Otroški avtosedeži in pravila pri uporabi

A veste zakaj je praktično v vseh državah z Zakonom določena in predpisana uporaba otroškega avtosedeža v avtu? Statistično se bistveno zmanjša možnost hujših poškodb otrok, če se ti vozijo v ustreznem avtosedežu. Kakšen pa je ustrezen izveste spodaj.
Prometna statistika v EU
Prometna statistika v EU, vir vizijanic.si

Uporaba avtosedeža zmanjša tveganje za poškodbe otroka v nesreči za 71–82 % (vir cdc.gov) v primerjavi z uporabo samo varnostnega pasu. Zato je nujno, da nikoli ne opravite poti v kateri otrok ne bi bil v avtosedežu.

Poglavja

Varstvo otrok med vožnjo je ključnega pomena za njihovo varnost in dobrobit. Vsako leto se po svetu zgodi na tisoče prometnih nesreč, pri katerih so udeleženi otroci. Statistični podatki kažejo, da pravilna uporaba otroških avtosedežev znatno zmanjša tveganje za resne poškodbe ali smrtnost otrok v prometnih nesrečah. V Sloveniji so zakonska določila o uporabi otroških avtosedežev stroga, namenjena pa so zagotavljanju maksimalne varnosti najmlajših potnikov.

Otroški avtosedeži so zasnovani tako, da otrokom nudijo zaščito in udobje med vožnjo. Na tržišču je na voljo več vrst avtosedežev, ki so razvrščeni glede na starost, težo in višino otroka. Pomembno je razumeti, da vsak avtosedež ne ustreza vsakemu otroku zato je ključnega pomena, da starši izberejo pravi avtosedež za svojega otroka. Poleg tega je nujno, da so avtosedeži nameščeni in uporabljani v skladu z navodili proizvajalca in v skladu z zakonskimi zahtevami.

V Sloveniji morajo biti vsi otroški avtosedeži skladni z evropskimi standardi, med katerimi so najbolj znani ECE R44/04 in i-Size. Ta standarda zagotavljajo, da avtosedeži ustrezajo določenim varnostnim zahtevam in da so bili testirani v različnih pogojih, kar daje staršem dodatno zagotovilo o varnosti njihovih otrok. V naslednjih odsekih bomo podrobneje raziskali, kako pravilno izbrati in namestiti otroški avtosedež ter kako zagotoviti, da je ta skladen z zakonskimi zahtevami in varnostnimi standardi.

Otroški avtosedeži: Zakonska določila in standardi

Uporaba otroških avtosedežev je v Sloveniji urejena z zakonodajo, ki staršem in skrbnikom natančno predpisuje, kdaj in kako morajo biti otroci med vožnjo varno nameščeni v vozilu. Te zahteve so nujne za zagotavljanje varnosti otrok in zmanjšanje tveganj v primeru prometnih nesreč.

Slovenska zakonodaja

Slovenska zakonodaja določa, da morajo biti vsi otroci do določene višine ali določene teže med vožnjo v avtu nameščeni v homologiranem otroškem avto sedežu. Zakon tudi določa, da morajo biti avto sedeži nameščeni in uporabljeni v skladu z navodili proizvajalca, kar zagotavlja, da so otroci pravilno varovani. Prav tako je določeno, da morajo biti novorojenčki obrnjeni v nasprotni smeri vožnje, kasneje pa v smeri vožnje. V zakonodaji so opredeljene tudi kazni za voznike, ki ne upoštevajo teh predpisov.

Avto sedeži peg perego so med varnejšimi
Avto sedeži peg perego so med varnejšimi

Mednarodni standardi

Med najpomembnejše mednarodne standarde za otroške avtosedeže spadata ECE R44/04 in i-Size.

ECE R44/04

je standard, ki klasificira avto sedeže glede na težo otroka in določa testne postopke za preverjanje varnosti sedežev. Ta standard določa kako morajo biti avtosedeži označeni, da zagotavljajo skladnost s predpisanimi varnostnimi zahtevami.

i-Size

 je novejši standard, ki se osredotoča na višino otroka kot glavno merilo za izbiro ustreznega sedeža. Ta standard vključuje strožje preizkuse bočnega trka in zagotavlja, da so avto sedeži združljivi z večino avtomobilskih sedežev, opremljenih z sistemom ISOFIX.

Razumevanje in upoštevanje teh standardov je ključno za zagotavljanje, da izbrani avtosedez zagotavlja najvišjo možno raven varnosti za otroka med vožnjo. Sedeži, ki so skladni s temi standardi so preizkušeni in certificirani, da ustrezajo visokim varnostnim zahtevam, kar staršem omogoča mirnost, da so njihovi otroci med vožnjo varni.

Do katere starosti mora otrok uporabljati avtosedez?

V Sloveniji veljajo določila, ki so v skladu z evropskimi smernicami in standardi glede uporabe otroških avtosedežev. Do kdaj otrok v avtosedežu je s Zakonom točno predpisano. Otrok mora uporabljati avtosedež ali drugo primerno otroško zadrževalno opremo do takrat, dokler ni visok vsaj 140 cm ali dokler ne doseže 36 kg teže. Po tem je lahko otrok v vozilu pripet z običajnim varnostnim pasom.

Pomembno pa je, da se upošteva tudi ustrezna teža in višina otroka glede na vrsto avto sedeža, ki ga uporabljate saj so avto sedeži razdeljeni v različne skupine. To pomeni, da lahko avtosedež uporabljate le v območju višine in teže (po i-Size), ki ga predpiše proizvajalec in za katerega ima ustrezno homologacijo!

Izbor pravega otroškega avtosedeža

360 Vrtljiv avtosedež Cam
Vrtljivi avtosedeži so zelo popularni zaradi uporabnosti

Pri izbiri otroškega avto sedeža je ključnega pomena upoštevanje starosti, teže in višine otroka. Različne starostne skupine zahtevajo različne tipe sedežev, ki so prilagojeni njihovim posebnim potrebam za zagotavljanje varnosti in udobja med vožnjo. Katere od teh dejavnikov morate upoštevati je odvisno kateri avtosedež izbirate oziroma po katerem standardu je homologiran.

Pomen starosti, teže in višine otroka

Starost otroka

je osnovno vodilo pri izbiri prvega avtosedeža, ki ga potrebujete. Na splošno velja, da morajo biti dojenčki in mlajši otroci v sedežih, ki so obrnjeni v nasprotno smer vožnje. Meja pa je pri standardih i-Size postavljena višje, saj vožnja v nasprotni smeri zagotavlja boljšo zaščito vratu in hrbtenice.

Teža in višina

sta pomembni za določanje prileganja in varnosti avtosedeža. Sedeži so pogosto razdeljeni v kategorije glede na težo in višino otroka, kar zagotavlja, da so otroci varno zavarovani in da sedež ustreza njihovi rasti.

To pomeni, da boste morali avtosedež med uporabo večkrat prilagoditi. Otroci hitro rastejo in avtosedež mora otroku slediti. Le tako je uporaba in prevoz varen.

Različne vrste avto sedežev glede na starostno skupino

Dojenčki (0-12 oz. 15 mesecev, odvosno od standarda)

Za novorojenčke in dojenčke so ustrezni le avto sedeži, ki so obrnjeni v nasprotno smer vožnje. Ti avtosedeži so posebej zasnovani za podporo nežnim in še nerazvitim delom telesa, kot sta vrat in glava.

Malčki (1-4 leta)

V tej starostni skupini so primerni tako sedeži, obrnjeni v nasprotno smer vožnje, kot tisti, obrnjeni v smer vožnje. Sedeži za malčke so zasnovani tako, da zagotavljajo večjo podporo in zaščito rastočemu otroku, pri čemer nekateri omogočajo prilagajanje položaja sedeža.

Otroci (4-12 let)

V tej skupini prihajajo v poštev sedeži in jahači, ki zagotavljajo, da so varnostni pasovi pravilno nameščeni preko otrokovega ramena in bokov. Ti sedeži so zasnovani za otroke, ki so že preveliki za tradicionalne otroške sedeže, a še vedno potrebujejo dodatno višino, da so varnostni pasovi pravilno nameščeni.

Vsak avtosedež mora biti skrbno izbran glede na otrokove individualne potrebe, pri čemer je pomembno, da se vedno upošteva priporočila proizvajalcev in veljavne varnostne standarde. Pravilno izbran in nameščen otroški avtosedež je ključen za zagotavljanje varne vožnje in zaščite otrok v prometu.

Namestitev in uporaba otroškega avtosedeža

Pravilna namestitev in uporaba otroškega avtosedeža sta pomembna dejavnika za zagotavljanje varnosti otroka med vožnjo. Zato vam v nadaljevanju podajamo nekaj osnovnih navodil

Splošni koraki za pravilno namestitev avtosedeža

Branje navodil

Najbolj pomemben korak je, da preberete in v celoti razumete navodil za uporabo. Pred namestitvijo je zato potrebno prebrati in razumeti navodila proizvajalca avtosedeža in vozila. V primeru, da imate težave pri razumevanju navodil se oprnite na prodajalca ali proizvajalca avtosedeža.

Izbira pravilne lokacije

Za namestitev otroškega avtosedeža je najboljše mesto zadnji sredinski sedež. A ker je to izredno nepriročno ponavadi avtosedež konča na enem od zadnjih stranskih sedežev. Pazite le da avtosedež ni v dosegu zračnih blazin.

Namestitev avtosedeža - skicaUporaba Isofix sistema ali varnostnega pasu

Pri namestitvi upoštevajte navodila za pravilno pritrditev sedeža z Isofix sistemom ali varnostnim pasom. Avtosedeža, ki se ga namešča preko IsoFix priključkov ne morete namestiti samo s pasom ali obratno. Od pravilne montaže je odvisna varnost vašega otroka!

Preverjanje prileganja

Pri namestitivi avtosedeža vedno preverite, da je avtosedež čvrsto pritrjen in je brez pretiranega gibanja v vseh smereh. Če avtosedež ni stabilen preverite montažo in vse njegove komponente.

Včasih se zgodi, to velja samo za avtosedeže z montažo s pasovi, da otroški avtosedež kljub pravilni namestitvi ni stabilen. To je posledica različnih oblik avtomobilskega sedeža in otroškega avtosedeža. V tem primeru je prevoz otroka sicer varen, a je neudoben za otroka. V takem primeru vam predlagamo, da čimprej zamenjate avtosedez in otroku zagotovite udobno vožnjo.

Ko otroka namestite v avtosedež tudi preverite ali so zavarovalni sistemi (pasovi) ustrezno napeljani in ustrezno napeti. Točne podatke o tem pridobite iz navodil.

Nasveti za zagotavljanje varnosti pri uporabi

 • Redno preverjajte prileganja pasov in redno prilagajajte varnostne pasove avtosedeža, ko otrok raste.
 • Ohranjajte primeren položaj vašega otroka v avtosedežu. Samo pravilno nameščen in zavarovan otrok je varen.
 • Upoštevajte omejitev teže in višine. Če otrok ne ustreza več omejitvam teže in višine za uporabo sedeža ga zamenjajte.

Pogoste napake pri nameščanju avtosedeža in kako se jim Izogniti

 • Nepravilna uporaba varnostnih pasov je ena izmed najpogostejših napak pri uporabi avtosedeža. Ni dovolj, da otroka samo pripnete. Pasovi morajo biti dokaj tesno (a ne pretesno) zategnjeni, da je otrok varen. Ker pa je otrok različno oblečen in raste je pasove potrebno res redno prilagajati.
 • Nepravilna višina in položaj pasov je druga najpogostejša napaka. Paziti morate, da so varnostni pasovi pravilno nameščeni preko ramen in bokov otroka. Načeloma izhod iz avtosedeža pri ramenskih pasovih ne sme biti nižji od ramen, a obstajajo tudi izjeme. Nekateri avtosedeži imajo to višino tudi različno glede na obdobje in težo. Zato vedno upoštevajte navodila.
 • Uporabo obrabljenih ali poškodovanih sedežev odsvetujemo. Ne uporabljajte sedežev, ki so stari ali so bili vpleteni v prometno nesrečo ali kažejo znake obrabe.
 • Izogibajte se pogostemu premikanju sedeža med različnimi vozili. To lahko privede do napak pri namestitvi. Zgodilo se je že, da je eden od staršev v naglici prestavil avtosedež k drugemu in ga ni pritrdil. Drug starš pa je otroka pripel v nezavarovan avtosedež. V primeru nesreče se to lahko konča tragično.

Vzdrževanje in nadzor nad stanjem avtosedeža

Vzdrževanje otroškega avtosedeža je pomembno ne le za higieno ampak tudi za zagotavljanje njihove funkcionalnosti in varnosti. Tu boste spoznali ključne vidike vzdrževanja in nadzora nad stanjem avtosedeža.

Čiščenje in vzdrževanje avtosedeža

 • Med vzdrževanje se šteje predvsem redno preverjanje delov avtosedeža. Rutinsko preverjanje celovitosti pasov, sponk in drugih mehanskih delov lahko prepreči najhujše. Če opazite težave naj jih strokovnjak odpravi ali menjajte avtosedež.
 • Redno čiščenje izvajajte izključno po navodilih proizvajalca. Prevleka je sestavni del celote, ki samo skupaj lahko tvorita varno okolje za otroka. Uporaba neprimernih čistil in orodja lahko poškodujejo oblazinjenje ali ogrodje. Posledica tega je večja ogroženost vašega otroma.

Rok uporabnosti avtosedežev

Informacije o povprečni življenjski dobi avtosedeža najdete v priročniku za uporabo. Tudi, če avtosedež ni bil v uporabi z leti plastika izgubi svoje lastnosti in je potrebna menjava.

Upoštevanja roka uporabnosti je pomembno iz vidika zagotavljanja varnosti otroka.

Ali lahko uporabljam rabljen avtosedež?

Uporaba rabljenega avtosedeža je možna, vendar je pri tem potrebna izredna previdnost. Mi vam uporabo ali nakup rabljenega avtosedeža toplo odsvetujemo.

Če pa vseeno razmišljate o uporabi rabljenega avtosedeža razmislite o tem:

 • Zgodovina avtosedeža. Najpomembnejše je, da poznate celotno zgodovino sedeža. Nikoli ne uporabljajte avtosedeža, če ne veste ali je bil vpleten v prometno nesrečo. Tudi manjše nesreče lahko oslabijo strukturo sedeža, kar zmanjšuje njegovo varnost v primeru večjega trka.
 • Rok uporabnosti: Preverite rok uporabe sedeža, ki je običajno naveden na etiketi ali v priročniku. Ne uporabljajte avtosedeža, ki so presegli svoj priporočeni rok uporabe.
 • Stanje avtosedeža: Preglejte sedež za morebitne poškodbe ali znake obrabe, kot so raztrganine, pokvarjeni mehanizmi ali obrabljeni varnostni pasovi. Takega ne uporabljajte!
 • Ustreznost standardom: Preverite ali rabljen avtosedež ustreza trenutnim varnostnim standardom (npr. ECE R44/04 ali i-Size pri nas).
 • Prisotnost navodil: Pomembno je, da imate originalna navodila. Saj lahko samo z njimi pravilno namestite in uporabite avto sedež. Če navodil ni lahko z nepravilno uporaba ogrozite otroka.

Če pri preverjanju rabljenega avtosedeža naletite na kakršne koli dvome ali nejasnosti, je varneje izbrati nov avtosedež. Varnost otroka mora biti vedno na prvem mestu.

Kako vem, kdaj je čas za zamenjavo avtosedeža?

Avtosedež udeležen v nesreči je potrebno menjati
Avtosedež udeležen v nesreči je potrebno menjati

O zamenjavi avtosedeža je potrebno razmisliti v naslednjih primerih:

 • Ko otrok doseže največjo dovoljeno težo ali višino, ki je navedena za trenutni avtosedež.
 • Če je bil avtosedež vpleten v prometno nesrečo je priporočljiva njegova zamenjava, saj lahko njegova struktura utrpi nevidno škodo, kar zmanjšuje njegovo zaščitno učinkovitost.
 • Če mu je pretekel rok uporabe, ki je običajno med 5 in 10 let. Rok je naveden v navodilih ali na etiketi sedeža. Materiali s časom lahko oslabijo zato je pomembno spoštovati ta rok.
 • Če avtosedež kaže znake obrabe, kot so raztrgano blago, poškodovani pasovi ali zlomljeni deli je treba razmisliti o zamenjavi.

Dodatna oprema in dodatki za avtosedeže

Dodatna oprema in dodatki za avtosedeže lahko pripomorejo k večjemu udobju in varnosti otroka med vožnjo. Seznanili vas bomo z vrstami dodatkov in z nasveti kako jih pravilno uporabljati.

Dodatki za izboljšanje udobja in varnosti

 • Dodatki, kot so posebni vložki, blazinice za glavo in razne podpore otroku omogočajo udobnejšo vožnjo. Ob tem pazite, da uporabljate samo s strani proizvajalca odobrene dodatke. Saj lahko samo on glede na zasnovo ve, kaj je ustrezno, da se ne zmanjša varnost otroka.
 • Razni dodatki kot so zrcala za nadzor otroka, senčniki za zaščito pred soncem in pokrivala za avtosedeže v ekstremnih vremenskih razmerah lahko povečajo udobje otroka in tudi pripomorejo k varnejši vožnji staršev. A vseeno z vožnjo ne pretiravajte. A že poznate pravilo 2 ur?
 • Podstavki predvsem za „jajčka“. Z uporabo podstavka je prevoz predvsem novorojenčkov bistveno varnejši. Na testih avtosedeži za najmlajše na podstavkih praviloma dosegajo bistven boljše ocene kot brez. Zato je običajno ločen dokup podstavka smotern.

Če vse napisano strnemo na kratko

Poudarek je na izbiri ustreznega avtosedeža ter skrbnostjo pri uporabi. Varnost otroka je med vožnjo odvisna od pravilne izbire, namestitve in uporabe avtosedeža. To je naša odgovornost, ki jo moramo starši jemati resno.

Nekoč sem nekje prebral zanimivo trditev, ki mi je pri vožnji otrok vedno odzvanjala v glavi. V avtu ni demokracije, sta samo red in spoštovanje pravil. Samo z avtokracijo boste zagotovili varen prevoz za vaše otroke. Ne pozabite tega!

Avtosedež Foppapedretti, ki raste z otrokom
Avtosedež Foppapedretti, ki raste z otrokom

 Pa še nekaj dilem s katerimi se srečujejo starši pri nakupu in uporabi otroškega avtosedeža

Kako pravilno namestiti avtosedež z Isofix sistemom?

Namestitev avtosedeža z Isofix sistemom je sestavljena iz več korakov, ki zagotavljajo varno in pravilno namestitev. Vedno natančno preberite navodila proizvajalca avtosedeža in avtomobila saj lahko obstajajo posebna navodila ali priporočila, ki so specifična za določen model avtosedeža ali vozila.

I-Size avtosedeži so trenutno najvarnejši avtosedeži. Vas zanima zakaj?

Spodaj pa je splošen vodič za namestitev Isofix avtosedeža:

 • Najprej se prepričajte, da je vaš avtomobil opremljen z Isofix pritrdišči in da je avtosedež združljiv z vašim vozilom. V večini novih avtomobilov se Isofix pritrdišča nahajajo med naslonom in sedežno blazino zadnjih sedežev. Običajno so označena z Isofix logotipom.
 • Razširite Isofix priključke na avtosedežu. Pri nekaterih modelih avtosedežev so ti priključki izvlečni, pri drugih pa jih je mogoče prilagoditi z ročico ali gumbom.
 • Pripnite Isofix priključke na avtosedežu v Isofix pritrdišča v avtomobilu. Poskrbite, da se avtosedež pravilno zaskoči – običajno je to slišati ali videti na indikatorju na avtosedežu.
 • Ko je avtosedež pritrjen ga močno potisnite nazaj v sedež da zagotovite, da je varno in čvrsto nameščen.
 • Če avtosedež razpolaga z zgornjo vezno točko (top tether) ali nogo sledite navodilom proizvajalca za njihovo pravilno namestitev. To lahko dodatno stabilizira avtosedež.
 • Po namestitvi vedno preverite ali je avtosedež stabilen in trdno pritrjen. Avtosedež ne sme biti preveč ohlapen.

Ali so avtosedeži z varnostnim ščitom varnejši od tistih z varnostnimi pasovi?

Vprašanje o varnosti avtosedežev z varnostnim ščitom v primerjavi z avtosedeži, ki uporabljajo standardne varnostne pasove je predmet razprav. Obe vrsti avtosedežev imata svoje prednosti in slabosti in nobena od teh ni nujno varnejša v vsakem kontekstu. Tu so ključne točke v vaš razmislek:

Avtosedeži z varnostnim ščitom

Distribucija sile ob trku je zaradi površine ščita ugodnejša zaradi večjega območja otrokovega telesa kamor se prenaša sila trka. To zlasti velja preko prsnega koša in medenice, kar lahko zmanjša tveganje za poškodbe.

Ker je namestitev otroka v takšen sedež običajno bolj intuitivna je manjše tudi tveganje za napačno namestitev varnostnih pasov.

Avtosedeži z varnostnimi pasovi

Tradicionalni avtosedeži z varnostnimi pasovi so običajni in dobro preizkušeni v realnih trčenjih. Omogočajo tudi boljše prileganje za različne velikosti in oblike otrok, ko otroci rastejo. Klasični avto sedeži so običajno bolj združljivi z različnimi vrstami vozil.

Varnostne značilnosti

Ne glede na tip morajo vsi avtosedeži v Sloveniji in v EU ustrezati strogim varnostnim standardom (npr. ECE R44/04, i-Size) kar zagotavlja določeno stopnjo varnosti. Tu razlike ni.

Izbira zato temelji samo na vaši presoji. Bi pa ob tem dodali, da se v nekaterih otroških avtosedežih s ščitom otroci počutijo preveč utesnjene in se na koncu nočejo voziti v njem. To pa je najslabša možna rešitev.

Kaj storiti z avtosedežem po prometni nesreči?

Po prometni nesreči je treba avtosedež obravnavati zelo previdno saj lahko tudi manjše trčenje oslabi njegovo strukturno celovitost in varnostne lastnosti. Spodaj so navedeni koraki, ki jim je priporočljivo slediti.

Najprej ocenite stanje nesreče. Varnostni standardi priporočajo zamenjavo avtosedeža po vsaki prometni nesreči. A obstajajo izjeme za zelo manjše nesreče.

Po standardih ameriške Nacionalne uprave za varnost v prometu na avtocestah (NHTSA) se nesreča šteje za manjšo, če so izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

 •   Vozilo je lahko odpeljalo s kraja nesreče.
 •   Vrata najbližja avtosedežu niso bila poškodovana.
 •   Ni prišlo do poškodb potnikov.
 •   Zračne blazine se niso sprožile.
 •   Na avtosedežu ni vidnih poškodb.

Če nesreča ne izpolnjuje pogojev za manjšo nesrečo priporočamo menjavo. Nekaterih strukturnih poškodb s prostim očesom ni možno videti, a so lahko zelo nevarne.

Zavedajte se, da je po nesreči najpomembnejše zagotoviti, da bo avtosedež, ki ga boste uporabljali zagotavljal najvišjo možno stopnjo varnosti za vašega otroka. Če tega ne morete vedeti veste kaj morate storiti!

Kako skrbeti za avtosedež in ga čistiti?

Skrb za avtosedež in njegovo čiščenje sta pomembna za zagotavljanje varnosti in dolgotrajno uporabo. Tukaj je nekaj osnovnih smernic.

Vedno preberite navodila proizvajalca, saj ima vsak avtosedež ima svoja specifična navodila za čiščenje in vzdrževanje, ki jih je treba upoštevati. Ta navodila najdete v priročniku za avtosedež ali na spletni strani proizvajalca.

Čiščenje Prevlek:

Večina avtosedežev ima snemljive prevleke, ki se lahko operejo v pralnem stroju. Upoštevajte navodila za temperaturo in način pranja (običajno hladno pranje na nežnem ciklu). Sušenje prevleke izvedite na zraku, a v senci, da preprečite krčenje ali poškodbe materiala.

Čiščenje ogrodja avtosedeža

 Ogrodje avtosedeža običajno lahko očistite z mehko krpo in blagim čistilom. Izogibajte se abrazivnim čistilom in močnim kemikalijam, ki bi lahko poškodovale material. Posebno pozornost namenite pasovom in zaponkam. Ne uporabljajte agresivnih čistil, saj lahko oslabijo trdnost pasov.

Preverjanje in čiščenje pasov ter sponk

Pasove obrišite z vlažno krpo in pustite, da se naravno posušijo. Preverite delovanje zaponk in po potrebi odstranite morebitne drobtine ali umazanijo, ki bi lahko ovirale njihovo delovanje.

Preventivni ukrepi

Redno preverjajte avtosedež za znake obrabe ali poškodb, zlasti po čiščenju. Preverite pasove, sponke in preverite za morebitne razpoke v ogrodju avtosedeža.

Izogibajte se dolgotrajni izpostavljenosti avtosedeža neposredni sončni svetlobi saj lahko to povzroči bledenje in oslabitev materialov.

Pravilno čiščenje in vzdrževanje avtosedeža sta ključna za zagotavljanje, da bo avtosedež ostal v dobrem stanju in bo zagotavljal varno vožnjo za vašega otroka.

Viri:
vizijanic.si
cdc.gov