Bolezen suhih oči in hormoni: nove študije o zdravljenju bolezni suhih oči zaradi izgube spolnih hormonov

Vajeni smo, da ljudi, starejše od 60 let, pestijo zdravstvene težave, povezane s srcem in drugimi organi. Kar se tiče bolezni oči, sta v starejši dobi najpogostejši siva mrena in glavkom. Priznati je treba, da na suhe oči ne pomislimo pogosto. A pravzaprav naj bi več kot 70 % ljudi v tej starostni skupini trpelo za motnjo delovanja Meibomskih žlez, ki je najpogostejši vzrok za suhe oči. Nova študija je na tem področju prišla do novih dognanj ter osvetljuje, kako so povezani bolezen suhih oči in hormoni.

bolezen suhih oči in hormoni pri starejši ženski na sliki

To so novi izsledki na področju bolezni suhih oči

Raziskovalci so v novi študiji, ki je potekala pod okriljem kjotske univerze na Japonskem, ugotovili, da je izguba spolnih steroidnih hormonov, ki jih proizvaja encim 3-hidroksi-steroid dehidrogenaza ali 3-HSD, tista, ki povzroča suhe oči. To težavo je mogoče zdraviti z nikotinamid mononukleotidom (NMN), ki je nesteroidno sredstvo.

Meibomove žleze se nahajajo v robovih vek. Gre za drobne žleze, ki v solzni film izločajo posebna olja oz. maščobe. Gre za ključno komponento solznega filma, ki preprečuje, da bi solze prehitro izhlapele z očesne površine. Če je olje slabe kakovosti ali ga je premalo, to odločilno vpliva na pojav suhih oči – solzni film prehitro izhlapi, očesna površina ni dovolj navlažena, posledica je pojav bolezni suhih oči.

Bolezen suhih oči je zelo pogosta in treba se je zavedati, da lahko nezdravljena povzroči resne poškodbe oči. Za motnjo meibomske žleze trenutno ni na voljo kurativne terapije, ker osnovni molekularni mehanizmi še niso znani.

Kako so povezani bolezen suhih oči in hormoni

S staranjem se proizvodnja hormonov zmanjšuje. Med njimi sta najbolj znana testosteron in estrogen, katerih zmanjšana količina pomembno sovpada s pojavnostjo disfunkcije Meibomovih žlez.

Bolezen suhih oči in hormoni so glede na številne študije tesno povezani. Običajno hormone proizvajajo endokrini organi in nato vstopijo v krvni obtok, kjer potujejo do drugih delov telesa, da uravnavajo procese v njih. A nova študija kaže, da je delovanje Meibomovih žlez odvisno od nedavno odkritega intrakrinega sistema, pri katerem hormon deluje v tkivu, kjer se sintetizira.

V nedavni japonski raziskavi je bilo dejansko ugotovljeno, da je motena intrakrina aktivnost encima 3-HSD povzročila atrofijo ali propadanje Meibomove žleze, kar je nadalje vodilo do pojava disfunkcije Meibomove žleze in posledično do suhih oči.

Zanimanje raziskovalne skupine se je osredotočalo na aktivnost 3-HSD v njegovem cirkadianem ritmu. Ta je odgovoren za številna ponavljajoča se fiziološka vedenja, kot so spanje, menstrualni ciklusi in izločanje hormonov. Pričakuje se, da bodo nadaljnje raziskave teh cirkadianih ritmov zagotovile več informacij o zdravljenju tegob, povezanih s 3-HSD.

Raziskovalci z japonske so ugotovili, da je encimska aktivnost 3-HSD pri miših dosegla vrhunec ravno takrat, ko so šle spat. Ta ugotovitev kaže, da je čas dajanja zdravila pomemben.

Nihajočo aktivnost 3-HSD pripisujejo obilju kofaktorja 3-HSD z imenom nikotinamid adenin dinukleotid (NAD) v žlezi. Gre za koencim, ki ga najdemo v vseh celicah in se običajno prodaja kot prehransko dopolnilo brez recepta. Prav tako je vedno bolj priljubljen kot sestavina zdravil zaradi svoje sposobnosti aktiviranja ali zaviranja encimov, ki proizvajajo hormone, vključno s 3-HSD.

Tudi nedavna japonska študija potrjuje to točko in kaže, da lokalno dajanje oz. nanos na veko nikotinamid mononukleotida (NMN), ki je v bistvu predhodnik NAD, poveča količino NAD, potrebno za ponovni zagon aktivnosti 3-HSD. Redno dodajanje NMN v meibomsko žlezo spečih miši je zmanjšalo atrofijo meibomovih žlez in učinkovito ublažilo suhost oči.

Čeprav imajo steroidi, kot je testosteron, običajno nepričakovane stranske učinke, študija kaže, da se je tej težavi mogoče izogniti ne samo z lokalnim zdravljenjem, temveč tudi z nesteroidnim sredstvom, kot je NMN.

Kako si lahko pri suhih očeh še pomagamo?

bolezen suhih oči in hormoni pri starejši ženski na sliki, ki si daje kapljice

Bolezen suhih oči in hormoni so žal povezani do te mere, da je vedno potrebno zdravljenje vzroka. A obstaja kar nekaj načinov, kako si lahko pri suhih očeh pomagate sami, tako da si lajšate simptome. Treba je vedeti, da je zgoraj omenjena študija še neraziskana, NMN kot zdravilo pa še nepotrjeno:

  1. Uporabljajte kapljice za oči, ki naj bodo obvezno brez konzervansov. Takšne so kapljice Thealoz Duo, ki jih lahko bolje spoznate na portalu Moje oko na povezavi.
  2. Skrajšajte čas, ki ga preživite pred ekrani.
  3. Na oči si polagajte tople obkladke, saj toplota vpliva na kosistenco maščob v žlezah in s tem na njihovo lažje izločanje.
  4. Masirajte veke, da spodbudite izločanje maščob iz Meibomovih žlez
  5. Redno čistite oči, da odstranite nečistoče in mikrobe.
  6. Potrudite se za boljši spanec.
  7. Pijte dovolj vode.
  8. Uporabljajte vlažilnik zraka, da vam suh zrak ne bo povzročal še večjih preglevic z očmi.
  9. Uživajte dovolj omega-3-maščobnih kislin (bodisi s hrano bodisi z dodatki).
  10. Oči na prostem zaščitite s sončnimi očali.