Osebna spletna stran: Vaš digitalni dom na internetu

Osebna spletna stran je spletno mesto, ki je namenjeno predstavljanju posameznika, njegovih dosežkov, interesov in/ali storitev. Osebne spletne strani so lahko zelo različne, od preprostih strani z nekaj informacijami o posamezniku do kompleksnih spletnih mest z blogom, portfeljem in kontaktnim obrazcem.

osebna-spletna-stran-izdelava

Zakaj imeti osebno spletno stran?

Obstaja veliko razlogov, zakaj imeti osebno spletno stran. Nekateri od najpogostejših namenov so:

 • Predstavitev sebe: Osebna spletna stran je odličen način, da se predstavite potencialnim delodajalcem, strankam ali partnerjem. Na svoji spletni strani lahko navedete svoje izkušnje, dosežke, interese in/ali storitve.
 • Iskanje zaposlitve: Osebna spletna stran je lahko odlično orodje pri iskanju zaposlitve. Na svoji spletni strani lahko navedete svoje izkušnje, dosežke in kvalifikacije. Spletno stran lahko uporabite tudi za objavo svojega portfelja ali bloga.
 • Osebna blagovna znamka: Osebna spletna stran vam lahko pomaga pri gradnji osebne blagovne znamke. Na svoji spletni strani lahko delite svoje znanje, ideje in izkušnje s svetom. Spletno stran lahko uporabite tudi za promocijo svojega dela ali storitev.
 • Povezovanje z drugimi: Osebna spletna stran je lahko odličen način za povezovanje z drugimi ljudmi, ki imajo podobne interese. Na svoji spletni strani lahko objavljaš blog, deliš svoje misli in ideje na družbenih omrežjih ali ustvariš kontaktni obrazec, da ti ljudje lahko pišejo.
osebna-spletna-stran-blagovna-znamka

Prednosti osebne spletne strani

Osebna spletna stran ima številne prednosti, med drugim:

 • Profesionalnost: Osebna spletna stran vam daje profesionalen izgled.
 • Nadzor: Na svoji spletni strani imate popoln nadzor nad vsebino in oblikovanjem.
 • Doseg: Osebna spletna stran vam omogoča, da dosežete globalno občinstvo

Kako ustvariti osebno spletno stran

Ustvarjanje osebne spletne strani je relativno enostavno. Potrebujete le domeno, gostovanje in sistem za upravljanje spletnimi vsebinami (CMS).

1. Izbira domene in gostovanja

Domena je naslov vaše spletne strani, na primer majdarogelj.com. Gostovanje je prostor na strežniku, kjer se bo vaša spletna stran nahajala. Domena in gostovanje sta na voljo pri številnih ponudnikih. Ko izberete domeno in gostovanje, boste morali ustvariti račun in plačati pristojbino.

2. Namestitev CMS-ja

CMS je programska oprema, ki vam olajša upravljanje vsebine vaše spletne strani. Najpopularnejši CMS-ji za osebne spletne strani so WordPress, Joomla in Drupal. Da namestite CMS, boste morali slediti navodilom ponudnika gostovanja.

3. Oblikovanje spletne strani

Ko imate nameščen CMS, lahko začnete z oblikovanjem svoje spletne strani. Večina CMS-jev ponuja širok izbor tem in šablon, ki jih lahko uporabite. Lahko pa tudi sami izdelate svojo spletno stran, če imate nekaj znanja o HTML in CSS.

4. Dodajanje vsebine

Ko je vaša spletna stran oblikovana, lahko začnete dodajati vsebino. Vsebina lahko vključuje besedilo, slike, videoposnetke in druge multimedijske elemente. Pri dodajanju vsebine je pomembno, da je vsebina kakovostna in informativna. Prav tako je pomembno, da je vsebina relevantna za vašo ciljno skupino.

Vrste osebnih spletnih strani

Osebne spletne strani lahko razdelimo na več vrst:

 • Portfeljska spletna stran: Portfeljska spletna stran je namenjena predstavitvi vašega dela, kot so fotografije, ilustracije, videoposnetki ali grafični dizajn.
 • Spletna stran za iskanje zaposlitve: Spletna stran za iskanje zaposlitve je namenjena predstavitvi vaših izkušenj, dosežkov in kvalifikacij delodajalcem.
 • Blog: Blog je lahko odličen način za deljenje svojih misli, idej in izkušenj s svetom. Blog lahko uporabite tudi za promocijo svojega dela ali storitev.
 • Spletna stran za prodajo izdelkov ali storitev: Spletna stran za prodajo izdelkov ali storitev vam omogoča, da prodajate svoje izdelke ali storitve na spletu.
osebna-spletna-stran-portfelj

Kako promovirati osebno spletno stran

Da bi vaša osebna spletna stran bila uspešna, je pomembno, da jo promovirate. Tukaj je nekaj nasvetov za promocijo vaše osebne spletne strani:

 • Optimizacija za iskalnike (SEO): SEO vam bo pomagal, da vaša spletna stran bo višje rangirana v iskalnikih, kot sta Google in Bing. Ko je vaša spletna stran višje rangirana, jo bodo ljudje pogosteje videli v iskalnih rezultatih.
 • Socialna omrežja: Socialna omrežja so odličen način za promocijo vaše osebne spletne strani. Delite povezavo do svoje spletne strani na svojih družbenih omrežjih in povprašajte svoje prijatelje in sledilce, naj jo delijo tudi z drugimi.
 • E-mail marketing: E-poštni marketing je odličen način za komuniciranje z vašo ciljno skupino in promocijo svoje osebne spletne strani. Nastavite e-poštno listo in nanjo prijavite ljudi, ki vas zanimajo. Nato jim pošiljajte e-poštna sporočila z novimi objavami na vaši spletni strani, ponudbami in drugimi zanimivimi vsebinami.
osebna-spletna-stran-objave-na-socialnih-omrežjih

Nasveti za ustvarjanje uspešne osebne spletne strani

 • Izberite pravo domeno in gostovanje. Domena in gostovanje sta pomembna za uspeh vaše osebne spletne strani. Izberite domeno, ki je relevantna za vašo ciljno skupino, in gostovanje, ki je zanesljivo in hitro.
 • Oblikujte privlačno in uporabniku prijazno spletno stran. Vaša spletna stran mora biti vizualno privlačna in enostavna za uporabo. Poskrbite, da je vaša spletna stran mobilno prijazna, saj večina ljudi danes dostopa do spleta prek mobilnih naprav.
 • Dodajajte kakovostno in zanimivo vsebino. Vsebina je ključ do uspešne osebne spletne strani. Dodajajte kakovostno in zanimivo vsebino, ki je relevantna za vašo ciljno skupino. Redno posodabljajte svojo spletno stran z novo vsebino, da obiskovalci prihajajo nazaj.
osebna-spletna-stran-bloganje
 • Promovirajte svojo spletno stran. Da bi vaša osebna spletna stran bila uspešna, jo je pomembno promovirati. Promovirajte svojo spletno stran na družbenih omrežjih, v e-poštnem marketingu in v drugih spletnih kanalih.

Pogosta vprašanja

1. Koliko stane ustvarjanje osebne spletne strani?

Ustvarjanje osebne spletne strani je relativno poceni. Domena in gostovanje staneta približno 10-15 € (domena) in 20-40 € (gostovanje) na leto. CMS je brezplačen ali plačljiv zahtevnejše teme).

2. Kateri CMS je najboljši za osebno spletno stran?

Najpopularnejši CMS-ji za osebne spletne strani so WordPress (1), Joomla (2) in Drupal (3). Vsi trije CMS-ji so dobri in imajo svoje prednosti in slabosti.

3. Kako pogosto naj posodabljam svojo osebno spletno stran?

Priporočljivo je, da svojo osebno spletno stran posodabljate vsaj enkrat na mesec. Če lahko, posodabljajte svojo spletno stran še pogosteje, na primer enkrat na teden ali celo enkrat na dan.

4. Kako lahko promoviram svojo osebno spletno stran brezplačno?

Obstaja več načinov, kako promovirati svojo osebno spletno stran brezplačno. Delite povezavo do svoje spletne strani na družbenih omrežjih, v forumih in v drugih spletnih skupnostih. Prijavite svojo spletno stran v iskalnike. Prav tako lahko promovirate svojo spletno stran v svojem e-poštnem podpisu.

5. Kako lahko zaslužim denar z osebno spletno stranjo?

Obstaja več načinov, kako zaslužiti denar z osebno spletno stranjo. Prodajate lahko izdelke ali storitve, lahko začnete pisati blog in na njem objavljate monetizirane vsebine ali pa lahko na svoji spletni strani objavljate oglase.

osebna-spletna-stran-lastni-posel

Osebna spletna stran? Absolutno!

Osebna spletna stran je odličen način, da se predstavite svetu in promovirate sebe, svoje delo ali svoje izdelke in storitve. Ustvarjanje in vzdrževanje osebne spletne strani je relativno enostavno in poceni.