot je stran HTML, slika ali datoteka CSS, strežnik preprosto pošlje to datoteko odjemalčevemu brskalniku brez dodatne obdelave.

Statična spletna mesta so znana po hitrem času nalaganja, saj za vsako zahtevo ni potrebna obdelava na strani strežnika. Primeri statičnih spletnih strani vključujejo bloge, spletne strani podjetij in portfelje.

Dinamični spletni strežniki

Po drugi strani pa lahko dinamični spletni strežnik ustvarja vsebino sproti, kar omogoča večjo prilagodljivost in interaktivnost. Običajno je sestavljen iz spletnega strežnika, aplikacijskega strežnika (kot je PHP, Python, Ruby on Rails itd.) in po možnosti baze podatkov. Ko je podana zahteva, aplikacijski strežnik obdela zahtevo, po možnosti poizveduje po bazi podatkov ali izvede druge operacije, nato pa ustvari vsebino za pošiljanje odjemalčevemu brskalniku.

Dinamična spletna mesta lahko ponudijo prilagojeno in interaktivno vsebino, zaradi česar so primerna za spletna mesta e-trgovine, platforme družbenih medijev in spletne aplikacije. Vendar so dinamična spletna mesta bolj zapletena za postavitev in vzdrževanje v primerjavi s statičnimi spletnimi mesti.

Statični-in-dinamični-spletni-strežniki

Osnovne značilnosti spletnega strežnika

Obstaja več funkcij spletnega strežnika.

1. Beleženje datoteke Spletni strežniki hranijo dnevniške datoteke za sledenje dogodkom in dejavnostim, kot so zahteve, varnost in napake, ter zagotavljajo evidenco dejanj strežnika.

2. Avtentikacija Spletni strežniki od uporabnikov pogosto zahtevajo preverjanje pristnosti pred dostopom do virov, običajno vnašanje uporabniškega imena in gesla.

3. Omejitev pasovne širine Strežniki nadzirajo hitrost odzivov za upravljanje količine prenesenih podatkov, kar zagotavlja gladko dostavo datotek in delovanje omrežja.

4. Skladiščni prostor Količina prostora na disku, ki je na voljo za shranjevanje datotek, neposredno vpliva na zmožnost strežnika, da gosti, upravlja in spletne strani ter aplikacije.

5. Ravnotežje obremenitve Strežniki porazdelijo dohodni promet med več strežnikov, da zmanjšajo odzivne čase in preprečijo preobremenitev ter zagotovijo učinkovito uporabo virov.

6. Garancija za uporabo Čas delovanja strežnika meri, kako dolgo strežnik ostane operativen za obdelavo zahtev in dostavo datotek, pri čemer je 99,9-odstotno jamstvo industrijski standard za zanesljivost.

7. Podpora za programski jezik Strežniki podpirajo strežniške skriptne jezike, kot je Python, ki se uporablja za razvoj in izvajanje programov na strežniku, kar omogoča dinamično delovanje spletnega mesta.

Osnovne-značilnosti-spletnega-strežnika

Kateri spletni strežniki so na trgu?

Obstaja več vrst spletnih strežnikov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti.

1. APACHE

Dejstvo je, da je to najbolj priljubljen spletni strežnik na internetu. Je odprtokoden in deluje z vsemi večjimi operacijskimi sistemi. Apache se pogosto uporablja, vendar je lahko počasnejši od drugih strežnikov, kot sta Nginx in IIS.

2. NGINX

Odprtokodni spletni strežnik, znan po svoji zmogljivosti in razširljivosti. Uporablja asinhroni model, ki ga vodijo dogodki, zaradi česar je učinkovitejši od Apacheja, zlasti pri obdelavi velike količine večpredstavnostne vsebine.

3. IIS

Internetne informacijske storitve (IIS) so Microsoftov spletni strežnik za strežnike Windows. Ponuja boljšo podporo za Microsoftove tehnologije, kot so ASP, .NET in SQL Server, zaradi česar je naravna izbira za spletna mesta s sistemom Windows.

4. LITESPEED

To je komercialni spletni strežnik, ki trdi, da je hitrejši in varnejši od Apacheja. Ponuja poslovne funkcije, kot sta uravnoteženje obremenitve in združevanje v gruče, in je brezplačen za osebno uporabo, torej osebne spletne strani.

5. LIGHTTPD

Je lahek spletni strežnik, znan po svoji hitrosti in majhnih zahtevah po pomnilniku. Nastavitev je preprosta, vendar ima omejeno podporo za nekatere ukaze Linuxa. Zaradi hitrosti in učinkovitosti ga uporabljajo nekatera velika spletna mesta, kot je Wikipedia.

Konfiguracija spletnega strežnika

Delovanje spletnega strežnika je odvisno od njegove nastavitve in vpliva na njegovo zanesljivost in varnost. Skrbniki strežnika lahko izvajajo naloge, kot so prilagajanje nastavitev, nastavitev varnostnih ukrepov in optimizacija delovanja, da zagotovijo, da strežnik učinkovito obravnava zahteve, ščiti pred grožnjami in hitro dostavlja vsebino.

Konfiguracija nastavitev

Skrbniki prilagodijo parametre, kot so velikost predpomnilnika, omejitve zahtev in časovne omejitve povezave, da se uskladijo z zahtevami spletnega mesta. Natančna nastavitev teh nastavitev pomaga strežniku učinkovito upravljati zahteve in hitro dostaviti vsebino.

Varnostni ukrepi

Za zaščito občutljivih podatkov skrbniki nastavijo požarne zidove, sisteme za zaznavanje vdorov in šifrirne protokole. Redni varnostni popravki so ključnega pomena za preprečevanje hekerjev in ublažitev morebitnih groženj.

Optimizacija delovanja

Konfiguracija strežnika omogoča skrbnikom optimizacijo dodeljevanja virov, implementacijo učinkovitega uravnoteženja obremenitve in uporabo mehanizmov predpomnjenja. Ti ukrepi povečajo sposobnost strežnika za obvladovanje prometnih skokov, kar ima za posledico zmanjšano zakasnitev in hitrejše odzivne čase – kar je nujno tudi za SEO.

Konfiguracija-spletnega-strežnika

Spletni strežnik je nujno potreben za delovanje vsake spletne strani!

Čeprav obstajajo različne funkcije spletnega strežnika in lahko opravljajo različne naloge, kot je pošiljanje/prejemanje e-pošte in shranjevanje spletnih aplikacij, je gostovanje spletnih mest njihova glavna funkcija.

Če želite ustvariti in objaviti spletno mesto, potrebujete dostop do spletnega strežnika. To se običajno izvede z nakupom spletnega gostovanja in imena domene pri ponudniku gostovanja. Spletno gostovanje zagotavlja strežniški prostor in vire, potrebne za shranjevanje in strežbo datotek vašega spletnega mesta, medtem ko ime domene daje vašemu spletnemu mestu edinstven naslov v internetu.

Brez spletnih strežnikov storitve spletnega gostovanja ne bi mogle dostaviti spletnih mest uporabnikom prek interneta.

Pomembno je, da izberete zanesljivega ponudnika gostovanja, ki ponuja kakovostne strežnike. Take, ki zagotavljajo dolgo in hitro delovanje, robustno varnost, odzivno podporo in razširljive načrte. To zagotavlja dostopnost vašega spletnega mesta, zadovoljstvo uporabnikov, uvrstitev v SEO, varnost in prilagodljivost, kar na koncu prispeva k njegovemu uspehu in preprečuje izgubo prihodka zaradi izpadov.