Čiščenje preprog in oblazinjenega pohištva

Vse preproge in tudi oblazinjeno pohištvo, pa naj še tako pazimo, se prej ali slej umažejo. Na njih se nabirajo prah, drobci hrane, umazanija s ceste itd.

Ekološki nasveti
  • Čistilne pene za preproge in oblazinjeno pohištvo (posebno tiste v obliki razpršilcev na potisni plin) so zdravju in okolju škodljive. Zato v ekološko osveščenem gospodinjstvu preproge ali oblazinjeno pohištvo raje sproti očistimo tako, da jih navlažimo z vodo (to storimo z vlažno krpo ali gobo), počakamo, da se posuši in potem posesamo.
  • Seveda pa se nam ni potrebno vračati v babičine čase, ko so preproge ribali s kislim zeljem ali mešanico kisa, salmijaka itd.
  • Če hočemo odstraniti madeže s preprog in oblazinjenega pohištva, damo v vodo najprej le univerzalno čistilo in močno podrgnemo samo na tistem mestu. Tako odstranjujemo na primer madeže od kave, čaja, smetane, mleka, sladoleda, urina itd. Čiščenje bo bolj uspešno, če bomo nastali madež odstranili takoj in ne bomo čakali, da zastara.
  • Madeže pa lahko zelo uspešno odstranjuje tudi čistilni bencin. Prav tako uspešen, le da je dražji, je lekarniški alkohol ali etanol. Z obema čistimo madeže, ki so jih povzročili: kemični svinčniki, flomastri, žvečilni gumi, maščobe in olja, katran itd.
  • Oblazinjeno pohištvo iz usnja, plastike in umetnega usnja brišemo z mehko, lahko tudi vlažno krpo. Usnje občasno natremo z ricinusovim oljem, da preprečimo pokanje. Potem ga temeljito zdrgnemo še s suho krpo.